Skip to main content

Θεσσαλονίκη: 7.000 τόνοι μπάζα στους Λαχανόκηπους - Ξεκίνησε η απομάκρυνσή τους

Μεγάλη δράση καθαρισμού στην περιοχή των Λαχανόκηπων - Θα απομακρυνθούν περίπου 6-7 χιλιάδες τόνοι μπάζα και απορρίμματα

Την απομάκρυνση χιλιάδων τόνων από μπάζα και απόβλητα από την περιοχή των Λαχανόκηπων, και πιο συγκεκριμένα κάτω από τη γέφυρα της ΠΑΘΕ, δίπλα από το σταθμό των ΚΤΕΛ «Μακεδονία» ξεκινά από σήμερα η ΑΝΑΚΕΜ.

Στην περιοχή υπολογίζονται ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται 6-7 χιλιάδες τόνοι μπαζών, κάτι λιγότερο δηλαδή από ένα γήπεδο ποδοσφαίρου καλούμενο σε ύψος δύο μέτρων από υλικά πάσης φύσεως.

Η όλη προσπάθεια του καθαρισμού αναμένεται να κρατήσει περίπου μία εβδομάδα με τα συλλεχθέντα υλικά θα οδηγούνται στις μονάδες ανακύκλωσης προκειμένου να ανακυκλωθούν σε ποσοστό 90-95% κατά βάρος προκειμένου να παραχθούν δευτερογενή επιχωματικά υλικά και να επαναχρησιμοποιηθούν εκ νέου σε δημόσια ή τεχνικά έργα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε Ηλίας Δημητριάδης, δήλωσε ότι τα μπάζα είναι το ισχυρότερο ρεύμα αποβλήτων στον κόσμο.

Στην Ευρώπη, όπως ανέφερε, παράγονται κάθε χρόνο 900 εκ. τόνοι, και στην Ελλάδα ανά κάτοικο αντιστοιχεί 1-1,5 τόνος και συνολικά παράγονται περίπου 10-15 εκ τόνοι το χρόνο.

Τόνισε ότι στην Ελλάδα οι ανεξέλεγκτες εναποθέσεις υπολογίζονται σε 50 εκατ. τόνους, λέγοντας περιγραφικά ότι αντιστοιχούν σε δέκα εκατομμύρια τόνους, οι οποίοι είναι περίπου 250 γήπεδα ποδοσφαίρου καλυμμένα σε ύψος δύο μέτρα με μπάζα. Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος της δράσης δεν είναι μόνο ο καθαρισμός αλλά η παράδοση του χώρου για άλλες χρήσεις και δράσεις.

Της εκκίνησης του καθαρισμού της περιοχής των Λαχανοκηπων προηγήθηκε εκδήλωση όπου οι συμμετέχοντες φορείς έστειλα τα δικά τους μηνύματα για τη διαχείριση των αποβλήτων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Καλαφάτης: Δράσεις στοχεύουν στη συστηματική συλλογή και επεξεργασία σκουπιδιών

«Η πράσινη ανάπτυξη, η προστασία και η αναβάθμιση του περιβάλλοντος, η αντίσταση στην κλιματική αλλαγή, είναι τα στερεά υλικά με τα οποία μπορούμε να φτιάξουμε τον δρόμο του μέλλοντος μας» τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Σταύρος Καλαφάτης. Όπως ανέφερε, «είναι και ο δρόμος που έχουμε επιλέξει ως Κυβέρνηση, για να βαδίσουμε τον δρόμο του μέλλοντος στον τόπο μας». «Δράσεις και πρωτοβουλίες που ευαισθητοποιούν και στοχεύουν στη συστηματική συλλογή και επεξεργασία σκουπιδιών και η μετατροπή τους σε ανακυκλωμένα υλικά που θα επιστρέψουν στην αγορά είναι πολύ σημαντικές για ένα πράσινο και υγιεινό περιβάλλον», υπογράμμισε.

Τζιτζικώστας: Η υποβάθμιση της Δυτικής Θεσσαλονίκης τελειώνει

Το μήνυμα ότι η υποβάθμιση της Δυτικής Θεσσαλονίκης «τελειώνει εδώ σήμερα» έστειλε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζίτζικώστας κατά τις δηλώσεις του στο πλαίσιο της εκδήλωσης που οργανώθηκε πριν την εκκίνηση του καθαρισμού. Ο κ. Τζίτζικώστας τόνισε ότι σε πολύ λίγα χρόνια από σήμερα η δυτική Θεσσαλονίκη, με τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας θα αλλάξει εικόνα με μια αναβάθμιση της ποιότητας ζωής για όλους. «Στόχο μας είναι η περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής, είμαστε αποφασισμένοι και θα βάλουμε ένα τέλος στην υποβάθμιση» τόνισε και ανακοίνωσε ότι σε μερικές εβδομάδες από σήμερα ξεκινά η μεγάλη παρέμβαση για την πλήρη αναβάθμιση όλου του παραλιακού μετώπου από το λιμάνι μέχρι το Καλοχώρι για να μπει, όπως τόνισε, ένα τέλος σε αυτές τις εικόνες που δεν τιμούν την πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Παράλληλα αναφέρθηκε ότι προχωρά η σύνδεση του αποχετευτικού δικτύου του Δενδροποτάμου με το βιολογικό καθαρισμό της Θεσσαλονίκης, ενώ αναφέρθηκε σε μια σειρά δράσεων και καθαρισμών στην περιοχή του Καλοχωρίου και του Θερμαϊκού.

Επενδύσεις προανήγγειλλε ο Ζέρβας

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας σε δηλώσεις του επισήμανε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης θέλει να επενδύσει σε αυτήν την περιοχή. «Ο Δήμος έχει κάνει πολλές παρεμβάσεις σαν αυτή που γίνεται σήμερα, αλλά παρόλα αυτά βλέπουμε ότι ο χώρος αυτός που θα έπρεπε να είναι προς αξιοποίηση είναι ένας ατελείωτος σκουπιδότοπος», ανέφερε.

Τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχουν σαφείς κανόνες, αστυνόμευση, πρόστιμα για αυτούς που θεωρούν ότι μπορούν να πετάξουν τα μπάζα από κάποια ανακαίνιση όπου βρουν και να υπάρχουν τα κίνητρα για την αξιοποίηση αυτών των υλικών.

Πατουλίδου: Όλοι έχουν ευθύνη γι΄ αυτές τις εικόνες

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλιδου τόνισε ότι την ευθύνη για αυτές τις εικόνες την έχουν όλοι, από τους πολίτες που δεν ενδιαφέρονται που θα πεταχτούν τα υλικά από την ανακαίνιση τους, μέχρι την αστυνομία που πρέπει να ελέγχει και την αυτοδιοίκηση που θα πρέπει να καθαρίζει.

Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από την ΑΝΑΚΕΜ, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και με την υποστήριξη του δήμου Θεσσαλονίκης συμμετείχαν ακόμη ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μανώλης Γραφάκος, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης Νίκος Χιωτάκης, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης, Δήμαρχοι της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, και ο μητροπολίτης Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως Βαρνάβας.

Με το πέρας της τελετής ξεκίνησε από τα συνεργεία της ΑΝΑΚΕΜ ο καθαρισμός του χώρου με μπουλντόζες να φορτώνουν τα μπάζα και τα άλλα απόβλητα σε φορτηγά.