Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αδειάζουν και άλλα διαμερίσματα από πρόσφυγες και μετανάστες (πίνακες)

Από τις 16 Απριλίου 2022 προβλέπεται μία μείωση δυναμικότητας 34,36% στις θέσεις στέγασης προσφύγων και μεταναστών στη Θεσσαλονίκη.

Σε περαιτέρω μείωση του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών οι οποίοι φιλοξενούνται σε διαμερίσματα στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης προχωρά από τις 16 Απριλίου 2022 το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Για την απόφασή του αυτή το υπουργείο ενημέρωσε τους φορείς – εταίρους οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα REACT, ένα στεγαστικό πρόγραμμα για αιτούντες διεθνή προστασία, με επιστολή την οποία απέστειλε προχθές Τετάρτη 16 Μαρτίου και την οποία υπογράφει ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Μανώλης Λογοθέτης. Με την ίδια επιστολή τούς ενημερώνει ότι το πρόγραμμα λαμβάνει οριστικά τέλος στις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Έτσι, με βάση τον προγραμματισμό του υπουργείου από τις 16 Απριλίου 2022 προβλέπεται μία μείωση δυναμικότητας της τάξεως του 34,36%. Ειδικότερα, οι θέσεις στέγασης του προγράμματος ανέρχονται μέχρι τις 15 Απριλίου 2022 σε 650, σε μισθωμένα διαμερίσματα (Κατηγορία Α) και άλλες 30 θέσεις στο καταφύγιο αιτούντων άσυλο «Φιλοξενείο» (Κατηγορία Γ). Από τις 16 Απριλίου προβλέπεται η μείωσή τους σε 426 και 21 θέσεις αντίστοιχα.

Σημειωτέον ότι την 1η Ιανουαρίου 2022 είχε προηγηθεί νέα μείωση της δυναμικότητας του προγράμματος της τάξης του 31%, καθώς οι θέσεις στέγασης σε μισθωμένα διαμερίσματα (Κατηγορία Α) ήταν 949 και άλλες 30 θέσεις στο καταφύγιο αιτούντων άσυλο «Φιλοξενείο» (Κατηγορία Γ), σύνολο δηλαδή 979, έναντι 680 που είναι σήμερα.




Σε πανελλαδικό επίπεδο, από τους περίπου 26.400 ωφελούμενους, οι οποίοι φιλοξενούνταν στο πλαίσιο του REACT έως τον περασμένο Αύγουστο, την 1η Ιανουαρίου 2022 ο αριθμός τους μειώθηκε στις 16.500, έως τις 15 Απριλίου 2022 περιορίστηκε περίπου στις 12.000 και από τις 16 Απριλίου συρρικνώνεται περαιτέρω, έως τις 10.382. Δηλαδή η συνολική μείωση ανέρχεται περίπου στο 60%.

Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης στο πρόγραμμα REACT συμμετέχουν οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Νεάπολης Συκεών και Καλαμαριάς καθώς και οι δήμοι Θέρμης και Θερμαϊκού, μέσω της Ανατολικής Α.Ε. Συμμετέχουν επίσης οι οργανώσεις ΑΡΣΙΣ, PRAKSIS και το Φιλοξενείο. Στο πλαίσιο του προγράμματος είχαν μισθωθεί αρχικά στην περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος 176 διαμερίσματα με δυνατότητα φιλοξενίας 937 ατόμων, κατά βάση οικογενειών προσφύγων και μεταναστών, ενώ άλλα 30 άτομα έβρισκαν στέγη στο Φιλοξενείο. Πλέον, ο αριθμός των διαμερισμάτων έχει μειωθεί στα 135 και θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο μετά τις 16 Απριλίου.




Ανάλογη ήταν και η μείωση στο προσωπικό το οποίο απασχολείται στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος. Στην αρχική του ανάπτυξη απασχολούνταν 95 άτομα (διοικητικοί, οικονομολόγοι, διερμηνείς, κοινωνικοί επιστήμονες, νοσηλευτές, παιδαγωγοί κ.λπ.) τα οποία έχουν μειωθεί πλέον στα 66 και μετά τα μέσα Απριλίου πρόκειται να φτάσουν περίπου στα 40. Επιπλέον, όσοι εξακολουθούν να εργάζονται, έχουν λιγότερες αποδοχές καθώς έχουν μειωθεί οι ώρες απασχόλησης.



Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αιτιολογεί αυτή του την απόφαση για περιστολή και οριστική διακοπή του προγράμματος REACT λέγοντας ότι η σημαντική συρρίκνωση των νέων αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας καθιστά περιττή τη διατήρηση τόσων θέσεων σε διαμερίσματα, από την ώρα, μάλιστα, που υπάρχουν κενές θέσεις σε κλειστές δομές προσφύγων.

Η απόφαση αυτή βρίσκει πάντως αντίθετους τους φορείς οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Μεταξύ άλλων επικαλούνται ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί από το πρόγραμμα 35 αιτήματα για στέγαση Ουκρανών προσφύγων που αφορούν συνολικά 112 άτομα, κατά κύριο λόγο γυναίκες και παιδιά. Για τα αιτήματα αυτά ενημερώθηκε το υπουργείο το οποίο απάντησε ότι οι πρόσφυγες αυτοί μπορούν να φιλοξενηθούν σε δομή η οποία λειτουργεί στην περιοχή των Σερρών.

Όπως αναφέρει στη Voria.gr ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης «το θέμα αυτό πρόκειται να το θέσω αύριο (σ.σ. σήμερα) στη σύνοδο των δημάρχων που είναι σε εξέλιξη στην Αθήνα. Ήδη, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία ενημέρωσα με επιστολές μου για την ανάγκη στα διαμερίσματα τα οποία είναι κενά να φιλοξενήσουμε οικογένειες Ουκρανών προσφύγων». Επιπλέον, τονίζει ότι «πέρα από αυτήν την ανάγκη που προέκυψε τώρα, εμείς ήμασταν ριζικά αντίθετοι για ανθρωπιστικούς και κοινωνικούς λόγους στην περιστολή του προγράμματος. Την ίδια ώρα που δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες εξακολουθούν να ζουν σε άθλιες συνθήκες σε στρατόπεδα και σε καμπ και μάλιστα σε εθνικά ευαίσθητες περιοχές όπως είναι τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, είναι τραγικό λάθος να εγκαταλείπονται τα μισθωμένα διαμερίσματα που αποδείχθηκε ότι είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση για τη φιλοξενία αυτών των ανθρώπων, καθώς, πέρα από τις αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, το πρόγραμμα βοηθά στην ομαλή ένταξή τους, κυρίως των παιδιών, στην τοπική κοινωνία, στα σχολεία, στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς και στις διάφορες δραστηριότητες».