Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Βανδάλισαν τη συγκλονιστική τοιχογραφία για το Ολοκαύτωμα (φωτο)

Η τοιχογραφία είναι μέρος ενός νέου πρότζεκτ για τα δεινά των Εβραίων της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί - Μουτζούρωσαν την ταμπέλα και τα αστέρια

Την τοιχογραφία για τα βασανιστήρια των Εβραίων της Θεσσαλονίκης επί της οδού Μιχαήλ Καλού βανδάλισαν άγνωστοι.

Συγκεκριμένα, η τοιχογραφία, που είναι μέρος ενός νέου συμβολικού πρότζεκτ για τα δεινά των Εβραίων της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί, μουτζουρώθηκε στην ταμπέλα που συνοδεύει το έργο και στην οποία αναγράφεται «Ζώνη Κατοικούμενη υπό Εβραίων - Απαγορεύεται η είσοδος άνευ αδείας», αλλά στα σημεία που είναι τα αστέρια στις στολές των φυλακισμένων.

Σημειώνεται πως το έργο κοσμεί μέρος της περίφραξης του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης και έχει διαστάσεις 35 μέτρα μήκος και 7μ. ύψος.

Πρόκειται για μία συγκινητική τοιχογραφία, γροθιά στην ανάμνηση του Ολοκαυτώματος, με θεματική τη συμβολική ιστορία ενός μικρού παιδιού εβραϊκής καταγωγής από τη Θεσσαλονίκη, στη ζωή του λίγο πριν την Κατοχή και έως τη μαύρη τρύπα της ιστορίας, το φρικαλέο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

Το πρότζεκτ είναι το «παιδί» του καλλιτέχνη Same84, σε μία σμίξη του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας και της Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη, της ομάδας Urban Act και με την υποστήριξη της ActionAid Hellas.

Δείτε τις φωτογραφίες