Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Διπλασιάστηκαν σε 5 μέρες οι νοσηλείες Covid - Αυξήθηκαν οι νέοι

Αγωνία για την επιστροφή του κόσμου από τις διακοπές και αγωνία για νέο έμφραγμα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης από την αύξηση των εισαγωγών

Φόβους για νέα ασφυξία στα νοσοκομεία της πόλης εκφράζουν υγειονομικοί της Θεσσαλονίκης, που βλέπουν ραγδαία αύξηση των εισαγωγών και των νοσηλειών ασθενών με κορωνοϊό μέσα στις τελευταίες ημέρες.

Εν μέσω καλοκαιριού και με πολύ κόσμο να λείπει ακόμα σε διακοπές, η αύξηση που αγγίζει και τον διπλασιασμό από εφημερία σε εφημερία προκαλεί εύλογη αγωνία για έξαρση των κρουσμάτων στο τέλος του μήνα, μόλις δηλαδή επιστρέψουν στην πόλη και οι τελευταίοι εκδρομείς. Την ανησυχία εντείνει η μεγάλη μεταδοτικότητα της παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού, αλλά και τα ποσοστά του εμβολιασμού, που παραμένουν χαμηλά.

Η εικόνα που λίγο – πολύ ισχύει για όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης αποτυπώνεται στην τελευταία εφημερία του νοσοκομείου Παπανικολάου που ολοκληρώθηκε χθες το πρωί. «Η κατάσταση χειροτέρεψε νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε. Φτάσαμε ήδη σε αριθμούς που αναμέναμε στο τέλος του μήνα, όταν θα επέστρεφε ο κόσμος από τις διακοπές. Στις αρχές Ιουλίου είχαμε δυο – τρεις νοσηλευόμενους και σήμερα έχουμε 50. Αυτό έγινε σταδιακά. Το τελευταίο πενθήμερο όμως έγινε απότομα, όπου από τους 30 νοσηλευόμενους πήγαμε στους 50. Επίσης, από 60 προσελεύσεις στα επείγοντα πήγαμε στις 80 και από 22 εισαγωγές είχαμε 30. Άρα τα πράγματα χειροτέρεψαν απότομα. Βέβαια, δεν είναι δραματική η αύξηση αλλά αναμένεται να χειροτερέψει το πράγμα λόγω της μεγάλης άρνησης εμβολιασμού», είπε στη Voria.gr ο διευθυντής του Πνευμονολογικού Τμήματος και Συντονιστής Διαχείρισης Πανδημίας του Παπανικολάου, Διαμαντής Χλωρός, ο οποίος ανέφερε ότι στη μονάδα COVID του νοσοκομείου νοσηλεύονται κυρίως ανεμβολίαστοι, σε αναλογία 10 προς έναν έναντι των εμβολιασμένων και μάλιστα πολλοί νέοι ηλικίας 25 έως 35 ετών.

Ανάλογη αυξητική πορεία σημειώνουν εισαγωγές και νοσηλείες και στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου. «Το τελευταίο δεκαπενθήμερο παρατηρείται μία αυξητική τάση στις εισαγωγές. Φαίνεται ότι η παραλλαγή Δέλτα που έχει δείξει τα δόντια της διασπείρεται πολύ πιο εύκολα. Τέλος Ιουλίου είχαμε περίπου δέκα νοσηλευόμενα άτομα, ενώ σήμερα έχουμε 35 πριν από τη γενική εφημερία με πέντε διασωληνωμένους. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι το 95% είναι ανεμβολίαστοι, ενώ στη ΜΕΘ έχουμε μόνο ανεμβολίαστους», ανέφερε ο πρόεδρος των σωματείου εργαζομένων στο Παπαγεωργίου, Παναγιώτης Τουχτίδης.

«Δεν βελτιώθηκε το σύστημα υγείας»

Οι υγειονομικοί επισημαίνουν ότι αυτή τη στιγμή το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη είναι πιο ευάλωτο σε σχέση με το τελευταίο κύμα της πανδημίας, καθώς τα νοσοκομεία επιβαρύνονται με όλα τα περιστατικά και από την περιφέρεια.

«Δεν έχουμε καλύτερο σύστημα υγείας σε σχέση με πέρσι. Απλώς σήμερα έχουμε μεγαλύτερη εμπειρία. Πρώτον, δεν έχουν γίνει ακόμα ενέργειες, ώστε περιφερειακά νοσοκομεία της επαρχίας να ξαναρχίσουν να λειτουργούν ως νοσοκομεία υποδοχής του ιού, ενώ πριν είχε γίνει αυτό. Τώρα παραπέμπουν όλα τα περιστατικά σε μας, οπότε μας επιβαρύνουν. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι το προσωπικό προβλέπεται μάλλον να ελαττωθεί, παρά να αυξηθεί, καθώς κάποιοι θα βγουν σε αναστολή εργασίας κι αυτό σημαίνει ότι θα κλείσουν τμήματα για να αυξηθεί το προσωπικό για τον κορωνοϊό με ό,τι αυτό σημαίνει για αρρώστους με άλλες παθήσεις. Και μονάδες οι οποίες είναι στο όριό τους θα μετατραπούν το επόμενο διάστημα σε μονάδες αποκλειστικά COVID, αφού δεν έχει βρεθεί προσωπικό εξειδικευμένο να εξυπηρετήσει. Επιπλέον, ενώ πριν είχαμε τη δυνατότητα να διακομίζουμε αρρώστους σταθεροποιημένους αλλά που χρειάζονται νοσηλεία σε κάποιες ιδιωτικές δομές. Η Αρωγή, για παράδειγμα, βοήθησε σημαντικά στην αποσυμφόρηση των κλινικών για να δέχονται τα βαρύτερα νέα περιστατικά, που είχαν σταθεροποιηθεί. Τώρα δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, οπότε τους κρατάμε όλους μέχρι να μπορέσουν να επιστρέψουν σπίτι. Άρα είμαστε σε χειρότερη κατάσταση τώρα. Αν, λοιπόν, λόγω της μεταδοτικότητας του στελέχους Δέλτα του έχουμε μία εκθετική αύξηση κρουσμάτων, θα πλημμυρίσουν τα νοσοκομεία και άνθρωποι θα πεθαίνουν αβοήθητοι. Αυτό είναι σχεδόν σίγουρο», τόνισε ο κ. Φλώρος.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει πλεύση ως προς το σχέδιο προβολής του εμβολιασμού, το οποίο χαρακτήρισε αποτυχημένο: «Έχουμε πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού λόγω της αποτυχίας γενικώς του εμβολιαστικού προγράμματος και της διαφήμισής του και λόγω των χιλιάδων παρεξηγήσεων που έχουν δημιουργηθεί γύρω από τα εμβόλια. Δεν έχουν μεταδοθεί τα σωστά μηνύματα. Άλλες χώρες το έχουν επιτύχει, ιδίως στη νεολαία, κάνοντας εκστρατεία ενημέρωσης δρόμο – δρόμο και σπίτι - σπίτι. Εδώ έχουμε μείνει σε ένα ψυχρό μήνυμα και σε κάποια αυστηρά μέτρα, τα οποία είναι άγνωστο αν θα αποδώσουν. Φάνηκε ότι δεν πιάνουν αυτά. Η μέθοδος αυτή έχει αποτύχει και πρέπει να την εγκαταλείψουμε».