Skip to main content

Αγωνία για την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη

Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα το βράδυ το διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει η κατακόρυφη άνοδος του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού που ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ο ΕΟΔΥ για τη Θεσσαλονίκη.

Μετά σταδιακή εδώ και λίγες εβδομάδες αύξηση των κρουσμάτων σήμερα υπήρξε έκρηξη με τους ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στον ιό να ξεπερνούν τους 300 για πρώτη φορά μέσα στο 2021.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 26 Φεβρουαρίου τα κρούσματα ήταν 150, την επόμενη ημέρα έφτασαν τα 201 και μετά το διήμερο Κυριακής και Δευτέρας, κατά τα οποίο καταγράφηκαν 136 και 111 λοιμώξεις αντίστοιχα, αλλά με σαφώς λιγότερα τεστ, σήμερα ο αριθμός σταμάτησε στα 304.

Το θέμα της επάρκειας των μέτρων που έχουν επιβληθεί στη Θεσσαλονίκη επαναφέρει μιλώντας στη Voria.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος. «Έχω πει επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα ότι μάλλον τα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη είναι ανεπαρκή, ενώ για την Αθήνα μπορεί να είναι και λίγο παραπανίσια», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η περίπτωση της Θεσσαλονίκης έχει διχάσει το τελευταίο διάστημα τους επιστήμονες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, με κάποια μέλη να προτείνουν συνεχώς το τελευταίο διάστημα αυστηρότερα μέτρα, με αιχμή το κλείσιμο της δια ζώσης εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, προκειμένου να μην ξαναμπεί η πόλη στη δίνη της πανδημίας, όπως τον περασμένο Νοέμβριο.

«Μας ανησυχεί ιδιαίτερα ο αριθμός των κρουσμάτων», είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας, ο οποίος πάντως επισήμανε ότι η αύξηση αυτή δεν αποτέλεσε έκπληξη.

«Η αύξηση στο επίπεδο των λυμάτων που παρατηρήθηκε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας προμήνυε ότι θα έχουμε και στη Θεσσαλονίκη μία έξαρση. Μας ανησυχούν ιδιαίτερα επίσης οι μεταλλάξεις, ειδικά η νοτιοαφρικανική, αλλά και το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, πάνω από το 40% των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη αφορούν πλέον στη βρετανική μετάλλαξη», τόνισε.

Τα σημερινά ανησυχητικά νούμερα έχουν χτυπήσει καμπανάκι στον Ιατρικό Σύλλογο, το διοικητικό συμβούλιο του οποίου θα συνεδριάσει σήμερα, προκειμένου να εξεταστούν όλες οι παράμετροι της πανδημίας, να αξιολογηθεί η κατάσταση και να προταθούν συγκεκριμένα μέτρα.

«Βρισκόμαστε ήδη στην τρίτη εβδομάδα στο κόκκινο και τα πράγματα, αντί να βελτιώνονται, μέρα με τη μέρα δείχνουν μία μικρή –όχι όπως η σημερινή- αύξηση στα κρούσματα. Κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσουμε να κυνηγάμε την πανδημία από πίσω και να βγούμε από μπροστά της», ανέφερε ο κ. Νίτσας, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο επόμενος μήνας είναι πολύ κρίσιμος για όλη την Ελλάδα, αλλά μετά τα πράγματα θα πάνε καλύτερα.