Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αγοραστές ακινήτων ρίχνουν έως 20% τις προσφορές τους

Οι ιδιοκτήτες βάζουν νερό στο κρασί τους φοβούμενοι μη χάσουν τον ενδιαφερόμενο επενδυτή - Σε νέα τρικυμία η κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης.

Η διαδικασία των «παζαριών» για τις τιμές των ακινήτων, συχνά, έκανε και στο παρελθόν την εμφάνιση της κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ των εν δυνάμει αγοραστών και των ιδιοκτητών. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα μεσούσης της κρίσης που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός, οι συνθήκες πίεσης από μερίδα αγοραστών των τιμών προς τα κάτω για να τελεσφορήσει η συμφωνία διαμορφώνουν νέες συνθήκες στην κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης.

Οι συνέπειες από τον Covid-19 αποτυπώνονται πλέον στις αξίες των ακινήτων οι οποίες αναμένεται να υποχωρήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Όπως λένε εκπρόσωποι της αγοράς ακινήτων της Θεσσαλονίκης οι υποψήφιοι αγοραστές, εν μέσω της γενικότερης ρευστότητας, που έχει δημιουργηθεί ως απόρροια του ιού, είτε αποχωρούν, χωρίς την παραμικρή διαπραγμάτευση, από την συμφωνία, είτε απαιτούν μείωση της αρχικής τιμής, που κυμαίνεται από 10% έως 20%, προκειμένου να προχωρήσουν στην ολοκλήρωσή της.

Αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να ρίχνουν νερό στο κρασί τους για να μη χάσουν τον ενδιαφέρομενο -καθώς νιώθουν αβεβαιότητα για το αν θα βρουν σύντομα άλλον υποψήφιο αγοραστή - να σκίζονται συμβόλαια και να ξαναγράφονται από την αρχή.

Σταδιακά αρχίζουν να εμφανίζονται ακίνητα σε άκρως δελεαστικές τιμές, γεγονός που δημιουργεί ένα κλίμα αισιοδοξίας στους εν δυνάμει επενδυτές πως θα πετύχουν και νέες ευκαιρίες. Άλλωστε και στην περίοδο της δεκαετούς κρίσης, η Θεσσαλονίκη άρχισε να γίνεται ελκυστικός επενδυτικός προορισμός όταν οι επενδυτές και δη ξένα funds, άρχισαν να «ανακαλύπτουν» μεγάλα ακίνητα σε χαμηλές τιμές.

Η νέα...τρικυμία βρίσκει την κτηματαγορά της πόλης την ώρα που είχε αρχίσει να ισορροπεί και οι τιμές να ακολουθούν ανοδική πορεία. Σύμφωνα, πάντως, με γνώστες της αγοράς ακινήτων, το real estate δέχεται μια νέα δοκιμασία με τους ενδιαφερόμενους αγοραστές να διαμορφώνουν την τάση στην αγορά, η οποία θα είναι μεν πτωτική, ωστόσο το ύψος της θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό τόσο από τους πωλητές, όσο και από τη διάρκεια της πανδημίας.