Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ακυρώνονται ταξίδια λόγω κορωνοϊού - Ζητούν τα λεφτά πίσω

Η μία ακύρωση διαδέχεται την άλλη - Έξαλλοι οι πελάτες ζητούν τα χρήματα τους πίσω, αλλά οι τουριστικοί πράκτορες αδυνατούν να τα επιστρέψουν.

Δεν σταματούν να χτυπούν τα τηλέφωνα των τουριστικών πρακτορείων για ακυρώσεις κρατήσεων τόσο για ταξίδια στο εξωτερικό και δη στην Ιταλία, όσο και για τις περιοχές όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθούν, καρναβαλικές εκδηλώσεις, αλλά ματαιώθηκαν λόγω κορωνοϊού.

Οι πελάτες σε έξαλλη κατάσταση ζητούν τα χρήματα τους πίσω, ενώ οι πράκτορες σε απόγνωση και παράλληλα ανήσυχοι για το τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με τον τουρισμό, αδυνατούν να τα επιστρέψουν καθώς και αυτοί τα απέδωσαν σε αεροπορικές εταιρείες και ξενοδοχεία.

Όπως εξηγεί μιλώντας στη Voria.gr o πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης, Βύρων Θεολόγης «η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί προκαλεί μεγάλη ζημιά στον τουρισμό. Ωστόσο αυτό που θέλουμε να γίνει κατανοητό από τους πελάτες μας είναι πως εμείς σαν τουριστικοί πράκτορες αναλάβαμε να κλείσουμε αεροπορικές θέσεις και ξενοδοχεία,  κατά συνέπεια τα χρήματα που μας δόθηκαν τα  αποδώσαμε. Δυστυχώς η Ryanair, δεν έχει διαδικασία ακύρωσης και δεν δίνει τα χρήματα πίσω. Τα δωμάτια των ξενοδοχείων για να πετύχουμε χαμηλές τιμές, τα κλείσαμε ως non-refundable, δηλαδή, χωρίς, δυνατότητα, ακύρωσης. Άρα δεν είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε τα χρήματα, καθώς δεν τα έχουμε εμείς». 


Πάντως ο κ. Θεολόγης σπεύδει να προσθέσει πως τα τουριστικά πρακτορεία προσπαθούν να διαπραγματευτούν με ξενοδοχεία αλλά και αεροπορικές εταιρείες το ενδεχόμενο επιστροφής χρημάτων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Aegean που ανακοίνωσε προ ημερών πως όσοι επιβάτες επιθυμούν έως και τις 20 Μαρτίου, λόγω του κορωνοϊού, να μεταθέσουν σε μεταγενέστερη ημερομηνία το εισιτήριό τους, προς οποιοδήποτε προορισμό του δικτύου, μπορούν να το πραγματοποιήσουν χωρίς rebooking fees.

Αυτό που επισημαίνει πάντως ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης, είναι πως η πολιτεία ναι μεν καλά έκανε, για λόγους προφύλαξης της  δημόσιας υγείας, και ανέστειλε όλες τις εκπαιδευτικές εκδρομές προς την Ιταλία, αλλά και τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, ωστόσο θα έπρεπε να μεριμνήσει για όσους διέθεσαν χρήματα και τώρα δεν μπορούν να τα λάβουν πίσω.

Ακυρώσεις και για τις εκδρομές του τριημέρου

Την ίδια ώρα, η μία ακύρωση διαδέχεται την άλλη και για τις εκδρομές που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν σε Ξάνθη και Πάτρα ενόψει του τριημέρου.

«Λέμε στους πελάτες μας πως οι εκδρομές θα γίνουν κανονικά, αλλά κανείς δεν επιθυμεί να πάει από τη στιγμή που έγινε γνωστό πως δεν θα πραγματοποιηθούν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις λόγω του κορωνοϊού» υπογραμμίζει ο κ. Θεολόγης συμπληρώνοντας πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση δεν αποκλείεται να χαθεί τουριστικά και το Πάσχα καθώς πλέον οι εν δυνάμει ταξιδιώτες ανησυχούν για την εξάπλωση του ιού και κατά συνέπεια δεν έχουν διάθεση για μετακινήσεις.

φωτογραφία αρχείου