Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τρεις έγκυες με κορωνοϊό νοσηλεύονται στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο

Η 38χρονη έγκυος από τη Βέροια είναι η τρίτη γυναίκα που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο την τελευταία εβδομάδα - Δεν έχει εμβολιαστεί.

Μια ακόμα έγκυος που νοσεί με κορωνοϊό διακομίστηκε από τη Βέροια στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη.

Είναι η τρίτη περίπτωση εγκύου που μεταφέρεται εσπευσμένα στο συγκεκριμένο νοσοκομείο την τελευταία εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr η 38χρονη, η οποία διανύει την 17η εβδομάδα της εγκυμοσύνης της, μεταφέρθηκε εχθές από τη Βέροια και νοσηλεύεται σε ελαφριά κατάσταση. Κρίθηκε ότι είναι απαραίτητο να μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη, σε περίπτωση που χρειαστεί να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ. 

Σημειώνεται ότι χθες διακομίστηκε εσπευσμένα μια ακόμη έγκυος από το νοσοκομείο Γιαννιτσών η οποία διανύει την 13η εβδομάδα της εγκυμοσύνης της. Η 38χρονη, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει διασωληνωθεί αλλά η κατάσταση της υγείας της θεωρείται κρίσιμη.

Διαβάστε Θεσσαλονίκη: Διακομιδή εγκύου με κορωνοϊό από τα Γιαννιτσά στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο

Εδώ και λίγες ημέρες μια 35χρονη γυναίκα από Θεσσαλονίκη, η οποία ήταν έγκυος, νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο. Η γυναίκα, η οποία και αυτή νοσεί με κορωνοϊό, γέννησε με καισαρική και στη συνέχεια διασωληνώθηκε. Το μωρό, αρχικά είχε διασωληνωθεί, αλλά πλέον είναι καλά στην υγεία του.

Σύμφωνα με πληροφορίες και οι τρεις δεν είχαν κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

Έκκληση στις έγκυες να εμβολιαστούν έκανε και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. «Αν φοβάστε να εμβολιαστείτε το πρώτο τρίμηνο, μετά το πέρας του παρακαλώ να το κάνετε ή όσο πιο νωρίς μπορείτε», δήλωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως είναι πολύ σημαντικό και για τη μητέρα αλλά και για το παιδί.

«Ο εμβολιασμός των εγκύων είναι ασφαλής, αποτελεσματικός και απαραίτητος», σημείωσε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση και η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου.

Υπευνθυμίζεται πως στα τέλη Οκτωβρίου κατέληξε στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο μία 38ρονη έγκυος από την Κατερίνη, η οποία διήνυε την 33η εβδομάδα της εγκυμοσύνης της και νοσηλευόταν με κορωνοϊό. Οι γιατροί κατάφεραν με καισαρική να πάρουν το βρέφος, το οποίο είναι καλά στην υγεία του.

Δείτε σχετικά Θάνατος 38χρονης εγκύου στο Ιπποκράτειο - «Δεν είχε εμβολιαστεί όλη η οικογένεια»

Καμπανάκι για εμβολιασμό εγκύων

Στο μεταξύ, τον κώδωνα του κινδύνου για τις ανεμβολίαστες εγκύους κρούει ο διευθυντής της Γ' Μαιευτικής Κλινικής του Ιπποκρατείου, Απόστολος Αθανασιάδης, λίγο μετά τα συνεχή περιστατικά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Όπως επισημαίνει στη Voria.gr ο κ. Αθανασιάδης από πέρυσι κιόλας η Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία (ΕΜΓΕ) έχει συστήσει ισχυρά τον εμβολιασμό των εγκύων και ειδικά αυτών που έρχονται σε επαφή με αρκετό κόσμο. «Είναι σύνηθες οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους να εμπιστεύονται τυφλά τον γιατρό τους αλλά δεν πρέπει να επαφίεται στη δική τους διακριτική ευχέρεια το εάν θα προτρέψουν τις ίδιες αν θα εμβολιαστούν. Υπάρχουν σαφείς οδηγίες», σημειώνει ο ίδιος.

Προσθέτει, μάλιστα, πως οι γιατροί από την αρχή της πανδημίας έχουν προχωρήσει σε αρκετούς πρόωρους τοκετούς για να διασώσουν πρωτίστως τις γυναίκες. «Όταν μια έγκυος έρθει με σοβαρή λοίμωξη από Covid προσπαθούμε να περατώσουμε τις εγκυμοσύνες», σημειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί παρόμοια περιστατικά. «Ούτε σε εμάς είναι ευχάριστη μία τέτοια εξέλιξη αλλά κάποιες φορές δεν γίνεται αλλιώς», συμπληρώνει.

Ο ίδιος περιγράφει τις κινήσεις των θεραπόντων ιατρών σε περίπτωση που φθάσει μια έγκυος γυναίκα η οποία νοσεί σοβαρά. «Προκειμένου να περατώσουμε την εγκυμοσύνη, είτε με καισαρική, είτε κολπικά, δηλαδή φυσιολογικά όπως λέμε είναι απαραίτητο η γυναίκα να μην βρίσκεται στις πρώτες εβδομάδες της κύησης», αναφέρει. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος καθώς όπως είναι γνωστό μετά την 37η εβδομάδα της κύησης μιλάμε για ένα κατάλληλο χρονικό διάστημα για να γεννηθεί το μωρό, αλλά προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο», συμπληρώνει.

Σημειώνεται πως επιστολή στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο απέστειλε σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, προκειμένου να εξετάσουν τις καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες κάποιοι ιατροί γυναικολόγοι απέτρεψαν και αποτρέπουν ασθενείς τους εγκύους από το να εμβολιαστούν κατά της Covid-19.