Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα ζητούν οι νοσοκομειακοί γιατροί

Η ΕΝΙΘ καταδικάζει «την προκλητική απόφαση κυβέρνησης και διοικητών για απόσπαση προσωπικού από δημόσια νοσοκομεία σε ιδιωτικές κλινικές».

Άμεση επίταξη όλου του ιδιωτικού τομέα υγείας ζητεί με ανακοίνωση η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, καταδικάζει «την προκλητική απόφαση κυβέρνησης και διοικητών για απόσπαση προσωπικού από δημόσια νοσοκομεία σε ιδιωτικές κλινικές».

«Με εντολή της διοίκησης της 3ης ΥΠΕ μετακινείται ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό από διάφορα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προς την ιδιωτική κλινική Σαραφιανός», αναφέρει η ΕΝΙΘ. «Αυτή η πρακτική ακολουθείται εδώ και μέρες, όταν ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι γιατροί του Νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ», χωρίς καμία γραπτή εντολή, αναγκάζονται να μετακινούνται προς την ιδιωτική κλινική «Κυανούς Σταυρός» (που μάλιστα δεν περιλαμβάνεται στις λεγόμενες «επιταγμένες») για την περίθαλψη των ασθενών που έχουν μετακινηθεί σε αυτήν την κλινική».

«Χωρίς ίχνος ντροπής, χωρίς αίσθηση στοιχειώδους ευθύνης απέναντι στους νοσοκομειακούς γιατρούς, το υγειονομικό προσωπικό και το λαό της Θεσσαλονίκης, αποδεκατίζουν ακόμα παραπάνω τα ήδη υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία. Αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε πραγματική καθολική επίταξη του ιδιωτικού τομέα, στην πρώτη περίπτωση, κλείνει τις τρύπες του ιδιωτικού τομέα με προσωπικό από τα ήδη διάτρητα δημόσια νοσοκομεία που έχουν ξεπεράσει τα όριά τους, ενώ, στη δεύτερη περίπτωση, επιτάσσει τον δημόσιο τομέα για ενίσχυση του ιδιωτικού», συνεχίζει.

«Την ώρα που οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό υπερεξαντλημένοι, λίγοι και χωρίς ωράριο, προσπαθούν να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν σε συνθήκες πολέμου. Την ώρα που εκατοντάδες εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία νοσούν από covid. Την ώρα που οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης εκπέμπουν SOS για την αντιμετώπιση των ασθενών με covid, αλλά και των υπόλοιπων μη covid ασθενών», επισημαίνει ενώ τονίζει πως «την ίδια ώρα η κυβέρνηση συνεχίζει προκλητικά την εγκληματική της πολιτική, και αρνείται να ενισχύσει το ΕΣΥ, προσηλωμένη στην προστασία και την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα. Κωφεύει στην κραυγή αγωνίας και το σήμα κινδύνου που εκπέμπεται από την ΟΕΝΓΕ, την ΕΝΙΘ και όλες τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Ιατρών, από όλα τα σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία».

Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης καταλήγει στην ανακοίνωσή της με τα αίτηματά της που είναι τα εξής:

•«Απαιτούμε να αρθούν άμεσα αυτές οι απαράδεκτες εντολές μετακίνησης και να γίνουν άμεσα, με τη διαδικασία του επείγοντος, προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης».

•«Απαιτούμε η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε επίταξη όλου του ιδιωτικού τομέα υγείας. Δομές, εξοπλισμός, εργαστήρια και προσωπικό να ενταχθούν άμεσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας υπό τον κρατικό έλεγχο και σχεδιασμό».