Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Άμεση μέτρα στήριξης των μυδοαλλιεργητών ζητά ο δήμος Δέλτα

Επιπτώσεις στην παραγωγική περίοδο των μυδοκαλλιεργητών είχε η υψηλή θερμοκρασία των θαλάσσιων υδάτων στον Θερμαϊκό-Τα μέτρα στήριξης που ζητά ο δήμος

Άμεσα μέτρα στήριξης των μυδοκαλλιεργητών του δήμου Δέλτα ζητά το δημοτικό συμβούλιο μετά από ομόφωνο ψήφισμα σε συνεδρίασή του στις 30 Νοεμβρίου.

Ο δήμος Δέλτα αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι οι μυδοκαλλιεργητές του δήμου αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα καθώς κατά τη διάρκεια της φετινής παραγωγικής περιόδου, σημειώθηκαν σοβαρά προβλήματα, τα οποία προκλήθηκαν από την υψηλή θερμοκρασία, η οποία είχε καταστροφικές συνέπειες στην παραγωγή.

«Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, η θερμοκρασία των θαλάσσιων υδάτων στον Θερμαϊκό κόλπο κατά τους θερινούς μήνες και κυρίως τον Ιούλιο, που παρατηρείται κορύφωση των εξαγωγών, προσέγγισε τους 30° C, με αποτέλεσμα τη θανάτωση του μεγαλύτερου όγκου της παραγωγής μυδιών. Επιπλέον, παρατηρήθηκε θνησιμότητα του γόνου σε ποσοστό που άγγιξε ακόμη και το 100%», αναφέρει ο δήμος.

Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Δέλτα «στηρίζει τον αγώνα των μυδοκαλλιεργητών για την επιβίωσή τους» και απαιτεί να ληφθούν τα ακόλουθα μέτρα από την κυβέρνηση:

- Οικονομική στήριξη των μυδοκαλλιεργητών, ώστε να εξακολουθήσουν το επάγγελμα τα επόμενα 2-3 χρόνια

- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των μυδοκαλλιεργητών για το έτος 2021  

- Αναστολή πληρωμής οφειλών  για όλους τους πληγέντες μυδοκαλλιεργητές