Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ανακυκλώθηκαν 50.000 γόπες στη διάρκεια της 86ης ΔΕΘ - Έδωσαν 12 κιλά λίπασμα

Η ποσότητα των αποτσίγαρων που ανακυκλώθηκε έσωσε 350 κυβικά νερού από μόλυνση, ενώ δημιούργησε 12 κιλά λίπασμα - Πού έχει κάδους στη Θεσσαλονίκη.

Συνολικά 50.000 αποτσίγαρα ανακύκλωσαν οι Θεσσαλονικείς το διάστημα που βρισκόταν σε εξέλιξη η 86η ΔΕΘ, από τις 10 ώς τις 18 Σεπτεμβρίου, στους ειδικά διαμορφωμένους κάδους στις εισόδους των περιπτέρων, στο πλαίσιο μίας δράσης που προέκυψε από τη συνεργασία της HELEXPO με την Cigaret Cycle.

Λίγες ημέρες αφού η Διεθνής Έκθεση έριξε την αυλαία της, ήρθε η ώρα της αποκομιδής και της καταμέτρησης των αποτσίγαρων από τους 30 κάδους που έβρισκε κανείς στους χώρους της, γεγονός που απέδειξε πως οι πάνω από 200.000 επισκέπτες της Έκθεσης φώναξαν «gopa free» ακολουθώντας τις οδηγίες της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Cigaret Cycle που αποτέλεσε και πρωτοπόρος της δράσης. Σειρά έχει τώρα η αποστολή τους σε ειδικά εργοστάσια ανακύκλωσης αποτσίγαρων στη Γαλλία.

Μάλιστα, ένας σημαντικός αριθμός των 30 κάδων έχει μετατραπεί σε smart με πρωτοβουλία του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων (DT&S), όπου με τη βοήθεια του σύγχρονου εξοπλισμού παρείχε real time δεδομένα για την πληρότητα των κάδων μέσω του δικτύου LoRaWAN, ένας κάδος που χωράει περίπου 10.000 αποτσίγαρα. Τέτοια κάδοι θα υπάρχουν και στην Εκθεση Beyond 4.0 που θα φιλοξενηθεί στους χώρους της ΔΕΘ από τις 29 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου, και συγκεκριμένα, στο περίπτερο της Cisco.

Όπως λέει στη Voria.gr η υπεύθυνη επικοινωνίας της Cigaret Cycle, Ιωάννα Δανδέλια, από την καταμέτρηση των αποτσίγαρων προέκυψε πως από αυτά δημιουργούνται 12 κιλά λίπασμα αλλά και 350 κυβικά γλυκού ή αλμυρού νερού σώθηκαν από τη μόλυνση. Μάλιστα, από την ανακύκλωση προκύπτει επίσης και η ποσότητα της πρώτης ύλη βιομηχανικού πλαστικού που δημιουργούνται. Έτσι, μόνο από τους επισκέπτες της ΔΕΘ, 38 κιλά πρώτης ύλης δημιουργήθηκαν για χρήση από βιομηχανίες. «Ένα αποτσίγαρο θέλει 15 ολόκληρα χρόνια να διασπαστεί, ενώ αν φτάσει στον υδάτινο ορίζοντα μπορεί να μολύνει επτά λίτρα νερού αλλά και να φτάσει στην τροφική αλυσίδα. Έτσι, είναι πολύ σημαντικό να οι δήμοι αλλά και οι επιχειρήσεις να υιοθετήσουν αυτή την τακτική», λέει η ίδια. 

«Το πρόγραμμα έχει ως στόχο όχι μόνο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του κοινού αλλά και το να αποσύρουμε όσο περισσότερα αποτσίγαρα μπορούμε από τους ανοιχτούς χώρους», πρόσθεσε. «Ετησίως υπάρχουν 20-30 δις αποτσίγαρα στην Ελλάδα. Το 60% το συναντάμε στις παραλίες. Είναι το πιο σύνηθες απόρριμμα αυτή τη στιγμή στις ελληνικές παραλίες άρα είναι πολύ σημαντικό να τα ανακυκλώσουμε», σημειώνει. 

Οι κάδοι θα παραμείνουν στους χώρους της Έκθεσης, ενώ στη Θεσσαλονίκη υπάρχει ήδη κάδος στο Μέγαρο Μουσικής, στο Grand Hotel αλλά και ένας smart κάδος στο Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων (DT&S) - Cisco, στα Σφαγεία.

Ήδη εφαρμόζεται σε 25 δήμους πανελλαδικά

Μάλιστα, οι επισκέπτες της ΔΕΘ μπόρεσαν να ενημερωθούν για τη δράση αλλά και για τη σημασία της ανακύκλωσης της γόπας στο ειδικό πράσινο info point που βρισκόταν εντός της Έκθεσης και μοίραζε ατομικά τασάκια από μπαμπού και από φελλό, ως μέσο ευαισθητοποίησης. Συνολικά 10.000 τέτοια τασάκια μοιράστηκαν σε καπνιστές και μη.

Από την αρχή της σύστασης της εταιρείας το 2019 έως και σήμερα 25 δήμοι από όλη την Ελλάδα και 50 επιχειρήσεις συνεργάζονται με την Cigaret Cycle. «Ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι ένας δήμος που μας ενδιαφέρει πολύ να συνεργαστούμε και να δημιουργήσουμε τη λογική αυτήν στον κόσμο, πως με τη σωστή χαρτογράφηση, μπορούν να γίνουν θαύματα. Άλλωστε είναι και ένας δήμος με σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα», λέει η κ. Δανδέλια. 

«Στόχος μας ως Cigaret Cycle είναι στα επόμενα δύο με τρία χρόνια να προχωρήσουμε στην κομποστοποίηση των αποτσίγαρων αλλά και σταδιακά να προχωρήσουμε στην αποτοξινοποίηση του φίλτρου, μία κίνηση που έχει πολύ σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον», τονίζει η ίδια.