Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ανακούφιση επαγγελματιών για τα μέτρα ελάφρυνσης

Ανάσα στους πληττόμενους από τον κορωνοϊό επαγγελματίες χαρακτηρίσει η Ομοσπονδόα Επαγγελματιών και Εμπόρων του νομού τα μέτρα ελάφρυνσης.

Την ικανοποίησή της εκφράζει η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων του νομού Θεσσαλονίκης για την ανταπόκριση της κυβέρνησης στα αιτήματα για λήψη οικονομικών μέτρων που θα ανακουφίσουν χιλιάδες επαγγελματίες από τις φορολογικές και τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Όπως επισημαίνει η ΟΕΕΘ, στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται η πρόσφατη εξαγγελία του πρωθυπουργού για μείωση από φέτος και σε μόνιμη βάση της προκαταβολής φόρου για όλα τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, από το 100% στο 55%.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, η προκαταβολή φόρου φέτος μειώνεται από το 100% στο 70% και από το 2022, στο 80%.

Επιπλέον, από την επόμενη χρονιά προβλέπεται μόνιμη μείωση του συντελεστή φόρων για όλες τις επιχειρήσεις από το 24% στο 22%, μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα ενώ αναστέλλεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης, η καταβολή επιδότησης ως και 4.000 ευρώ σε κάθε κλειστή επιχείρηση τον Απρίλιο, η επιστρεπτέα προκαταβολή 7 και η αξιοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων του τουρισμού και της εστίασης καταδεικνύουν έμπρακτα την πρόθεση που υπάρχει για ορθή επανεκκίνηση της οικονομίας.

«Αναμφίβολα, πρόκειται για παρεμβάσεις που αναμένεται να δώσουν ανάσα στους πληττόμενους επαγγελματίες, οι οποίοι εδώ και 14 μήνες είδαν το εισόδημα τους να συρρικνώνεται επικίνδυνα και τις υποχρεώσεις τους να διογκώνονται», σημειώνει η Ομοσπονδία.