Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ανανεώθηκαν 87 συμβάσεις εργαζομένων στην υπηρεσία Ασύλου

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προχώρησε στην ανανέωση 87 συμβάσεων υπαλλήλων της υπηρεσίας Ασύλου στη Θεσσαλονίκη - Τι λέει το σωματείο

Στην ανανέωση 87 συμβάσεων υπαλλήλων της υπηρεσίας Ασύλου στη Θεσσαλονίκη προχώρησε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Συγκεκριμένα, η σύμβαση των εργαζομένων έληγε στις 30.04.2021 και ανανεώθηκε για ένα έτος, έως την 30η Απριλίου 2022, με τη δυνατότητα νέας ανανέωσης μέχρι τις 31.12.2022, εφόσον προκύψουν υπηρεσιακές ανάγκες.

Παράλληλα, μαζί με την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη, ανανεώθηκαν και οι συμβάσεις του συνόλου των υπαλλήλων σε όλες τις δομές της υπηρεσίας Ασύλου της χώρας. Ο αριθμός των εργαζομένων στο σύνολό τους που ανανεώθηκαν ξεπερνά τους 620.

Από την πλευρά του το σωματείο Eργαζομένων συμβασιούχων στην υπηρεσία Aσύλου και η πρόεδρός του Ειρήνη Ζάννη υπογραμμίζει στη Voria.gr ότι «με την απόφαση αυτή επιβεβαιώνεται η θέση του σωματείου για τις ανανεώσεις και του γεγονότος ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες ανάγκες του υπουργείου. Στις πλάτες των συμβασιούχων στηρίζεται το έργο που επιτελεί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου κυρίως στην πρώτη γραμμή, οι οποίοι όμως εργάζονται υπό συνθήκες μόνιμης επισφάλειας».

Ανανέωση των συμβάσεων και για όσους έχουν εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις

Από τον Απρίλιο του 2020 είχε ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και του σωματείο Εργαζομένων, με το πρώτο να αποφασίζει να μην ανανεώσει τις συμβάσεις εργασίας σε 17 εργαζόμενους (θυμηθείτε ΕΔΩ), που αφορούσαν άτομα που αποτελούσαν τους παλαιότερους συμβασιούχους της υπηρεσίας αλλά και ιδρυτικά μέλη του σωματείου.

Οι 14 από τους 17 εργαζομένους προσέφυγαν στα Δικαστήρια με ασφαλιστικά μέτρα όπου δικαιώθηκαν από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών -oι πρώτοι 12 συμβασιούχοι τον Σεπτέμβριο του 2020 και οι υπόλοιποι τον Ιανουάριο του 2021. Παράλληλα, οι πρώτοι επέστρεψαν στην εργασία τους χωρίς να τους επιδικάστουν μισθοί υπερημερίας ενώ στους δεύτερους επιδικάστηκαν και μισθοί υπερημερίας.

Στο σύνολο αυτών των εργαζομένων που προσέφυγαν την περασμένη χρονιά στα Δικαστήρια αποφασίστηκε η ανανέωση των συμβάσεών τους και για την επόμενη χρονιά, γεγονός που σχολιάζεται από την κ. Ζάννη ως «συνομολογία του υπουργείου ότι αδίκως αποκλειστήκαμε από τις ανανεώσεις συμβάσεων εργασίας την περασμένη χρονιά».

Για αυτούς τους εργαζόμενους αναμένεται το επόμενο διάστημα να εκδικαστούν και αγωγές που έχουν καταθέσει που ζητούν μισθούς υπερημερίας, για όσους δεν επιδικάστηκαν ήδη, αλλά και τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου από ορισμένου χρόνου. «Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την τελική δικαίωση», καταλήγει η πρόεδρος του σωματείου Eργαζομένων συμβασιούχων στην υπηρεσία Aσύλου.