Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΣΕ ΜΙΣΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΛΟΓΩ... ΚΛΗΡΟΝΟΜΩΝ! (ΦΩΤΟ)

Το μισό τμήμα τού υπό διαμόρφωση οικοπέδου δεν κατέστη δυνατό να αγοραστεί από τον δήμο Πυλαίας Χορτιάτη λόγω των πολλών κληρονόμων.

Μια ιστορία γραφειοκρατικής τρέλας προκύπτει από την ανάπλαση-διαμόρφωση που πραγματοποιείται στο πάρκο Τριανταφυλλοπούλου στην Πυλαία, αφού οι εργασίες γίνονται μόνο στο μισό οικόπεδο, αφήνοντας το άλλο μισό με τα αγριόχορτα.

Ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη, που είχε βάλει εδώ και αρκετά χρόνια στο τεχνικό του πρόγραμμα τη διαμόρφωση του πάρκου, έπεσε σε έναν αναπάντεχο σκόπελο.

Παρά το γεγονός ότι το μισό τμήμα του οικοπέδου είχε αποκτηθεί από τον δήμο, δεν μπορούσε να γίνει το ίδιο με το άλλο μισό, λόγω της πολυιδιοκτησίας.«Το κομμάτι που δεν περιλήφθηκε στη διαμόρφωση που έχουμε ξεκινήσει ανήκει σε πολλούς ιδιοκτήτες λόγω κληρονόμων. Αυτό αποτέλεσε μεγάλο εμπόδιο για να πετύχουμε την αγορά του οικοπέδου και να το συμπεριλάβουμε στο έργο διαμόρφωσης», αναφέρει στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιώργος Μπαμπαράτσας.

Τα έργα ωστόσο έπρεπε να ξεκινήσουν στο τμήμα που είχε περιέλθει στον δήμο Πυλαίας Χορτιάτη, κάτι που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.Την ίδια ώρα το τμήμα που βρίσκεται ακόμα στα χέρια ιδιωτών παραμένει αναξιοποίητο. Όπως λέει ο κ. Μπαμπαράτσας, «αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να βρούμε τα απαραίτητα κονδύλια για την αγορά του οικοπέδου στο μέλλον, αφού αποσαφηνιστούν οι προθέσεις των κληρονόμων».

Το έργο

Η Πράξη «Διαμόρφωση Πάρκου Τριανταφυλλοπούλου» προϋπολογισμού 150.160 ευρώ χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία», Άξονας Προτεραιότητας ΑΞ06 «Προστασία του Περιβάλλοντος & προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων», ο οποίος συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης)».

Η Πράξη έχει ενταχθεί στο παραπάνω Πρόγραμμα με την υπ΄ αριθμ. 3587/3-7-2018 Απόφαση Ένταξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι παρεμβάσεις στο οικοδομικό τετράγωνο, που είναι χαρακτηρισμένος ως κοινόχρηστος χώρος, θα γίνουν με στόχο τη δημιουργία - αναβάθμιση του πρασίνου, την υποδοχή υπαίθριων δραστηριοτήτων περιπάτου και ανάπαυσης, ώστε ο χώρος να δίνει ολοκληρωμένη εικόνα αστικού χώρου συνάθροισης κοινού, πρασίνου, ημερήσιας αναψυχής και φιλοξενίας μικρής κλίμακος εκδηλώσεων, με διαμορφωμένες προσβάσεις που καθιστούν όλα τα σημεία της παρέμβασης φιλικά στους χρήστες.

Εντάσσεται δε, στο πλαίσιο ολοκληρωμένου σχεδιασμού των κεντρικών κοινόχρηστων χώρων της Πολεοδομικής Ενότητας 8 της Πυλαίας, με γνώμονα την αύξηση του αριθμού των επιφανειών που καταλαμβάνει το πράσινο (δένδρα) και οι φυτεύσεις, την ενίσχυση της διαπερατότητας των εδαφών με σκοπό την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος & την βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής, τη λειτουργική και περιβαλλοντική σύνδεση του με τον ευρύτερο αστικό ιστό μέσω κατάλληλων δικτύων κίνησης και δικτύων αστικού πρασίνου.

Συγκεκριμένα η πράξη στοχεύει στην δημιουργία ενός ιδανικού πυρήνα καθημερινής συγκέντρωσης και ήπιων δραστηριοτήτων των κατοίκων της περιοχής. Οι άνθρωποι συναντώνται σε έναν περιβαλλοντικά αναβαθμισμένο δημόσιο χώρο και ενδυναμώνουν τις σχέσεις μεταξύ τους μέσα από συλλογικές δράσεις. 

Αποσκοπεί  στον χειρισμό των φυτεύσεων ώστε να παρέχονται μεταξύ άλλων:
    
- Συνθήκες θερμικής άνεσης, ήτοι, σκίαση & μείωση της θερμοκρασίας το καλοκαίρι, προστασία από τους ανέμους τον χειμώνα μέσω της κατάλληλα τοποθετημένης αειθαλούς βλάστησης
    
- Συνθήκες οπτικής & ακουστικής άνεσης
    
- Περιορισμός των στεγανοποιημένων επιφανειών επιστρώσεων
    
- Περιβαλλοντική ψυχαγωγία, εκπαίδευση, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μικρών και ενηλίκων επισκεπτών, σε θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και της πολιτιστικής κληρονομιάς

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ