Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Άναψε η φλόγα του 15ου Μαραθωνίου «Μέγας Αλέξανδρος» (φωτο+vid)

Η αρχή για τη μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού στην πόλη έγινε σήμερα, Σάββατο, με το άναμμα της φλόγας του διεθνούς μαραθωνίου.

Άναψε το απόγευμα του Σαββάτου η φλόγα του 15ου Διεθνούς Μαραθωνίου «Μέγας Αλέξανδρος» ο οποίος θα διεξαχθεί αύριο, Κυριακή. 

Την φλόγα στο βωμό στην πλατεία του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παραλιακή οδό άναψε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Τη δάδα του μαραθωνίου παρέλαβε πρώτος ο Τάσος Τζήκας, ο πρόεδρος της ΔΕΘ στη λεωφόρο Νίκης, στο ύψος της Αγίας Σοφίας.

Κοντά στον Λευκό Πύργο περίμενε ο υπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης ο οποίος και παρέλαβε με τη σειρά του τη δάδα του 15ου Διεθνούς Μαραθωνίου.

Λίγο αργότερα, ο υφυπουργός την παρέδωσε στη Σοφία Ζαχαράκη, την υφυπουργό Τουρισμού και όλοι μαζί περπάτησαν προς τον τερματισμό.

Στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου παρών ήταν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας ο οποίος -όπως και όλοι οι υπόλοιποι- με φόρμες και διακριτικά του μαραθωνίου, πήρε τη δάδα και άναψε τη φλόγα του μαραθωνίου.

Η φλόγα άναψε υπό τον ήχο της φιλαρμονικής ορχήστρας του δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία έδωσε και πάλι το παρών.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Βούλα Πατουλίδου καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Άγγελος Χαριστέας.

Η υφυπουργός σημείωσε πως Μαραθώνιος εκτός του αθλητικού στοιχείου συνδυάζει και το πολιτιστικό, το γαστρονομικό και κυρίως το τουριστικό προϊόν της Θεσσαλονίκης. «Το υπουργείο είναι παρών σε διοργανώσεις που προσελκύουν κόσμο σε αυτήν την πόλη, τη Θεσσαλονίκη που έγινε πλέον κομμάτι του διεθνούς καταλόγου της UNESCO για τη γαστρονομία, όπως της άξιζε».

Η υφυπουργός χαρακτήρισε, μάλιστα, τη Θεσσαλονίκη ως ιδανικό προορισμό που συνδυάζει το κομμάτι του αθλητισμού, της γαστρονομίας και της αναψυχής.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας Θράκης σημείωσε πως ο μαραθώνιος προσελκύει το διεθνές ενδιαφέρον και φέρνει αίγλη στην πόλη. «Τέτοιες διοργανώσεις δημιουργούν τις συνθήκες ώστε η Θεσσαλονίκη να γίνεται πιο συχνός και γοητευτικός προορισμός, ενώ παράλληλα βοηθούν στο να μαθευτεί η πόλη όλο και πιο μακριά». Το πιο σημαντικό, σύμφωνα με τον υφυπουργό είναι πως ο συγκεκριμένος αγώνας είναι αφιερωμένος στη Δήμητρα Ιορδανίδου «που τόσο άδικα και πρόωρα έφυγε από τη ζωή».

Ο δήμαρχος σημείωσε πως η Θεσσαλονίκη επιτέλους γιορτάζει μετά από δύο χρόνια. «Οι δρόμοι της πόλης θα γεμίσουν με δρομείς, αθλητές και απλούς πολίτες που θέλουν να χάσουν την άσκηση και το τρέξιμο». Παράλληλα, ο δήμαρχος τόνισε πως η αυριανή ημέρα αν και δύσκολος για τους Θεσσαλονικείς λόγω των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων αποτελεί και ευκαιρία με την πεζοδρόμηση της Λεωφόρου Νίκης να αξιοποιηθεί ως χώρος περιπάτου. «Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους. Η Θεσσαλονίκη γίνεται και πάλι η πρωτεύουσα του αθλητισμού και βάζουν την πόλη στο επίκεντρο του κόσμου.

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου ανέφερε πως με τέτοιες διοργανώσεις «ιδρώνει το κούτελο και χαμογελάει η ψυχή». Τόνισε παράλληλα και πως ο διεθνής μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος είναι αναμεσα στην 8αδα των καλύτερων του κόσμου.

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ, ως αθλητής και ο ίδιος αναφέρθηκε στη σημασία της διοργάνωσης αλλά και του μηνύματος που περνάει. «Τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η διεθνής έκθεση Θεσσαλονίκης υποστηρίζουμε τέτοιες οργανώσεις και ένα μήνυμα που πρέπει να μεταφέρεται σε όλους τους νέους είναι πως ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής», ανέφερε.