Skip to main content

Ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις σε δημαρχεία της Θεσσαλονίκης

Αναρχικοί ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις σε δημαρχεία της Θεσσαλονίκης, σε «ένδειξη αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα».

Την ευθύνη για τις επιθέσεις στα δημαρχεία των δήμων Παύλου Μελά, Νέαπολης-Συκεών, Καλαμαριάς και Θερμαϊκού ανέλαβαν «αναρχικοί και αναρχικές».

Οι δράστες πραγματοποίησαν την επίθεση, σύμφωνα με ανακοίνωση που ανήρτησαν σε γνωστό αντιεξουσιαστικό ιστότοπο, ως «ένδειξη αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα».

Το κείμενο-ανάληψη ευθύνης που αναρτήθηκε:

Στις 8 Γενάρη ο πολιτικός κρατούμενος Δ. Κουφοντίνας ξεκίνησε για 5η φορά μέσα στα 18 χρόνια κράτησής του, απεργία πείνας. Ο λόγος ήταν ότι για ακόμα μία φορά το κράτος αποφάσισε να τον εκδικηθεί μη τηρόντας καν το δικό του νομικό πλαίσιο.

Όπως τα προηγούμενα χρόνια ο Δ. Κουφοντίνας στερούνταν παράτυπα τις άδειες που βάσει νόμου δικαιούνταν, με ξεκάθαρα πολιτικά επιχειρήματα να χρησιμοποιούνται για να “δικαιολογηθεί” υποτίθεται το βέτο του εκάστοτε εισαγγελέα-μακρύ χέρι της κυβέρνησης, έτσι και τώρα η εξουσία δεν τηρεί ούτε καν τα προσχήματα. Ενώ η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε το Δεκέμβρη φωτογραφικό νόμο για να βρει το πάτημα να μεταγάγει τον Δ. Κουφοντίνα από τις αγροτικές φυλακές της Κασσαβέτειας που μέχρι τότε κρατούνταν, στην πορεία, χωρίς καν να μπει στον κόπο να βρει κάποια δικαιολογία, δεν τήρησε καν αυτόν.

Έτσι, ενώ ο νόμος- ο δικός τους νόμος!- ορίζει ρητά ότι ο Δ. Κουφοντίνας θα έπρεπε να μεταχθεί απο την Κασσαβέτεια στον Κορυδαλλό, τελικά αυτός βρέθηκε στις φυλακές Δομοκού. Δε δίστασαν να παραποιήσουν τα έγγραφα της μεταγωγής, τα οποία αναφέρουν ότι ο Δ. Κουφοντίνας μέσα στη 1,5 ώρα που χρειάστηκε για να μεταχθή από το Βόλο στο Δομοκό, έκανε και μια στάση στον Κορυδαλλό. Δε δίστασαν να ισχυριστούν μια σειρά δικαιολογιών για την καταστρατήγιση του νόμου, η μια πιο γελοία από την άλλη, με γελοιότερη όλων το δήθεν ενδιαφέρον τους κράτους για την υγεία του συντρόφου ο οποίος υποτίθεται ότι δεν μετάχθηκε στον Κορυδαλλό εξαιτίας του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου της φυλακής! Δε δίστασαν να προσπεράσουν της απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών η οποία ορίζει ότι κατά της διάρκεια της πανδημίας δεν πραγματοποιούνται μεταγωγές. Δε δίστασαν να μη δώσουν καν τα έγγραφα της μεταγωγής του στον ίδιο τον κρατούμενο.

Πίσω από την όλη μεθόδευση είναι οι γνωστοί υπαίτιοι: η κυβέρνηση και το μακρύ χέρι αυτής, η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σ. Νικολάου. Οι λόγοι είναι γνωστοί. Ο Δ. Κουφοντίνας αποτελέι και τα 18 χρόνια φυλάκισής του πρότυπο αξιοπρέπειας καικινηματικού ήθους. Στα 18 χρόνια αιχμαλωσίας του, 16 εκ των οποίων εκτίθηκαν στα υπόγεια του Κορυδαλλού, στην ειδική πτέρυγα που έφτιαξε ο Μ. Χρυσοχοϊδης ως υπουργός τότε για να θάψει την 17Ν, δεν λύγισε ποτέ. Δεν τους έκανε τη χάρη να τους προσφέρει την πολυπόθητη από τους ίδιους “δήλωση μετάνοιας”. Και αυτό πρέπει τώρα, για ακόμα μια φορά, να το πληρώσει. Όπως το πλήρωσαν και τόσοι άλλοι πολιτικοί κρατούμενοι που βίωναν στο πετσί τους το τι θα πει το νομικό πλαίσιο να πετιέται στον κάδο των αχρήστων εκδικητικά, τι σημαίνει καθεστώς εξαίρεσης.

Το κίνημα δεν αφήνει κανέναν αγωνιστή μόνο στα χέρια του κράτους. Όποιο μέσο πάλης και αν έχει επιλέξει, όποιες και αν είναι οι ιδεολογικές του καταβολές, θα σταθούμε δίπλα στον επαναστάτη κομμουνιστή Δ. Κουφοντίνα μέχρι τέλους. Το καθεστώς εξαίρεσης έχει πάντα μια αρχή: πρώτα έρχεται για κάποιους και μετά για όλους. Όλους όσους αγωνίζονται, όλους όσους δεν υποχωρούν, όλους όσους αρνόυνται να δηλώσουν μετάνοια, θα σταθούμε ανυποχώρητα πλάι τους. Ως ένδειξη αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δ. Κουφοντίνα πραγματοποιήσαμε συντονισμένες παρεμβάσεις γράφοντας συνθήματα, πετώντας μπογιές και σπάζοντας τζαμαρίες σε 4 δημαρχεία της πόλης, αυτά της Σταυρούπολης, της Νεάπολης, της Καλαμαριάς και του Θερμαϊκού.

ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΜΟΝΟΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

αναρχικοι/ες

*φωτογραφία αρχείου