Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ανάσταση για την αγορά στον Βαρδάρη-Χωρίς λαμαρίνες 14 χρόνια μετά

Οι ιδιοκτήτες των εμπορικών καταστημάτων πάλευαν όλα αυτά τα χρόνια να επιβιώσουν σε μία δύσκολη περιοχή και πλέον έχουν μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Ανάσα για τους εμπόρους της περιοχής του Βαρδάρη, που επί 14 χρόνια παρέμεναν εγκλωβισμένοι από τις εργασίες κατασκευής του μετρό, έδωσε η κίνηση της Αττικό Μετρό να απομακρύνει τις λαμαρίνες από την οδό Μοναστηρίου.

Οι ιδιοκτήτες των εμπορικών καταστημάτων, κυρίως με ρούχα και είδη εκστρατείας, πάλευαν όλα αυτά τα χρόνια να επιβιώσουν σε μία περιοχή όπου ήταν πολύ δύσκολη όχι μόνο η πρόσβαση των καταναλωτών, αλλά ακόμα και η οπτική επαφή των μαγαζιών από τον δρόμο. Πλέον, οι επαγγελματίες που έχουν απομείνει, παρά τις δυσκολίες που έχει προκαλέσει η πανδημία, βλέπουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον και την προοπτική ανάκαμψης μίας από τις παλαιότερες αγορές της Θεσσαλονίκης.



«Από το 2007 άλλοτε από τη μία και άλλοτε από την απέναντι πλευρά υπήρχαν λαμαρίνες. Το πεζοδρόμιό μας ήταν στα δύο μέτρα, ενώ δεν φαινόμασταν καν από τον δρόμο. Από αυτό και μόνο ο τζίρος πέφτει στο 60%», ανέφερε στη Voria.gr ο Χαράλαμπος Τηλκερίδης. Ο ίδιος σημείωσε ότι πολλά καταστήματα έκλεισαν, όπως και στην Εγνατία και στη Δελφών, ενώ χάθηκαν και θέσεις εργασίας, αφού κάποιοι αναγκάστηκαν να διώξουν εργαζόμενους. Περάσαμε δύσκολα. Ήθελε αγώνα και είχαμε μεγάλο άγχος. Πλέον όμως έμεινε η ουρά", πρόσθεσε.



Την ίδια άποψη εξέφρασε και η κυρία Μαρία, μπροστά από το κατάστημα της οποίας το πεζοδρόμιο είναι πιο στενό, οπότε ο χώρος που απέμενε τόσα χρόνια για τους πεζούς ήταν μόλις 1,5 μέτρο. «Αν δεν ήμουν ιδιοκτήτης, δεν θα είχα καταφέρει να επιβιώσω», είπε στη Voria.gr.



Οι λαμαρίνες οδήγησαν σε μαρασμό και την παλαιά αγορά στην οδό και στη στοά της Οδυσσέως, η οποία είχε αποκοπεί από την οδική πρόσβαση. «Μόνο εμείς ξέρουμε πώς επιβιώσαμε. Δεν μπορούσαν να μας βρουν γιατί έκλεισαν οι μονόδρομοι, ενώ δεν υπάρχει πάρκινγκ. Η πτώση ήταν μεγάλη κι επιπλέον μας έγραφαν γιατί βγάζαμε τα εμπορεύματα στον δρόμο. Ευτυχώς που ορισμένοι έριξαν τα ενοίκια και κατάφεραν να κρατηθούν όρθιοι κάποιοι ενοικιαστές. Προσπαθούμε να κρατήσουμε την αγορά με νύχια και με δόντια. Όμως δεν ενδιαφέρεται κανείς», είπε στη Voria.gr η Μακρίνα Ζουρτουμίδου.



Πλέον, οι καταστηματάρχες περιμένουν να παραδοθεί στην κυκλοφορία, πιθανότατα εντός της επόμενης εβδομάδας, το τμήμα της οδού Μοναστηρίου που ασφαλτοστρώνεται, ώστε να απομακρυνθούν και τα προστατευτικά κιγκλιδώματα που εμποδίζουν την πρόσβαση από τον δρόμο. «Ελπίζω να μην έχουμε προβλήματα με διπλοπαρκαρισμένα», είπε στη Voria.gr ο Δημήτρης, που εργάζεται στο κατάστημα του πατέρα του, ο οποίος, πάντως, τόνισε πως σε κάθε περίπτωση η κατάσταση θα είναι καλύτερη.