Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ανάσταση στα νοσοκομεία – Πρώτες διακοπές για τους γιατρούς μετά την πανδημία

Ανάσα παίρνουν οι υγειονομικοί έπειτα από δύο χρόνια αφόρητης πίεσης εξαιτίας του κορωνοϊού – Τι προβληματίζει τους γιατρούς για το επόμενο διάστημα

Τι πρώτες τους… πασχαλινές διακοπές έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας ετοιμάζονται να κάνουν οι γιατροί της Θεσσαλονίκης, καθώς τα νοσοκομεία της πόλης επιστρέφουν σε συνθήκες κανονικότητας.

Κλινικές και κλίνες ΜΕΘ που είχαν δεσμευτεί το προηγούμενο διάστημα έξαρσης των κρουσμάτων ήδη έχουν αποδοθεί για την εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινής νοσηλείας. Και παρά τον σχετικά υψηλό αριθμό κρουσμάτων που εξακολουθεί να ανιχνεύεται καθημερινά, οι εισαγωγές παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, ενώ απόλυτα διαχειρίσιμη είναι η κατάσταση στις κλινικές covid. Αντίστοιχα, ο σημαντικότερος δείκτης, οι ΜΕΘ covid, λειτουργούν με φαινομενικά υψηλές πληρότητες, κάτι που όμως έχει να κάνει με τον περιορισμό τους. Είναι ενδεικτικό ότι τόσο στο νοσοκομείο Παπανικολάου, όσο και στο Παπαγεωργίου διατίθενται πλέον λιγότερες από δέκα κλίνες ΜΕΘ για τον κορωνοϊό, ενώ το ΑΧΕΠΑ, το οποίο δέχτηκε και το μεγαλύτερο βάρος από την αρχή της πανδημίας, πλέον χρησιμοποιεί μία μονάδα με έξι κλίνες. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έχει δώσει μία μεγάλη ανάσα στους υγειονομικούς που για πρώτη φορά θα καταφέρουν να λείψουν από τις θέσεις τους, χωρίς να αγωνιούν γι’ αυτό που αφήνουν πίσω τους.

«Θα κάνω διακοπές για πρώτη φορά έπειτα από δύο χρόνια. Θα περάσω το Πάσχα στο Πήλιο μαζί με την οικογένειά μου», είπε στη Voria.gr ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

«Έχουμε μεγάλη αποκλιμάκωση σε σχέση με αυτό που ζήσαμε. Είναι τεράστια η διαφορά και ειδικά τον τελευταίο μήνα που έχουμε μόνο 40 με 60 νοσηλευόμενους και όχι πολύ βαριά. Οι ΜΕΘ έχουν αδειάσει σχεδόν τελείως. Ελπίζω να φύγω από την Πέμπτη και για μερικές μέρες έπειτα από δύο χρόνια», ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας - Υπέρτασης και διευθυντής της Γ’ Πανεπιστημιακής Κλινικής του ΑΠΘ στο Παπαγεωργίου, Βασίλης Κώτσης.

«Η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί σε μεγάλο βαθμό. Τα πράγματα, όπως δείχνει και το γενικότερο κλίμα, τείνουν να αποκατασταθούν σε σχέση με την αυξημένη νοσηλεία ασθενών που είχαμε το προηγούμενο διάστημα. Φέτος θα κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν», δήλωσε ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του ΑΧΕΠΑ, Θανάσης Σιούλης.

Τι ανησυχεί τους γιατρούς

Παρά τη σαφή βελτίωση της εικόνας στο εθνικό σύστημα υγείας, οι γιατροί παραμένουν προβληματισμένοι με την πορεία της πανδημίας. «Είμαι πολύ ανήσυχος, γιατί δεν έχουμε τελειώσει ακόμη. Με ανησυχεί πάρα πολύ η χαλάρωση των μέτρων για τρεις λόγους. Πρώτον, γιατί τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν τέτοια χαλάρωση, ενώ και ο αριθμός των νεκρών είναι δυσβάσταχος. Δεύτερον, διότι η διασπορά του ιού είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτό που φαίνεται. Βλέπω συνέχεια μολύνσεις σε ασυμπτωματικούς που έρχονται για άλλο νόσημα και βρίσκονται θετικοί. Και τρίτον είναι η φθίνουσα πορεία των εμβολίων. Βλέπουμε στις ΜΕΘ μεγάλο αριθμό διπλά εμβολιασμένων χωρίς τρίτη δόση. Όλο αυτό το μίγμα με ανησυχεί. Γιατί το ζητούμενο δεν είναι να μην καταρρεύσουν τα νοσοκομεία, αλλά να μην έχουμε νεκρούς», σημείωσε ο κ. Καπραβέλος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να γίνεται χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, ειδικά σε εκκλησίες και μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και να εμβολιαστεί ο πληθυσμός με τρίτη και τέταρτη δόση.

Την ανάγκη επιβολής μέτρων σε χώρους συναθροίσεων τόνισε και ο κ. Σιούλης: «Εμείς ως ένωση νοσοκομειακών γιατρών λέμε ότι τα κρούσματα υποχωρούν, όμως θα έπρεπε κάποια μέτρα να τηρούνται. Μέτρα τα οποία υποστηρίξαμε εξαρχής ότι θα έπρεπε να ληφθούν σε χώρους μαζικής συγκέντρωσης, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, θα πρέπει να λαμβάνονται. Δυστυχώς, μέχρι τώρα δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο από την κυβέρνηση στην κατεύθυνση αυτή, αλλά επιμένουν στην ατομική ευθύνη».

Από την πλευρά του, ο κ. Κώτσης ανέφερε πως δεν τον προβληματίζει η χαλάρωση των μέτρων και ο σταθερά υψηλός αριθμός θανάτων καθημερινά, αλλά αυτό που γίνεται στη Σαγκάη: «Θάνατοι καταγράφονται στις μεγάλες ηλικίες. Είναι άνθρωποι που θα μπορούσαν να πεθάνουν από οποιαδήποτε λοίμωξη, πόσο μάλλον από ένα νόσημα βαρύ, για το οποίο δεν εμβολιάστηκαν. Αυτό που με προβληματίζει είναι τι γίνεται στην Κίνα. Μας κάνει εντύπωση αυτό που γίνεται και δεν ξέρουμε αν κρύβει κάτι».