Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ανάβουν τον Απρίλιο τα φώτα στο εμβληματικό «Όλυμπος Νάουσα» (φωτο)

Τα αποκαλυπτήρια μέρους του «Όλυμπος Νάουσα» μαρτυρούν την ολική επαναφορά του - Πότε ανοίγει το πεντάστερο «ON Residence»

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι εργασίες για την αναγέννηση του θρυλικού «Ολύμπος Νάουσα» που αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του την 1η Απριλίου.

Αυτό αποκάλυψε στη Voria.gr, ο επιχειρηματίας Ντίνος Τορνιβούκας, CEO της «Tor Hotel Group» η οποία συνέπραξε με τη «Grivalia Hospitality» για τη λειτουργία του «Όλυμπος Νάουσα» που θα ανοίξει τις πύλες του ταυτόχρονα με το πεντάστερο ξενοδοχείο «ΟΝ Residence», στο πλαίσιο συνολικής επένδυσης άνω των 20 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση και από τον αναπτυξιακό νόμο 4399/2016.

Πριν λίγες ημέρες έγιναν τα αποκαλυπτήρια μέρους του κτηρίου κόσμημα, στην Παλιά Παραλία. Μάλιστα όπως τονίζει ο κ. Τορνιβούκας στο τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να γίνουν τα αποκαλυπτήρια της συνολικής αποκατεστημένης εξωτερικής όψης του κτηρίου - συμβόλου για την πόλη, οι εργασίες στο οποίο μετρούν αντίστροφα για την ολοκλήρωση τους.

Το άνοιγμα του αγαπημένου εστιατορίου «Όλυμπος Νάουσα», που αναμένεται με προσμονή από πολλούς Θεσσαλονικείς που είχαν συνδέσει τις αναμνήσεις του παρελθόντος τους με το συγκεκριμένο χώρο, αποτέλεσε για σειρά ετών,  επίκεντρο της κοσμικής Θεσσαλονίκης. Ήταν το αγαπημένο στέκι για επιφανείς προσωπικότητες και πολιτικούς όπως ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν ενώ πολλοί άλλοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το γεύμα ή το δείπνο τους, μέχρι και το κλείσιμο του στα μέσα του ’90.



Το πολυτελές ξενοδοχείο

Το ON Residence που αναπτύσσεται σε έξι ορόφους, διαθέτει 60 πολυτελή δωμάτια εκ των οποίων οκτώ σουίτες, το κεντρικό εστιατόριο «Όλυμπος Νάουσα» στο ισόγειο μαζί με μια πανέμορφη εσωτερική αυλή, το cocktail μπαρ Tiger Loop αλλά και σύγχρονο γυμναστήριο.

Η ιστορία του «Όλυμπος- Νάουσα»

Η πορεία του «Όλυμπος-Νάουσα» στο πέρασμα του χρόνου ξεκίνησε ως ζυθοπωλείο, λίγα χρόνια μετά τη συγχώνευση -το 1920- του ζυθοποιείου «Όλυμπος» (που το 1926 εξαγοράστηκε από τον Κάρολο Φιξ) και της ζυθοποιίας-παγοποιίας «Νάουσα». Το 1926, το ισόγειο του κτηρίου δίδεται για εκμετάλλευση και το 1927 ξεκινά τη λειτουργία του το εστιατόριο.

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής, ο χώρος λειτουργεί ως καμπαρέ και μιούζικ χολ, πριν αποκατασταθεί η λειτουργία του ως εστιατόριο, με τα ασημένια μαχαιροπίρουνα και τα λινά τραπεζομάντηλα και τα σερβίτσια με μονόγραμμα, ειδική παραγγελία από τη Βαυαρία το 1951. Η φήμη για τα εκλεκτά εδέσματα που οι θαμώνες μπορούσαν να γευτούν βγαίνει έξω από τα σύνορα της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας. Ωστόσο, μετά από μια μακρά πετυχημένη πορεία οι τίτλοι τέλους για το εστιατόριο πέφτουν τον Ιούνιο του 1994.

Το 2017 το κτήριο περνά στα «χέρια» της «Tor Hotel Group», που στο χαρτοφυλάκιο της διαθέτει τα ξενοδοχεία «Excelsior» και «City» στη Θεσσαλονίκη και «Eagles Palace» και «Eagles Villas» στη Χαλκιδική, και της Grivalia,  έναντι τιμήματος περίπου 5,5 εκατ. ευρώ, κατόπιν διαγωνισμού που προκήρυξε η ιδιοκτήτρια Eurobank.

Το κτήριο κόσμημα, είχε κηρυχθεί διατηρητέο το 1993 καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής της πόλης της εποχής του μεσοπολέμου στο πλαίσιο του εκλεκτικισμού των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα, με στοιχεία που παραπέμπουν στην Belle Époque και το νεοκλασικισμό.