Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Γκέτο από ναρκο-συμμορίες και άντρο παραβατικότητας η Ροτόντα(φωτο)

Φόβος και τρόμος οι συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών στην περιοχή της Ροτόντας - Οι έλεγχοι από την αστυνομία και η απονομή της δικαιοσύνης

Σε άντρο παραβατικότητας και ανομίας έχει εξελιχθεί η περιοχή πέριξ του ιστορικού Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ροτόντα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Από τη μια το φημισμένο τοπόσημο της Θεσσαλονίκης και τις επισκέψεις τουριστών και από την άλλη διακίνηση ναρκωτικών, κλοπές, διαρρήξεις, συμπλοκές και εκφοβισμοί.

Η άρση του lockdown και των περιορισμών στις μετακινήσεις έφερε ξανά στο προσκήνιο το πρόβλημα που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή καθώς παρά την παρουσία της αστυνομίας η κατάσταση, σύμφωνα και με τις μαρτυρίες των περιοίκων, μοιάζει ανεξέλεγκτη.

Οι περιγραφές στη Voria.gr καταδεικνύουν ότι το πρόβλημα κυρίως με τη διακίνηση των ναρκωτικών και τις κλοπές κάθε άλλο παρά έχει αντιμετωπιστεί. Κάτοικοι και επαγγελματίες γίνονται καθημερινά μάρτυρες μιας κατάστασης που μοιάζει να έχει παγιωθεί παρά το γεγονός ότι στην περιοχή βρίσκεται το μνημείο της Ροτόντα.

Πλατεία Αγίου Γεωργίου, Αρμενοπούλου, Αρρειανού, Φιλίππου, Δημητρίου Γούναρη έχουν μετατραπεί σε γκέτο παραβατικών συμπεριφορών με τους κατοίκους να βρίσκονται σε απόγνωση και τις εκκλήσεις τους για προστασία και ασφάλεια να πέφτουν στο κενό.


Διακίνηση και χρήση ναρκωτικών   

Η διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών έχει γίνει πλέον καθημερινότητα όλες τις ώρες τις ημέρας. «Τους βλέπω να πουλάνε έξω από την είσοδο του καταστήματός μου, ακόμα και πρωί και μέρα μεσημέρι. Όταν δε πέσει το σκοτάδι τότε η κατάσταση γίνεται χειρότερη, όλη η γειτονιά μυρίζει χασίς», αναφέρει επαγγελματίας.

«Βγάζω τον σκύλο βόλτα και μέχρι να κάνω 20 μέτρα με έχουν σταματήσει 2-3 για να μου πουλήσουν "χόρτο", η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο», σημειώνει κάτοικος της πλατείας.

Επαγγελματίας που δραστηριοποιείται την τελευταία πενταετία σε κεντρικό σημείο της περιοχής είναι στα όρια της απόγνωσης. «Τους βλέπω κάθε μέρα, κάθε ώρα, τα κρύβουν παντού, ακόμη και γύρω από την επιχείρησή μου, όταν πάω να τους διώξω μου επιτίθενται φραστικά και με απειλούν. Έχω φτάσει στο σημείο να μάθω και κάποιες από τις βρισιές στις γλώσσες τους. Είναι κυρίως Μαροκινής και Αλγερινής καταγωγής και έχουν αποθρασυνθεί, δεν τους πτοεί τίποτα. Η αστυνομία τούς συλλαμβάνει και μετά από μια ημέρα επιστρέφουν στον δρόμο. Βγάζουν μαχαίρι για το παραμικρό, είμαι στο σημείο δέκα ώρες την ημέρα, έχω δει τα πάντα» επισημαίνει.

Υπάλληλος σε επιχείρηση περιγράφει την ίδια εικόνα. «Έρχονται άτομα όλων των ηλικιών για να ψωνίσουν από μαθητές, φοιτητές μέχρι και μεγαλύτερης ηλικίας, ζευγάρια. Αυτό που μας ζώσει προς το παρόν είναι πως δεν διακινούνται πιο σκληρά ναρκωτικά και δεν έχουμε ναρκομανείς», αναφέρει.

Οι «καβάντζες» και ο τρόπος δράσης και διαφυγής

Οι συμμορίες κρύβουν τα ναρκωτικά στα πιο απίθανα σημεία έτσι ώστε αν πέσουν σε έλεγχο ή να μην τα έχουν επάνω τους ή να κρατούν ελάχιστη ποσότητα. Εσοχές σε τοίχους, σε χαμηλά μπαλκόνια, φρεάτια, πινακίδες, κλειστά ρολά καταστημάτων, ρόδες αυτοκινήτων, συστάδες δέντρων, συσκευασίες καφέ δήθεν πεταμένες στον δρόμο, κάδοι απορριμμάτων μετατρέπονται σε κρυψώνες-«καβάντζες» των μικρών συσκευασιών, σε μέγεθος μια παλάμης.

Όταν έρχεται ο πελάτης, είτε έχουν επάνω τους είτε ένας πηγαίνει στο σημείο, παίρνει το «φιξάκι» και το δίνει χέρι με χέρι με τα χρήματα, με την όλη συναλλαγή να κρατά δευτερόλεπτα. Συνήθως κινούνται ανά δυάδες ή τριάδες και πάντα υπάρχει ο τσιλιαδόρος να ειδοποιήσει σε περίπτωση που έρθει η αστυνομία.

Κατά βάση έρχονται από άλλα σημεία όπου διαμένουν και είναι σε μια σχετικά κοντινή απόσταση, πχ Ευαγγελίστρια και ψηλά στις 40 Εκκλησιές, και εναλλάσσονται έτσι ώστε να μην είναι συνέχεια τα ίδια πρόσωπα στα ίδια σημεία.

Τον έλεγχο από τους Αλβανούς πήραν τα τελευταία χρόνια οι «σκληροί» Μαροκινοί και Αλγερινοί, οι οποίοι δεν διστάζουν να τραβήξουν μαχαίρι με το παραμικρό και να απειλήσουν κατοίκους και επαγγελματίες σε περίπτωση που τους ζητήσουν να φύγουν.

Οι έλεγχοι από την αστυνομία και η απονομή δικαιοσύνης

Η παρουσία δυνάμεων της αστυνομίας στην περιοχή, σύμφωνα και με τις μαρτυρίες των κατοίκων, έχει γίνει πιο έντονη το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, όπως αναφέρουν, «μόλις οι αστυνομικοί που περιπολούν φύγουν, αυτοί βγαίνουν ξανά στον δρόμο. Όταν η αστυνομία έρχεται εξαφανίζονται, καθώς έχουν τσιλιαδόρους, και όταν η περιπολία περάσει εμφανίζονται ξανά».

Τα ίδια τα όργανα της τάξης μεταξύ άλλων επισημαίνουν ότι, παρά τις προσπάθειες που γίνονται με συνεχείς ελέγχους και συλλήψεις, τα ίδια άτομα που θα συλληφθούν τη μια μέρα θα είναι ξανά στον δρόμο την επόμενη. Αφήνονται προσωρινά ελεύθεροι μέχρι τη δικάσιμό τους, καθώς κατά κύριο λόγο έχουν πάνω τους μικροποσότητες και κατά δεύτερον δεν υπάρχουν χώροι σε φυλακές και κρατητήρια. Οι μη αυστηρές ποινές, όπως επισημαίνουν αστυνομικές πηγές, τους έχει αποθρασύνει με αποτέλεσμα να φτάνουν στο σημείο ακόμη και να ειρωνεύονται τους αστυνομικούς.  

Το... έργο έχει γίνει γνωστό και στους κατοίκους οι οποίο λένε ακριβώς το ίδιο πράγμα: «Τους συλλαμβάνουν και μετά από μια δυο ημέρες τους βλέπουμε ξανά στη γειτονιά να πουλάνε χάπια και χασίς. Η μη ύπαρξη αυστηρών ποινών τούς έχει αποθρασύνει με αποτέλεσμα να γίνονται και προκλητικοί».

Μάστιγα οι μικροκλοπές

Εκτός από τη διακίνηση ναρκωτικών, οξυμένο είναι το πρόβλημα με τις μικροκλοπές. «Αρπάζουν τσάντες, πορτοφόλια και κινητά τηλέφωνα σε χρόνο ρεκόρ», αναφέρει μια κυρία. «Κάποια στιγμή είδα δύο άτομα να έχουν πάρει από πίσω μια κυρία για να της αρπάξουν την τσάντα και, μόλις προσπάθησα να αντιδράσω, ο ένας με πήρε στο κυνήγι. Ευτυχώς πρόλαβα να μπω στο κατάστημα και κλείδωσα την πόρτα πίσω μου», λέει η ίδια. Ένας επαγγελματίας περιγράφει τον τρόπο που λήστεψαν ηλικιωμένο την ώρα που πήγε να μπει σε ένα φαρμακείο: «Ο άνθρωπος πήγε να μπει στο φαρμακείο και τον έκλεψαν στην είσοδο, του πήραν τα χρήματα μέσα από την τσέπη του».

Κίνδυνος τη νύχτα

Η κατάσταση χειροτερεύει μόλις σκοτεινιάσει. Περισσότερο ευάλωτες είναι οι γυναίκες που γίνονται εύκολος στόχος καθώς είτε προσπαθούν να τις ληστέψουν είτε να τις παρενοχλήσουν λεκτικά. «Φοβόμαστε για τη ζωή μας, για τη σωματική ακεραιότητα της οικογένειάς μας, των παιδιών μας», αναφέρει επιχειρηματίας στην περιοχή. «Δεν είναι δυνατόν να ζούμε στο κέντρο της πόλης και να κινδυνεύουμε, έχω γυναίκα, παιδιά, εγγόνια. Δεν μπορεί 10 το βράδυ να μην μπορείς να κυκλοφορήσεις από τους ναρκομανείς και τα κλεφτρόνια. Δεν είναι δυνατόν να ζούμε δίπλα σε ένα μνημείο της Unesco και να φοβόμαστε να πάμε από εδώ μέχρι την Καμάρα ή την πλατεία Αριστοτέλους», επισημαίνει και συνεχίζει αγανακτισμένος: «Το κράτος πρέπει να βρει τον τρόπο να νιώθουν οι πολίτες ασφαλείς, η παρουσία της αστυνομίας έχει μεν αυξηθεί αλλά πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα, να υπάρχει πολιτική βούληση, αλλιώς θα αναγκαστούμε να πάρουμε τον νόμο στα χέρια μας».

Σκουπιδότοπος η υπό κατασκευή παιδική χαρά

Σε σημείο που κρύβουν ναρκωτικά και σε σκουπιδότοπο γεμάτο από πλαστικά ποτήρια, σπασμένα μπουκάλια, αποφάγια, και δεκάδες συσκευασίες βαρβιτουρικών έχει μετατραπεί η υπό κατασκευή παιδική χαρά στην πλατεία Αγ. Γεωργίου. Ναι μεν υπάρχει περίφραξη, ωστόσο η πρόσβαση είναι εύκολη τόσο για άτομα που θέλουν να κάνουν χρήση ναρκωτικών είτε για να πετάξουν τα σκουπίδια τους.



Η όχληση από θαμώνες καφέ

Οι κάτοικοι εκτός από την παραβατικότητα έχουν να αντιμετωπίσουν και την οχλαγωγία από τους θαμώνες καταστημάτων εστίασης. Παρά το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται η αναπαραγωγή μουσικής, οι πελάτες, κατά κύριο λόγο νέοι, φωνασκούν, τραγουδούν και μένουν στο σημείο ακόμη και όταν κλείσουν τα καταστήματα διασκέδασης με συνέπεια να δημιουργείται μια απίστευτη οχλαγωγία σε τέτοιο βαθμό που οι περίοικοι δεν μπορούν να κοιμηθούν. Μάλιστα κάποιοι για τους οποίους ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι ετοιμάζονται να προσφύγουν και στον εισαγγελέα.