Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ανεμβολίαστος ένας στους τέσσερις εργαζόμενους στο Παπαγεωργίου

Φόβους για δυσμενείς συνέπειες στη λειτουργία του νοσοκομείου σε βάρος των ασθενών εκφράζουν οι εργαζόμενοι αναφορικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Ανεμβολίαστος είναι ένας στους τέσσερις εργαζόμενους στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, μόλις λίγες ημέρες προτού ενεργοποιηθεί η διάταξη για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού, την 1η Σεπτεμβρίου.

Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι το μέτρο αποφασίστηκε γρήγορα και με πολύ σύντομες διαδικασίες, γεγονός που θα έχει δυσμενείς συνέπειες στη λειτουργία του νοσοκομείου σε βάρος των ασθενών.

«Από την πρώτη στιγμή έχουμε τεθεί υπέρ της αναγκαιότητας του εμβολιασμού. Αυτή τη στιγμή στο δικό μας νοσοκομείο φαίνεται ότι ένα 25% είναι χωρίς εμβολιασμό, είτε με νόσηση, είτε δεν έχουν προχωρήσει στον προγραμματισμό του ραντεβού τους. Θεωρητικά μία αναστολή αυτού του σημαντικού κομματιού του κόσμου θα δημιουργήσει δυσλειτουργίες στο νοσοκομείο και γι’ αυτόν τον λόγο διαμαρτυρόμαστε, γιατί εν βρασμώ και με πολύ σύντομες διαδικασίες καλείται ο κόσμος επί ποινή μισθού, επί ποινή δηλαδή της αξιοπρέπειάς του να εμβολιαστεί», ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, Παναγιώτης Τουχτίδης.

Οι εργαζόμενοι σημειώνουν πως είναι παράλογο το μέτρο να εφαρμοστεί οριζόντια σε όλους τους εργαζόμενους, είτε έχουν επαφή με τον ασθενή, είτε όχι. «Έχουμε διατρανώσει την αναγκαιότητα όλου του πληθυσμού και του υγειονομικού να εμβολιαστεί, δεν μπορούμε όμως να τσουβαλιάσουμε στην ίδια κατηγορία τους ανθρώπους που είναι κοντά στον ασθενή και αυτούς που βλέπουν τους ασθενείς μόνο ως μαύρα γράμματα σε άσπρο χαρτί, δηλαδή διοικητικούς, τμήμα νοσηλειών, εργαζόμενους σε ειδικότητες που δεν έχουν άμεση επαφή με τον ασθενή», είπε ο κ. Τουχτίδης, επισημαίνοντας ότι η εφαρμογή της διάταξης θα οδηγήσει σε σταδιακή συγχώνευση τμημάτων που θα αποβεί «εις βάρος των νοσηλευομένων, των χρηστών υγείας και της διαχείρισης του ίδιου του COVID, αφού τα κρούσματα αυξάνονται - έχουμε μία αργή μεν αλλά σταδιακή αύξηση- με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε ένα ιδιότυπο κραχ, το οποίο θα έχουμε προκαλέσει εμείς οι ίδιοι.

Ανάλογη εμφανίζεται η κατάσταση και στο νοσοκομείο Παπανικολάου, όπου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ένας στους τρεις εργαζόμενους από το νοσηλευτικό προσωπικό να είναι ανεμβολίαστος. Το ποσοστό μάλιστα εκτιμάται ότι είναι υψηλότερο στο διοικητικό προσωπικό, ενώ είναι πολύ χαμηλό, κάτω από 5% μεταξύ των γιατρών.