Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ανοίγει ο δρόμος για την αποκατάσταση του διατηρητέου της Κριεζώτου

Το διατηρητέο κτήριο της οδού Κριεζώτου στέγασε το θρυλικό Ε΄ Γυμνάσιο Αρρένων, από το οποίο αποφοίτησαν σημαντικές προσωπικότητες της πόλης.

Τη χαμένη αίγλη του ανακτά το διατηρητέο της οδού Κριεζώτου, καθώς ο Δήμος Θεσσαλονίκης εξασφάλισε μέσω του Πράσινου Ταμείου χρηματοδότηση ύψους περίπου δύο εκατ. ευρώ, ώστε να προχωρήσει στις αναγκαίες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση του κτηρίου και την επαναλειτουργία του ως σχολείου.

Το διατηρητέο κτήριο της οδού Κριεζώτου στέγασε το θρυλικό Ε΄ Γυμνάσιο Αρρένων, από το οποίο αποφοίτησαν σημαντικές προσωπικότητες της πόλης. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια το κτήριο παραμένει κλειστό, καθώς κρίθηκε ακατάλληλο.

«Στη χτεσινή συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου ενέκρινε την ένταξη του έργου αποκατάστασης του διατηρητέου της οδού Κριεζώτου στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ‘Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου’ με το ποσό των 2.008.501 ευρώ. Με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος, ώστε να προχωρήσουμε σε ακόμη ένα σημαντικό έργο για την πόλη μας και μάλιστα στον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα της σχολικής στέγης», ανέφερε σχετικά ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Εφραίμ Κυριζίδης, τονίζοντας ότι από πλευράς Δήμου Θεσσαλονίκης υπάρχει ετοιμότητα, ώστε όλες οι σχετικές διαδικασίες να προχωρήσουν με ταχύτητα.

Σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί, τα έργα που θα εξελιχθούν αφορούν την ενίσχυση του στατικού συστήματος του διατηρητέου κτηρίου καθώς και του εδάφους στο οποίο αυτό θεμελιώνεται. Οι παρεμβάσεις αυτές κρίθηκαν αναγκαίες, καθώς διαπιστώθηκε ότι το κτήριο, πέρα από το γεγονός ότι δεν πληρούσε τις σύγχρονες προδιαγραφές, παρουσίαζε και μια σειρά από προβλήματα στατικής επάρκειας, όπως οξείδωση σκελετού, αποφλοιώσεις σκυροδέματος, ρωγμές, καθιζήσεις, κ.ά.

Στο πλαίσιο του έργου που έχει προγραμματιστεί, εξάλλου, το διατηρητέο κτήριο της οδού Κριεζώτου πρόκειται να αποκατασταθεί αισθητικά και λειτουργικά στην αρχική του μορφή, ενώ προβλέπεται να αποκτήσει και σύγχρονο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, ώστε να επαναλειτουργήσει ως σχολείο.

Το κτίριο της οδού Κριεζώτου ανεγέρθηκε ως παρθεναγωγείο της Γαλλικής Λαϊκής Αποστολής (Mission Laïque Française) μεταξύ των ετών 1936-1939, με σχέδια που στάλθηκαν από τη Γαλλία και υπογράφονται από τους αρχιτέκτονες A. Paul Leclerc και Α. Γραικό. Μέχρι και το 1958 το κτήριο χρησιμοποιήθηκε για διάφορους σκοπούς, όπως Παρθεναγωγείο της Γαλλικής Λαϊκής Αποστολής, Υπηρεσία Ξένων, Επιτελείο της Στρατιάς της Καβάλας, Στρατιωτικό Νοσοκομείο, κ.ά. Το 1959 το «Ταμείον Ανεγέρσεως Διδακτηρίων Θεσσαλονίκης» αγόρασε το κτήριο από τη Γαλλική Λαϊκή Αποστολή, ώστε να στεγάσει σε αυτό το 5ο Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης.

Το διδακτήριο της οδού Κριεζώτου χαρακτηρίστηκε ως έργο τέχνης με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού το 1987 με το αιτιολογικό ότι «αποτελεί δείγμα αξιολόγησης αρχιτεκτονικής Διεθνούς Τύπου και χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής σχολικού κτηρίου της τρίτης δεκαετίας του αιώνα μας».