Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αντιδράσεις για την επέμβαση των ΜΑΤ στο ΑΠΘ

Καθηγητές του ΑΠΘ αλλά και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης εκφράζουν την αντίθεσή τους στην επέμβαση της αστυνομίας στην Πρυτανεία.

Την αντίθεσή τους στην είσοδο των ΜΑΤ στον χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εκφράζουν καθηγητές του πανεπιστημιακού ιδρύματος.

«Τα ΜΑΤ δεν έχουν ρόλο εδώ. Είναι η πρώτη φορά από το 1974 που πρύτανης αφήνει την αστυνομία να μπει στο Πανεπιστήμιο», ανέφερε πριν την ένταση ο Γιώργος Αγγελόπουλος, καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας.

Ομοίως και ο Άρης Στυλιανού, καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών που κάνει λόγο για "χουντικό κλίμα". "Είναι τεράστια η ευθύνη των πρυτανικών αρχών", σημείωσε.

Και οι δύο τόνισαν πως η βία και οι φθορές είναι καταδικαστέες, ωστόσο "το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να απαντά με βία".

Μετά τα τεκταινόμενα, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης που ήταν παρών στα όσα διαδραματίστηκαν τόνισε πως "Βουλευτές, καθηγητές, πανεπιστημιακοί έγιναν μπαλάκι μεταξύ των ΜΑΤ όταν ρώτησαν για ποιο λόγο, με ποιο αίτιο κάνουν αυτή την επέμβαση, αυτές τις προσαγωγές". "Με τελείως απροκάλυπτο και αυταρχικό τρόπο έγινε σαφές το πού στόχευε το κυβερνητικό σχέδιο για την αστυνόμευση στα πανεπιστήμια. Το εργατικό κίνημα θα δώσει απάντηση τις επόμενες ημέρες" πρόσθεσε.

Δείτε: Καζάνι που βράζει το ΑΠΘ μετά την επέμβαση της ΕΛΑΣ - Χημικά και προσαγωγές

Να σημειωθεί ότι η επέμβαση των ΜΑΤ έγινε μετά την επικοινωνία που είχε νωρίτερα ο πρύτανης του ΑΠΘ με τον εισαγγελέα τον οποίο ενημέρωσε αναλυτικά για την κατάληψη και για την παρεμπόδιση των διοικητικών υπαλλήλων να προσέλθουν στην εργασίας τους.

Διαβάστε:  Κατάληψη στο κτήριο διοίκησης του ΑΠΘ: Τον εισαγγελέα ενημέρωσε ο πρύτανης

«Η προστασία της εργασίας συνιστά συνταγματική επιταγή, όπως και η ελευθερία στη διδασκαλία. Η προσήλωσή μας στη νομιμότητα και ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι δεδομένα και αδιαπραγμάτευτα. Η απεργία είναι σεβαστή, όπως και κάθε ειρηνική διαμαρτυρία. Αυτά είναι κατακτήσεις της Δημοκρατίας και είναι απόλυτα σεβαστά και πλήρως κατοχυρωμένα εντός του Πανεπιστημίου, όπως και οπουδήποτε αλλού στη χώρα. Όμως η βία και η απειλή χρήσης βίας, όπως και φθορά δημόσιας περιουσίας για την προώθηση οιωνδήποτε αιτημάτων και διεκδικήσεων, ακόμη και των πιο δίκαιων, δεν είναι και δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτές», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου