Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Γονείς αντιδρούν σε έναρξη μαθημάτων μέσω Webex στην Ευκαρπία

Αντιδρούν οι γονείς για το ενδεχόμενο να ξεκινήσει η χρονιά μέσω Webex λόγω κατασκευής τρίτου ορόφου στο 3ο δημοτικό σχολείο Ευκαρπίας-Τι λέει ο δήμος

Αντιδράσεις στους γονείς του 3ου δημοτικού σχολείου Ευκαρπίας του δήμου Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης έχει προκαλέσει η πιθανότητα να διεξαχθούν μέσω τηλεκπαίδευσης τα μαθήματα στη νέα σχολική χρονιά μέχρι και τον Νοέμβριο, λόγω εργασιών για την κατασκευή τρίτου ορόφου στο σχολείο.

Οι γονείς υποστηρίζουν πως δεν έχει γίνει κάποια ενημέρωση από τον δήμο αλλά και ούτε από τη διεύθυνση Πρωτοβάθμιας, ενώ ο δήμος από την πλευρά του σημειώνει πως πρόκειται για ένα υψίστης σημασίας έργο που αξίζει τη μικρή αναμονή των γονέων και των παιδιών, εξετάζοντας το ενδεχόμενο της διενέργειας μαθημάτων μέσω διαδικτύου.

Τι λένε οι γονείς

Οι γονείς ζητούν να μη διαταραχθεί η ομαλή επιστροφή των παιδών στο σχολείο και, μάλιστα, μητέρα ενός παιδιού που φοιτά στο σχολείο αναφέρει στη Voria.gr πως τόσο το σχολείο όσο και ο δήμος δεν έχουν ενημερώσει ως όφειλαν για την εξέλιξη των εργασιών και το πώς θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά. Η ίδια τονίζει πως παρά το γεγονός πως οι εργασίες κατασκευής τρίτου ορόφου στο δημοτικό ξεκίνησαν αμέσως μετά το κλείσιμο των σχολείων (σσ 26 Ιουνίου) και είχαν ενημερωθεί πως επρόκειτο να ολοκληρωθούν πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ανεπίσημες πηγές ενημερώνουν πως αυτές δεν θα ολοκληρωθούν έως τότε.

«Ούτε η διεύθυνση του σχολείου ούτε ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων μάς δίνουν ξεκάθαρη απάντηση. Γίνεται λόγος για συνέχιση των μαθημάτων μέσω του Webex, είτε για συστέγαση των μαθητών σε σχολεία της περιοχής, αλλά σε απογευματινή βάρδια». Η μητέρα τονίζει πως οι γονείς ζητούν από το σχολείο να σταματήσουν οι εργασίες, καθώς και οι δύο άλλες εναλλακτικές δημιουργούν κωλλύματα στην πλειονότητα των γονέων που είναι εργαζόμενοι. «Το σχολείο στεγάζει 360 παιδιά και είναι αναγκαία η κατασκευή τρίτου ορόφου, όμως, αυτό δεν γίνεται να ολοκληρωθεί σε βάρος των παιδιών μας και της εκπαίδευσής τους. Θα μπορούσε να ακολουθηθεί το χρονοδιάγραμμα», συμπληρώνει η ίδια.

Η ίδια, επικαλούμενη τον δικηγόρο, τονίζει πως η συνέχιση των μαθημάτων μέσω τηλεκπαίδευσης χωρίς να συντρέχει έκτακτος λόγος θεωρείται αντισυνταγματικός.

Μάλιστα, ο δικηγόρος που έχει αναλάβει την υπόθεση από την πλευρά των γονέων, κ. Κώστας Μορτόπουλος, σημειώνει στη Voria.gr πως προχωρούν στη σύνταξη εξωδίκου προκειμένου να ενημερωθούν από τους αρμόδιους φορείς για την εξέλιξη των διαδικασιών, καθώς όπως τονίζει, δεν υπάρχει κάτι επίσημο αυτήν τη στιγμή στα χέρια τους. «Εντός 15 ημερών που προβλέπεται να απαντήσουν στο εξώδικο θα γνωρίζουμε ακριβώς τη στάση του σχολείου και θα μπορούμε να δράσουμε. Επιθυμούμε ο δήμος και το σχολείο να μας διαβεβαιώσουν πώς και πότε θα εκκινήσουν τα μαθήματα», υπογραμμίζει ο κ. Μορτόπουλος, υποστηρίζοντας πως εξαρχής επρόκειτο για μεγαλόπνοο σχέδιο που δεν δύνατο να ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες.

Τι υποστηρίζει ο δήμος

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Παύλου Μελά, Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης τονίζει στη Voria.gr πως η σκέψη για τηλεκπαίδευση για ένα μικρό διάστημα είναι στο τραπέζι, πάντα όμως με βασικά μέλημα τη βελτίωση των συνθηκών στο σχολείο. Μάλιστα, ενώ το αρχικό πλάνο ήθελε την ολοκλήρωση του έργου μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου, και συγκεκριμένα στις 10 του μηνός, κωλλύματα που αφορούν τη σκεπή του κτηρίου, οδήγησαν στην καθυστέρησή του.

Ο ίδιος, επικαλούμενος πληροφορίες από τους υπευθύνους του έργου, υπογραμμίζει πως το χρονοδιάγραμμα επιτρέπει την ολοκλήρωση των εργασιών μέχρι και τον Νοέμβριο, όμως γίνεται το καλύτερο δυνατόν για να παραδοθεί αρκετά νωρίτερα. Στις αναφορές των γονέων ότι οι εργασίες έχουν σταματήσει αυτόν τον καιρό, ο αντιδήμαρχος το επιβεβαιώνει και, επικαλούμενος όσα αναφέρει η ανάδοχος εταιρεία, τονίζει ότι αυτό οφείλεται στις άδειες του καλοκαιριού χωρίς να επηρεάζει επί της ουσίας το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του έργου. 

Τι λέει η διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας

Πάντως, ο διευθυντής Περιφερειακής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Θωμάς Μπαχαράκης υπογραμμίζει στη Voria.gr πως η διεξαγωγή των μαθημάτων μέσω τηλεκπαίδευσης γίνεται σε έκτακτες συνθήκες, ήτοι μόνο υπό καθεστώς έκτακτης θεομηνίας αλλά και λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. «Σε οποιαδήποτε περίπτωση για τη συνέχιση των μαθημάτων μέσω του Webex είναι αναγκαία η λήψη απόφασης από το υπουργείο Παιδείας και από τη διεύθυνση  Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

«Αυτήν τη στιγμή, δεν έχει ληφθεί κάποια αντίστοιχη απόφαση. Επίσης, για οποιοδήποτε κτηριακό ζήτημα, αρμόδιος είναι ο δήμος, αλλά όταν μιλάμε για συνέχιση των μαθημάτων με διαφορετική μορφή από τη δια ζώσης λειτουργία, πρέπει αυτή να ληφθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες».