Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τα επαγγελματικά ακίνητα αντιστέκονται στην πανδημία - Οι τιμές

Σημαντικά αυξημένες οι ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης επαγγελματικών χώρων το τελευταίο τρίμηνο του 2020 στη Θεσσαλονίκη.

Κόντρα στην πανδημία, φαίνεται να κινούνται οι ζητούμενες τιμές επαγγελματικών ακινήτων στη Θεσσαλονίκη, καθώς καταγράφουν αυξητικές τάσεις τόσο αναφορικά με τις πωλήσεις, όσο και με τις ενοικιάσεις.

Όπως προκύπτει από έρευνα της ιστοσελίδας αγγελιών ακινήτων Spitogatos, για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, εν μέσω lockdown,  οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης γραφειακών χώρων στη Θεσσαλονίκη κατέγραψαν αύξηση κατά 8,4%, με τη μέση τιμή ανά τμ να διαμορφώνεται στα 6,9 ευρώ. Οι τιμές πώλησης, επίσης, σημείωσαν άνοδο που αγγίζει το 4% με τη μέση τιμή να αγγίζει τα 1.231 ευρώ ανά τμ.

Στην αύξηση των ζητούμενων τιμών συμβάλει το γεγονός πως  εντοπίζεται σημαντικό ενδιαφέρον για ενοικίαση μεγάλων σύγχρονων γραφειακών χώρων στη Θεσσαλονίκη από πολυθνικές εταιρείες, που έχοντας σκανάρει το προηγούμενο διάστημα την αγορά της πόλης, ετοιμάζονται μόλις ισσοροπήσει η ρευστή κατάσταση που έχει δημιουργήσει η πανδημία  για την έλευση τους στη χώρα μας.

Αντίστοιχα αυξητικές τάσεις στις τιμές  ενοικίασης γραφείων παρουσιάζουν το τελευταίο τρίμηνο του 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, τόσο στην Αθήνα, όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις (Πειραιάς, Ηράκλειο, Λάρισα και Πάτρα).

Η υψηλότερη ζητούμενη μέση τιμή ενοικίασης ανά τετραγωνικό καταγράφεται στα βόρεια προάστια της Αθήνας (10,9 ευρώ) και στο κέντρο (10 ευρώ) ενώ η χαμηλότερη στη Λάρισα (5,5 ευρώ). Ανάλογη αύξηση παρατηρείται και στις τιμές πώλησης γραφείων, με την υψηλότερη μέση τιμή ανά τετραγωνικό στα νότια προάστια της Αθήνας να κυμαίνεται στα 2.030,8 ευρώ (+6,3% σε σχέση με το 2019) και στα βόρεια προάστια της Αθήνας στα 2.007,3 ευρώ (+11,9%).

Εξαίρεση αποτελεί μόνο η Λάρισα, όπου οι τιμές πώλησης γραφείων παρουσιάζουν πτώση 4,0%. Η χαμηλότερη ζητούμενη μέση τιμή πώλησης ανά τετραγωνικό καταγράφεται στην Πάτρα στα 882,9 ευρώ (+11,1% σε σχέση με το 2019).

Οι αποθήκες

Η ενίσχυση του ηλεκτρονικού εμπορίου φέρνει ανακατάξεις στα logistics, με τους αποθηκευτικούς χώρους στη Θεσσαλονίκη να έχουν την τιμητική τους καθώς οι ζητούμενες τιμές πώλησης τους έχουν αυξηθεί κατά 15,2% και διαμορφώνονται στα 205,9 ευρώ ανά τμ, ενώ οι τιμές ενοικίασης ενισχύθηκαν κατά 10,3% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος αγγίζοντας το 1,9 ευρώ ανά τμ.  Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί πώς οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης αποθηκών στη Θεσσαλονίκη είναι από τις πλέον ανταγωνιστικές έναντι αυτών που καταγράφονται σε άλλες μεγάλες πόλεις με τα βόρεια προάστια στην Αθήνα να κρατούν τα σκήπτρα με 4,3 ευρώ ανά τμ. Η χαμηλότερη τιμή ενοικίασης καταγράφεται στη Λάρισα με 1,7 ευρώ ανά τμ.  

Τα καταστήματα

Όσον αφορά τα καταστήματα, σημαντικές αυξήσεις παρατηρούνται τόσο στις ζητούμενες τιμές ενοικίασης, όσο και στις τιμές πώλησης σε όλες τις περιοχές της έρευνας, με τις μεγαλύτερες μεταβολές να παρατηρούνται στις τιμές πώλησης καταστημάτων στα ανατολικά προάστια της Αθήνας (+16,3%), το Ηράκλειο Κρήτης (+14,9%) και τον Πειραιά (+14,7%). Στη Θεσσαλονίκη οι τιμές πώλησης ενισχύθηκαν κατά 11,9%, με τη μέση τιμή να αγγίζει 1.210 ευρώ ανά τμ.

Αναφορικά με τις ενοικιάσεις καταστημάτων, αξιοσημείωτη είναι η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης ανά τετραγωνικό στη Θεσσαλονίη με 8,6 ευρώ ανά τμ (+ 4,8%). Στα βόρεια προάστια της Αθήνας η τιμή εκτοξεύτηκε στα 16,1 ευρώ (+5,1%) και στο κέντρο, στα 13,5 ευρώ (+8,6%). Η μεγαλύτερη αύξηση στις ζητούμενες τιμές ενοικίασης καταστημάτων σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2019, παρατηρείται στον Πειραιά (11,5%).

Κάνοντας μία αποτίμηση της έρευνας ο CEO του Spitogatos, Δημήτρης Μελαχροινός, σημειώνει πως «παρά την άνθιση του μοντέλου της τηλε-εργασίας ή της εργασίας με κυλιόμενο ωράριο, διαπιστώνουμε πως οι ζητούμενες τιμές πώλησης επαγγελματικών χώρων όχι μόνο δεν παρουσίασαν πτώση κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020, αντιθέτως στις περισσότερες περιοχές όπου πραγματοποιήθηκε η έρευνα, σημειώθηκε αύξηση και μάλιστα σημαντική, πράγμα που αντικατοπτρίζεται και στη συνολική εικόνα ετήσιας μεταβολής των τιμών. Με ενδιαφέρον αναμένουμε να δούμε αφενός τα νέα μοντέλα εργασίας που θα επικρατήσουν μετά την πανδημία και αφετέρου το αποτύπωμα που η τελευταία θα αφήσει στην οικονομία της χώρας, και κατά πόσο αυτά θα επηρεάσουν την εξέλιξη των τιμών αλλά και της γενικότερης ισορροπίας προσφοράς και ζήτησης των επαγγελματικών ακινήτων πανελλαδικά».