Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Απεργιακή συγκέντρωση υγειονομικών έξω από τα νοσοκομεία (vid)

Οι υγειονομικοί τονίζουν ότι τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης βρίσκονται εδώ και καιρό στα όρια της αντοχής τους εν μέσω πανδημίας.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις πύλες εισόδου των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν οι υγειονομικοί της πόλης, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ.

Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα γιατροί και νοσηλευτές ζητούν την ενίσχυση του ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις, αλλά και τη θωράκιση της δημόσιας υγείας με μαζικά τεστ στον πληθυσμό.

Οι υγειονομικοί τονίζουν ότι τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης βρίσκονται εδώ και καιρό στα όρια της αντοχής τους και ζητούν ουσιαστική επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, προκειμένου να αποσυμφορηθεί το ΕΣΥ.

Στο πλευρό των υγειονομικών βρίσκονται σωματεία κι άλλων κλάδων, καθώς και φοιτητές.

Πλήρως ανέτοιμες οι ιδιωτικές κλινικές

"Είμαστε εδώ για να παλέψουμε για χρήματα για τη δημόσια υγεία και να υπερασπιστούμε το δημόσιο σύστημα υγείας και τις ζωές μας. Σε όλα τα νοσοκομεία της πόλης οι κλινικές Covid είναι γεμάτες και αυτό σημαίνει εξάντληση των εργαζομένων και πολύ δύσκολες συνθήκες για τους εργαζόμενους και τους ασθενείς και διάλυση όλου του υπόλοιπου νοσοκομείου", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΝΙΘ, Γιάννης Κούτρας, χαρακτηρίζοντας προκλητικό ο προϋπολογισμός για το νέο έτος να προβλέπει μείωση δαπανών για την υγεία και ταυτόχρονα η κυβέρνηση μέσα στην καραντίνα να προχωρά σε μια σειρά από επιθέσεις στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Όπως είπε ο κ. Κουτρας, υπάρχουν δεκάδες κρούσματα καθημερινά σε υγειονομικούς "γι' αυτό ζητάμε από την κυβέρνηση να σταματήσει τα χειροκροτήματα και τις ψεύτικες υποσχέσεις, να κάνει τώρα μόνιμες προσλήψεις, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, μαζικά τεστ για όλους και μέτρα προστασίας και προφανώς του πιο σημαντικό για τη Θεσσαλονίκη είναι η πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας".

"Σκοπός της σημερινής κινητοποίησης είναι να τονίσουμε ότι οι υγειονομικοί είναι παρόντες ενάντια σε αυτά τα μέτρα που εφαρμόζονται τώρα, ενάντια σε αυτήν την καθυστερημένη αντιμετώπιση, με μέτρα ανεπαρκή από την πλευρά της κυβέρνησης, ενώ η πανδημία κρατά καλά", δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του ΑΧΕΠΑ, Θανάσης Σιούλης.

Σχολιάζοντας τις προσλήψεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ο κ. Σιούλης ανέφερε ότι "για ακόμη μια φορά στην ουσία κοροϊδεύουν και εμπαίζουν τους υγειονομικούς και τον ελληνικό λαό", επισημαίνοντας ότι στην ουσία πρόκειται για ελάχιστες θέσεις των ήδη υπηρετούντων γιατρών στις ΜΕΘ. "Εμείς ζητάμε νέο αίμα, νέα χέρια, γιατρούς και υγειονομικούς να προστρέξουν για να καλύψουν αυτές τις σοβαρές ανάγκες που αντιμετωπίζει σήμερα το ΕΣΥ", είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών κατήγγειλε ότι είναι πλήρως ανέτοιμες γι' αυτό με απόφαση της 3ης ΥΠΕ μετακινούνται γιατροί από τον χώρο του ΕΣΥ που πλήττεται.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στα νοσοκομεία είπε πως εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες η πόλη μας κινείται περίπου με μηδενικές κλίνες στις ΜΕΘ. "Κάποιοι ασθενείς ανακάμπτουν, ωστόσο οι ανάγκες είναι τόσες πολλές και κάποια κρεβάτια που μπορεί να ανακύπτουν είναι από απώλειες", τόνισε.