Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Από Νταλάρα μέχρι Ζαφείρη Μελά και Υπόγεια Ρεύματα στην αντιπολεμική συναυλία

Στη συναυλία θα συμμετέχουν πολλοί Έλληνες καλλιτέχνες μεταξύ άλλων ο Γιώργος Νταλάρας, η Ελένη Τσαλιγοπούλου αλλά και μουσικές μπάντες.

Με 65 καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα αλλά και με δρώμενα που θα ξεκινήσουν από νωρίς το πρωί της Κυριακής 8 Μαϊου, θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη αντιπολεμική συναυλία στις 17.00 στην πλατεία Αριστοτέλους.

Στη συναυλία θα συμμετέχουν πολλοί Έλληνες καλλιτέχνες μεταξύ άλλων ο Γιώργος Νταλάρας, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, η Ρήτα Αντωνοπούλου,  ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, Βασικής Λέκκας, Ζαφείρης Μελάς αλλά και μουσικές μπάντες όπως οι Magic de spell, Υπόγεια Ρεύματα, De Facto, Cosa Mostra κα.

Η συναυλία θα λάβει διεθνή χαρακτηριστικά καθώς θα στείλουν αντιπολεμικά μηνύματα παγκοσμίου φήμης μουσικοί όπως ο Roger Waters και ο Brian Eno.

Σε μια ένδειξη τιμής προς τους σπουδαίους καλλιτέχνες ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος τους ανακήρυξε ισόβια μέλη του, όπως και τον Γιώργο Νταλάρα.

Στη συνέντευξη τύπου που διοργανώθηκε νωρίτερα στο Βασιλικό θέατρο για την παρουσίαση της αντιπολεμικής συναυλίας, ο πρόεδρος του Μουσικού Συλλόγου Βορείου Ελλάδος, Δημήτρης Ζερβουδάκης, σημείωσε ότι η συναυλία της Κυριακής έχει ένα ιστορικό σημείο αναφοράς που είναι αντίστοιχη εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί το 1999, όταν το ΝΑΤΟ εξαπέλυσε επίθεση κατά της Σερβίας. Σημείωσε ότι η διεξαγωγή της συναυλίας δεν ήταν ένα εύκολο εγχείρημα ωστόσο οι συμμετέχοντες συμφώνησαν σε μια κοινή πολιτική ατζέντα με αντιπολεμικά μυνήματα μεταξύ άλλων καταδίκης της εισβολής στην Ουκρανία, καταδίκης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών Ρωσίας, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, αλληλεγγύη σε όλους τους πρόσφυγες ανεξάρτητα από πού προέρχονται, καμία εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο και κατάργησης των πυρηνικών όπλων.

Ο κ. Ζερβουδάκης σημείωσε ότι θα συμμετέχουν 65 καλλιτέχνες, ότι κάποιοι ήθελαν να πάρουν μέρος αλλά δεν υπήρχε η δυνατότητα ενώ άφησε αιχμές για κάποιους που όπως είπε δεν είχαν τη βούληση να έρθουν.

Το σημαντικό κατά τον κ. Ζερβουδάκη είναι ότι το 65% των συμμετεχόντων θα είναι συγκροτήματα από νέες τάσεις και μουσικές.

Όπως είπε οι πρόβες θα ξεκινήσουν από τις 10 το πρωί έτσι ώστε να λειτουργήσουν ως κάλεσμα προς τον κόσμο που θα κάνει την βόλτα του, ενώ παράλληλα θα υπάρχουν δρώμενα από μαθητές σχολείων. Η συναυλία θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα και θα κλείσει με τα νέα σχήματα που θα δώσουν ένα πανηγυρικό χαρακτήρα.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου, Κώστας Γκούμας, επισήμανε ότι στόχος είναι η συναυλία να μετατραπεί σε ένα αντιπολεμικό συλλαλητήριο και η αφορμή να ξεκινήσει ένα μεγάλο αντιπολεμικό κίνημα.

Ο αντιπρόεδρος του Μουσικού Συλλόγου Βορείου Ελλάδος, Δημήτρης Σφίγγος, αναφέρθηκε στα όσα αντιμετώπισαν οι καλλιτέχνες κατά της διάρκεια της πανδημίας, όπου όπως είπε φάνηκαν τα λάθη και οι παθογένειες της πολιτείας ως προς τους μουσικούς.

Είπε ότι ποτέ για τον κλάδο τους δεν άνοιξε το σύστημα Εργάνη αντί αυτού συστήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού ένα μητρώο καλλιτεχνών. Σημείωσε δε πως ο κλάδος έχει αποζημιωθεί μερικώς και ότι πολλοί αποκλείστηκαν από τις αποζημιώσεις με διάφορα όπως είπε τερτίπια.

Κατήγγειλε ότι το υπουργείο Πολιτισμού ανέθεσε σε ιδιωτική εταιρεία με απευθείας ανάθεση να καταγράψει τους καλλιτέχνες. Υπογράμμισε ότι η εν λόγω εταιρεία έστειλε email με ερωτήσεις στους καλλιτέχνες για να απαντήσουν, λέγοντας ότι οι μουσικοί θέλουν να μιλήσουν με το Υπουργείο και όχι με ιδιωτικές εταιρείες.

Κλείνοντας οι παριστάμενοι κάλεσαν τον κόσμο να γεμίσει την πλατεία από νωρίς, από την ώρα που θα ξεκινήσει η συναυλία ώστε να στηρίξει τους πρώτους μουσικούς που θα βγουν στη σκηνή και να υπάρχει παλμός και ζωντάνια.

Δείτε αναλυτικά τους καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν στη συναυλία: