Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Από την αρχή η διαδικασία για να παραμείνει η οδός ως «Αλμπέρτου Ναρ»

Η ονομασία του δρόμου στην Ε’ Δημοτική Κοινότητα δεν πρόκειται να αλλάξει τουλάχιστον για το επόμενο τρίμηνο αλλά θα παραμείνει σε οδό «Αλμπέρτου Ναρ»

«Ράβε ξήλωνε» στον μικρό δρόμο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που το 2018 μετονομάστηκε από οδό «Στρατηγού Αθανασίου Χρυσοχόου» σε οδό «Αλμπέρτου Ναρ», προς τιμήν του Θεσσαλονικιού Εβραίου λογοτέχνη.

Μετά την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης, το οποίο πριν από λίγες εβδομάδες ακύρωσε τη μετονομασία σε οδό «Αλμπέρτου Ναρ» (έπειτα από προσφυγή των απόγονων του Χρυσοχόου), το Δημοτικό Συμβούλιο, με απόφασή του, συμμορφώνεται με την δικαστική απόφαση και ξεκινά εκ νέου τη διαδικασία για την αλλαγή της ονομασίας του δρόμου. Ωστόσο, η ονομασία του δρόμου στην Ε’ Δημοτική Κοινότητα δεν πρόκειται να αλλάξει τουλάχιστον για το επόμενο τρίμηνο αλλά θα παραμείνει σε οδό «Αλμπέρτου Ναρ».

Το θέμα συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου και ελήφθη, κατά πλειοψηφία, η απόφαση συμμόρφωσης του δήμου Θεσσαλονίκης στην απόφαση Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης με την οποία ακυρώνει την απόφαση του Σώματος που αφορά στην έγκριση της μετονομασίας της οδού, κατόπιν της θετικής γνωμοδότησης της Επιτροπής του άθρ. 8. Να σημειωθεί ότι το Διοικητικό Εφετείο ακύρωσε τις πράξεις, διότι έκρινε ότι η (ακυρωθείσα) απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, περί μετονομασίας της οδού, «δεν αιτιολογήθηκε προσηκόντως, ήτοι νομίμως, σαφώς και επαρκώς».

Παράλληλα το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως εξήγησε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Σώματος Πέτρος Λεκάκης, αναθέτει εκ νέου στο Συμβούλιο της Ε’ Δημοτικής Κοινότητας να εξετάσει εκ νέου το αίτημα μετονομασίας, «γνωμοδοτώντας υπέρ της μετονομασίας, αιτιολογώντας όμως με επάρκεια, σαφήνεια και πληρότητα το γνωμοδοτικό πόρισμα εντός τριών μηνών». Μάλιστα, για το σκοπό αυτό θα ζητηθούν ιστορικά στοιχεία από το Κέντρο Μακεδονικών Σπουδών και το Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.

Εφόσον το Συμβούλιο της Ε' Δημοτικής Ενότητας λάβει και πάλι απόφαση υπέρ της μετονομασίας, θα πρέπει με την ίδια απόφασή του να αιτηθεί από την επιτροπή του άρθρου 8 να γνωμοδοτήσει σχετικά, υποβάλλοντας προς αυτήν τα σχετικά στοιχεία και την ακυρωτική δικαστική απόφαση.

Για το διάστημα αυτό και μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία η οδός θα παραμείνει με την ονομασία «Αλμπέρτου Ναρ». Όπως είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πέτρος Λεκάκης, ο δήμος συμμορφώνεται με την δικαστική απόφαση αλλά μέχρι να γίνουν οι νέες διαδικασίες - μέσα στο επόμενο τρίμηνο - η ονομασία θα παραμείνει καθώς δεν γίνεται να υπάρχει εκ νέουν αυτή η ταλαιπωρία για τους κατοίκους του συγκεκριμένου δρόμου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο εκτιμά, όπως αναφέρει στην απόφασή του, ότι «πρέπει να διατηρηθεί προσωρινά η σημερινή ονομασία προς αποφυγή της συνεχούς μετονομασίας της οδού και αποτροπή του κινδύνου συγχύσεως που θα προκληθεί στους δημότες που διαμένουν σε αυτή από τις εναλλαγές, καθώς παραμένει εντελώς αβέβαιο εάν με νέα απόφαση του Δ.Σ. θα επανέλθει η αρχική της ονομασία, ή εάν θα εγκριθεί και πάλι, αλλά ενδεχομένως με προσήκουσα και επαρκή πλέον αιτιολογία, η οριστική μετονομασία της».

Υπενθυμίζεται ότι το 2018 ο δήμος Θεσσαλονίκης -επί δημαρχίας Μπουτάρη- αποφάσισε τη μετονομασία του συγκεκριμένου δρόμου σε οδό Αλμπέρτου Ναρ, προς τιμήν του Θεσσαλονικιού εβραίου λογοτέχνη. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης ενέκρινε τότε την απόφαση του δήμου Θεσσαλονίκης. Το Δημοτικό Συμβούλιο είχε δικαιολογήσει τον αποχαρακτηρισμό του δρόμου από οδό «Αθ. Χρυσοχόου», χρεώνοντας στον στρατηγό φιλοναζιστική στάση.

Οι απόγονοι του Χρυσοχόου προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των αποφάσεων δήμου και Αποκεντρωμένης, αλλά το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο το 2020 έκρινε εαυτόν αναρμόδιο για να αποφανθεί περί της αίτησης ακύρωσης της απόφασης μετονομασίας και επέστρεψε την υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, το οποίο πριν από λίγες εβδομάδες ακύρωσε τη μετονομασία.