Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αποχή και διαμαρτυρία δικηγόρων για επαναφορά αγωγόσημου

Εκδήλωση - διαμαρτυρία της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του ΔΣΘ για την επαναφορά του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι δικηγόροι της χώρας και της Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για την επαναφορά του Δικαστικού Ενσήμου στις Αναγνωριστικές Αγωγές.

Την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου η Ολομέλεια των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης διοργανώνουν εκδήλωση - διαμαρτυρία για το ζήτημα, στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς, στη Θεσσαλονίκη (Κατούνη 14 – Λαδάδικα).

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των αποφάσεων που λήφθηκαν, αναφορικά με την επαναφορά του Δικαστικού Ενσήμου στις Αναγνωριστικές Αγωγές, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε στις 11-1-2020, στην Αθήνα. Η προκαταβολική, είσπραξη του τέλους με τον ν.4640/2019 εκ μέρους του Δημοσίου, ήδη σε πρώιμο στάδιο της διαδικασίας της δίκης και επί ποσού κατά κανόνα μείζονος του τελικώς επιδικαζόμενου, αντίκειται στις αρχές του κράτους δικαίου και της παροχής πλήρους και αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας στους πολίτες, που θεμελιώνονται στις διατάξεις του Συντάγματος, της ΕΣΔΑ, του πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου αυτής, καθώς και του Διεθνούς Συμφώνου για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα. Εκφράζοντας την έντονη και κατηγορηματική αντίδραση στη σχετική νομοθετική ρύθμιση, η Ολομέλεια, αποφάσισε να προχωρήσει σε ενημέρωση των πολιτών για τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα έχει σε αυτούς η επιβολή του δικαστικού ενσήμου. Στα πλαίσια αυτά, αποφάσισε την πραγματοποίηση εκδήλωσης διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη και προσφυγή στην Επιτροπή Αναφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη λήψη των σχετικών γνωμοδοτήσεων από έγκριτους καθηγητές ενώ εξουσιοδότησε  τη Συντονιστική Επιτροπή να διερευνήσει τη δυνατότητα προσφυγής στη Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για τη συνταγματικότητα ή μη της σχετικής διάταξης και να αποφασίσει περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με εξαγγελία στοχευμένης αποχής σε συγκεκριμένες δίκες συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου».

Τέλος, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, στο πνεύμα των παραπάνω αποφάσεων, στη συνεδρίαση του στις 11 Φεβρουαρίου αποφάσισε αποχή των δικηγόρων Θεσσαλονίκης την 18-2-2020.