Skip to main content

Πακέτα διακοπών με προσφορές για τους Θεσσαλονικείς- Οι τιμές ανά νησί

Μειωμένες κατά 15% οι τιμές των τουριστικών πακέτων – Ελάχιστο το ενδιαφέρον από τους Θεσσαλονικείς - Η εικόνα στη Ρόδο.

Με μειώσεις τιμών στα τουριστικά πακέτα έως και 15%, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, προσπαθούν οι τουριστικοί πράκτορες να δελεάσουν τους Θεσσαλονικείς, ώστε να προγραμματίσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές, κάτι που όμως επί του παρόντος δεν το επιτυγχάνουν. Λίγο η αναβλητικότητα και η ανασφάλεια που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός, λίγο η περιορισμένη οικονομική κατάσταση, στην οποία βρίσκονται πολλοί εν δυνάμει τουρίστες, προκαλούν μία άνευ προηγουμένου στάση αναμονής και την πεποίθηση πως «έχουμε καιρό και βλέπουμε…». Δεν λείπουν, βέβαια, και τα εσωτερικά ερωτηματικά του τύπου «…μήπως δεν πρέπει να πάω διακοπές, μήπως μου συμβεί κάτι;».

«Έχουμε μειώσει τις τιμές σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο όλοι είναι επιφυλακτικοί. Βαρόμετρο θα αποτελέσουν τα στοιχεία του Σαββατοκύριακου και των πρώτων ημερών της επόμενης εβδομάδας, καθώς θα έχει μεσολαβήσει ένα δεκατετραήμερο από το άνοιγμα των συνόρων, κυρίως μέσω οδικού τουρισμού και των πτήσεων που έγιναν προς τα αεροδρόμια «Ελευθέριος Βενιζέλος» και «Μακεδονία». Αν η εικόνα είναι καλή ευχόμαστε να υπάρξει μία μικρή αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος γιατί επί του παρόντος είναι σχεδόν ανύπαρκτο» αναφέρει μιλώντας στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης, Βύρων Θεολόγης επισημαίνοντας πως αν υπάρξει κάποια επανεκκίνηση του τουρισμού αυτή τοποθετείται μετά την 1η Ιουλίου.

Το όποιο ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον κ. Θεολόγη, από τους Θεσσαλονικείς εστιάζεται σε συγκεκριμένους προορισμούς και πιο συγκεκριμένα για Ρόδο, Μύκονο, Σαντορίνη και Κρήτη.

Ενδεικτικά, κατ΄άτομο, για το επόμενο διάστημα, ένα πενθήμερο με διαμονή και αεροπορικά στη Ρόδο κοστίζει 250 ευρώ, στη Μύκονο και τη Σαντορίνη 350, ενώ στα Χανιά 300 ευρώ.

«Τα εισοδήματα των περισσότερων έχουν υποστεί καθίζηση αλλά και οι συνταξιούχοι πως δεν έχουν πληγεί οικονομικά πρέπει να συνδράμουν στα παιδιά τους, οπότε και η δυνατότητα για διακοπές των εν λόγω μειώνεται» αναφέρει ο κ. Θεολόγης υπογραμμίζοντας πως εξίσου επιφυλακτικοί είναι όλοι οι Βορειοελλαδίτες, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις πως οι Θεσσαλονικείς μπορεί να εμφανιζόταν περισσότεροι έτοιμοι για καλοκαιρινές εξορμήσεις.

Και αν το ενδιαφέρον για ταξίδια στο εσωτερικό είναι απειροελάχιστο, οι μετακινήσεις στο εξωτερικό δεν φαίνεται να περνούν καν από το μυαλό ακόμη και ατόμων που λατρεύουν τα ταξίδια. Οι προορισμοί του εξωτερικού που τέτοια περίοδο επέλεγαν οι Θεσσαλονικείς, ήταν η Βαρκελώνη, το Μιλάνο και το Λονδίνο. Πόλεις, δηλαδή, που βρίσκονται σε άκρως επιβαρυμένες, από τον κορωνοϊό, χώρες.

Στην ερώτηση πάντως πόσο μπορούν να αντέξουν αυτή την τουριστική ανομβρία  τα τουριστικά πρακτορεία ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης σημειώνει πως είναι άγνωστο αν και πόσες είναι πλέον οι αντοχές του κάθε πρακτορείου καθώς έχουν χαθεί αρκετοί μήνες και οι επόμενοι είναι αδιευκρίνιστο πως θα εξελιχθούν.  

Ελάχιστοι οι Έλληνες τουρίστες στη Ρόδο

Με το βλέμμα στραμμένο στην 1η Ιουλίου βρίσκεται η Ρόδος,  που μπορεί τα προηγούμενα χρόνια να έσπαγε τα «τουριστικά» κοντέρ καθώς συγκέντρωνε περί τα 2,5 εκατ. επισκέπτες, ωστόσο, φέτος, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού και τουριστικού χώρου του νησιού αναπροσαρμόζουν τις εκτιμήσεις τους προς τα κάτω, με το αισιόδοξο σενάριο να τοποθετεί τον αριθμό των τουριστών στις 400.000 με 500.000.  

Το νησί των Ιπποτών όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Αργυροχρυσοχόων Ωρολογοποιών – Ωρολογοπωλών Ρόδου, Μιχάλης Δημητριάδης, αυτό το διάστημα έχει ελάχιστους Έλληνες τουρίστες και αναμένει την 1η Ιουλίου, οπότε και ανοίγουν τα αεροδρόμια της χώρας, τους πρώτους Γερμανούς τουρίστες.

Το αν βέβαια θα κάνουν ποδαρικό στο νησί οι Γερμανοί τουρίστες είναι σχετικό καθώς υπάρχει αναστάτωση μετά τη νέα έκρηξη των κρουσμάτων κορωνοϊού. Είναι χαρακτηριστικό πως πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες για την επόμενη εβδομάδα από την Νοτιοανατολική Ευρώπη ακυρώθηκαν καθώς υπήρξε αναζωπύρωση κρουσμάτων σε κάποιες χώρες.    

Για τη Ρόδο τα απόνερα που έχει προκαλέσει ο covid- 19 αποτελούν ισχυρό πλήγμα καθώς το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του νησιού ασχολείται με το κομμάτι του τουρισμού. «Η αγορά του νησιού δεν μπορεί να κρατηθεί μόνο από τον τοπικό πληθυσμό» λέει ο κ. Δημητριάδης υπογραμμίζοντας πως περίπου 600 καταστήματα, στην παλιά πόλη της Ρόδου, που υπό άλλες συνθήκες τέτοια εποχή έσφυζαν από ζωή σήμερα είναι κλειστά και απλά προετοιμάζονται για να ανοίξουν την 1η Ιουλίου.

Συνήθως τα εν λόγω καταστήματα, τα οποία είναι εποχιακά, ξεκινούσαν την προετοιμασία τους στα μέσα Μαρτίου. Σημειώνεται  πως η τουριστική σεζόν για τη Ρόδο διαρκεί, υπό κανονικές συνθήκες, από 25 Μαρτίου έως 28 Οκτωβρίου.