Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Άρχισε το 9ο διεθνές θερινό σχολείο στις Νανοεπιστήμες

Άρχισε σήμερα και θα συνεχιστεί για τρεις ημέρες, στη Θεσσαλονίκη, το 9ο διεθνές θερινό σχολείο στις Νανοεπιστήμες με το συμμετοχή 65 επιστημόνων.

Με τη συμμετοχή 65 ερευνητών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψήφιων διδακτόρων από πανεπιστήμια της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Ασίας, ξεκίνησε και φέτος το Διεθνές Θερινό Σχολείο στις Νανοεπιστήμες και Νανοτεχνολογίες, στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου «Nanotechnology 2015» που διοργανώνει το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ.

Πρόκειται για την 9η συνεχή χρονιά που πραγματοποιείται το θερινό σχολείο στις Νανοτεχνολογίες, στο οποίο έχουν φοιτήσει όλα αυτά τα χρόνια περίπου 1.000 ερευνητές από όλο τον κόσμο.

Οι θεματικές με τις οποίες θα ασχοληθεί φέτος είναι οι νανοτεχνολογίες, τα οργανικά ηλεκτρονικά και η νανοϊατρική, ενώ θα δοθούν διαλέξεις από καθηγητές πανεπιστημίων του εξωτερικού (Κέιμπριτζ και Γένοβας) για την παραγωγή ακτινοβολίας λέιζερ από τη χρήση γραφενίου (καινοτόμο υλικό με πολύ μικρές διαστάσεις, αλλά εξαιρετικές μηχανικές ιδιότητες και μεγάλη ηλεκτρική αγωγιμότητα), κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει επίδειξη, καθώς και για το μέλλον του γραφενίου και τι μπορεί να προσφέρει.

Στη διάρκεια του θερινού σχολείου (πραγματοποιείται σήμερα, αύριο και το ερχόμενο Σάββατο στο Πόρτο Παλλάς) θα δώσουν, επίσης, διαλέξεις πάνω στις συγκεκριμένες θεματικές, έμπειροι ερευνητές στις νανοεπιστήμες από μεγάλα ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού και πανεπιστήμια.

Στο τέλος των μαθημάτων οι συμμετέχοντες θα δώσουν εξετάσεις και θα λάβουν τρεις βαθμούς στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Πιστωτικών Μονάδων (ECTS).