Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Άρχισαν οι εργασίες για την αξιοποίηση των Λουτρών Θέρμης

Τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη επιθεώρησαν οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης και Θέρμης, οι οποίοι συμπράττουν για την αποκατάσταση των εγκαταστάσεων

Σε τροχιά αξιοποίησης μπαίνουν τα Λουτρά Θέρμης του δήμου Θεσσαλονίκης, τα οποία σταμάτησαν να λειτουργούν το 2008 και έχουν παραδοθεί στην εγκατάλειψη.

Σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες για τον καθαρισμό των τριών υφιστάμενων γεωτρήσεων και τον έλεγχο του ιαματικού υδάτινου αποθέματος, προκειμένου γίνει η πιστοποίηση του νερού και να εκπονηθεί μελέτη αξιοποίησης της έκτασης των περίπου 500 στρεμμάτων που είναι ιδιοκτησίας του δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά ανήκουν στα διοικητικά όρια του δήμου Θέρμης.

Τις εργασίες επιθεώρησαν σήμερα οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, και Θέρμης, Θόδωρος Παπαδόπουλος, παρουσία του βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Θόδωρου Καράογλου, των αντιδημάρχων Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας, Μάκη Κυριζίδη και Περιβάλλοντος και Πρασίνου, Ερωτόκριτου Θεοτοκάτου, υπηρεσιακών παραγόντων των δύο δήμων.

Οι εργασίες σηματοδοτούν την έναρξη της προσπάθειας αυτός ο χώρος να βρει την ταυτότητά που είχε επί αιώνες, ανέφερε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. «Η διοίκησή μας από την πρώτη στιγμή αποφάσισε την αξιοποίηση αυτών των πηγών. Ήρθαμε σε πρώτη φάση σε επαφή με τον δήμαρχο Θέρμης, Θόδωρο Παπαδόπουλο, κάναμε ένα μνημόνιο που πέρασε από τα δύο δημοτικά συμβούλια και από κοινού έχουμε προγραμματίσει τα βήματα που θα κάνουμε, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί αυτή η περιοχή. Αλλά για να αξιοποιηθεί έπρεπε να είμαστε σίγουροι ότι αυτά τα υδροφόρα στρώματα έχουν ακριβώς αυτές τις θεραπευτικές ιδιότητες, τη θερμοκρασία, τον όγκο, ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν. Σε λίγες μέρες θα έχουμε και τις πιστοποιήσεις, ώστε να πάμε στο επόμενο στάδιο που θα δρομολογήσουμε την αξιοποίησή τους», επισήμανε ο κ. Ζέρβας, σημειώνοντας ότι με τη μελέτη θα διερευνηθεί ο βέλτιστος τρόπος αξιοποίησης τόσο των λουτρών, όσο και τους περιβάλλοντος χώρου, με τουριστικές, αθλητικές και άλλες εγκαταστάσεις.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης σημείωσε πως μετά τα εργαστηριακά αποτελέσματα θα κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες εκπόνησης της μελέτης, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι, εφόσον επιβεβαιωθεί ότι τα νερά είναι καλά θα υπάρξει και επενδυτικό ενδιαφέρον από ιδιώτες.

Την ικανοποίησή του για την έναρξη των εργασιών εξέφρασε και ο δήμαρχος Θέρμης, σημειώνοντας ότι στόχος της συνεργασίας των δύο δήμων ήταν «αυτή η εικόνα της εγκατάλειψης να πάψει να υπάρχει και να αξιοποιηθεί ο χώρος προς όφελος του δήμου Θέρμης, αλλά κυρίως των δημοτών και της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης». Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως οι μέχρι στιγμής έρευνες δείχνουν ότι το νερό των γεωτρήσεων, που αποτελεί προϋπόθεση για τη σύνταξη του φακέλου σχετικά με την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του χώρου, φαίνεται ότι διατηρεί τις θεραπευτικές του ιδιότητες. «Η αξιοποίηση των λουτρών σημαίνει πολλά πράγματα γι' αυτόν τον τόπο και θα είμαστε στο δίπλα στον δήμο Θεσσαλονίκης, γιατί όλες οι αδειοδοτήσεις θα δοθούν από τον δήμο Θέρμης», τόνισε.

Και οι δύο δήμαρχοι ευχαρίστησαν τον Θόδωρο Καράογλου για την υποστήριξή του. Από την πλευρά του, ο βουλευτής και πρώην υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης) επισήμανε ότι τα κέρδη από την αξιοποίηση της περιοχής θα είναι πολύ μεγάλα και για τους δύο δήμους και εξέφρασε την ευχή να αξιοποιήσουν όλοι οι δήμοι τις ιαματικές πηγές τους.

Χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις

Σκοπός των εργασιών που βρίσκονται εξέλιξη είναι να ελεγχθούν από κάθε άποψη οι τρεις γεωτρήσεις που βρέθηκαν σταματημένες, εγκαταλειμμένες και λεηλατημένες. Όπως εξήγησε ο Θανάσης Ναγκούλης, σύμβουλος του έργου, ο στόχος των εργασιών είναι διπλός. «Αφενός να ελέγξουμε το δυναμικό του υπόγειου θερμού υδροφορέα, γιατί δεν έγινε καμία εργασία από το 2009, αφού τις καθαρίσαμε και τις σώσαμε, γιατί υπήρχε κίνδυνος με τη διάβρωση των υλικών να καταστραφούν. Ευτυχώς μπορέσαμε και τις τρεις να τις σώσουμε. Επίσης, να ελέγξουμε τις θερμοκρασίες. Η μία που δουλεύει ήδη είναι στους 37 βαθμούς και αναμένεται έπειτα από τρεις μέρες λειτουργίας να φτάσει τους 38. Οι άλλες είναι λίγο χαμηλότερες, γύρω στους 37 – 36,8 και οι παροχές είναι αρκετά σημαντικές. Θα κάνουμε και βυθοσκόπηση με κάμερα για να ελέγξουμε όλη την τομή της γεώτρησης. Ο δεύτερος στόχος είναι κάτι που δεν έχει γίνει εδώ και 14 χρόνια. Ο δήμος Θεσσαλονίκης ήταν ο πρώτος που είχε καταθέσει την αίτηση για την αναγνώριση των λουτρών ως ιαματικών. Όμως με την παύση των εργασιών το 2009 δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί η διαδικασία, γιατί κάθε φορά που το υπουργείο ζητούσε αναλύσεις νερού, δεν υπήρχε τρόπος να σταλούν δείγματα. Υπολείπονταν αναλύσεις νερού για να βγει το ΦΕΚ. Όλα τα άλλα έχουν τακτοποιηθεί», δήλωσε.

Πλέον, όπως επισήμανε ο κ. Ναγκούλης, υπάρχει δυνατότητα να ληφθούν δείγματα από όλες τις γεωτρήσεις, τα οποία θα σταλούν για αναλύσεις στο εργαστήριο. Σε περίπου έναν μήνα θα έχουν βγει τα τελικά αποτελέσματα από τις χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις, ώστε να ελεγχθεί αν η ποιότητα του νερού είναι η ίδια και να προχωρήσει το κλείσιμο του σχετικού φακέλου.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image