Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αθώοι οι γονείς βρέφους που φυλακίστηκαν μετά τον θάνατό του από υποσιτισμό

Ένα ζευγάρι Ρομά είχε καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό μετά τον θάνατο του 53 ημερών μωρού τους - Αθωώθηκαν και προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη.

Ομόφωνα αθώοι, λόγω αμφιβολιών, κρίθηκαν από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης ένας άνδρας και μια γυναίκα που πρωτόδικα καταδικάστηκαν για θανατηφόρα έκθεση του νεογέννητου βρέφους τους.

Η υπόθεση αφορά στον θάνατο ενός αγοριού, 53 ημερών που πέθανε το 2014 στο νοσοκομείο Κατερίνης. Το πόρισμα του ιατροδικαστή έκανε λόγο για υποσιτισμό και έτσι οι Ρομά γονείς του βρέθηκαν κατηγορούμενοι για τον θάνατο του παιδιού τους.

Το 2017, το Μικρό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης τούς καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών, αποφασίζοντας παράλληλα η έφεση να μην έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα. Έτσι οι δύο τους βρέθηκαν στη φυλακή, εκτίοντας την ποινή τους.

Τώρα, όπως λέει στη Voria.gr ο δικηγόρος του ζευγαριού, Πασχάλης Χατζηγκόντζιος, θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη κατά της πρωτόδικης απόφασης για άδικη κράτηση καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, «τα περιστατικά δεν εκτιμήθηκαν σωστά».

Οι γονείς θεωρούν πως η απόφαση αυτή τούς κράτησε μακριά από τα υπόλοιπα εννιά παιδιά τους, που όσο ήταν κρατουμένοι, μεγάλωναν μόνα τους σε καταυλισμό στην Κατερίνη.

Το ιστορικό

Η ζευγάρι υποδέχτηκε το μωρό του στα τέλη Ιουνίου του 2014. Το άτυχο αγοράκι δεν μπορούσε να κρατήσει την τροφή που δεχόταν ούτε από θηλασμό ούτε από συμπλήρωμα γάλακτος και έκανε συνεχώς εμετό και αφόδευε.

Το μωρό διεκομίσθη στο νοσοκομείο Κατερίνης και έπειτα στο ΑΧΕΠΑ, όπου του παρείχαν ορό. Κάθε φορά που το μωρό έβγαινε από το νοσοκομείο, αντιμετώπιζε πάλι το ίδιο πρόβλημα με αποτέλεσμα να είναι αδύναμο και άρρωστο και διακομιζόταν ξανά, χωρίς να προσδιοριστεί αν έχει κάποια ιδιαίτερη πάθηση. Πενήντα τρεις μέρες μετά τη γέννησή του κατέληξε στο νοσοκομείο Κατερίνης.