Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αθώοι οκτώ πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις του ΠΑΜΑΚ για τον ΕΛΚΕ

Οι οκτώ κατηγορήθηκαν ότι προκάλεσαν οικονομική ζημιά 640.000 ευρώ στο Ίδρυμα καθώς δεν ζήτησαν τα χρήματα από καθηγητές που δεν τα είχαν καταβάλει

Αθώοι κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οκτώ πρώην στελέχη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που παραπέμφθηκαν να δικαστούν για την υπόθεση με την καταβολή εισοδήματος στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Πανεπιστημίου.

Πρόκειται για δύο πρώην πρυτάνεις και έξι αντιπρυτάνεις που διετέλεσαν πρόεδροι και αντιπρόεδροι του Πανεπιστημίου από το 2000 έως το 2014.

Σημειώνεται ότι με νόμο του 1997 κάθε καθηγητής ΑΕΙ ο οποίος συγχρόνως ιδιώτευε θα έπρεπε να καταθέτει στον ΕΛΚΕ του πανεπιστημίου του ένα μέρος των εσόδων του από το ελεύθερο επάγγελμα. Οι οκτώ κατηγορήθηκαν ότι προκάλεσαν οικονομική ζημιά 640.000 ευρώ στο Ίδρυμα καθώς δεν ζήτησαν τα χρήματα από καθηγητές που δεν τα είχαν καταβάλει. Σε βάρος τους είχε ασκηθεί δίωξη για απιστία και συνέργεια στην απιστία.

Ωστόσο, οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι καθώς το δικαστήριο αποδέχτηκε τη συνταγματικότητα των μεταγενέστερων διατάξεων νόμου που απήλλαξε τις διοικήσεις από τις ποινικές ευθύνες για τις περιόδους που δεν είχε θεσπιστεί καθεστώς ελέγχου των εισοδημάτων και φορολογικών στοιχείων των διδασκόντων ώστε να οριστεί και η καταβολή του ποσοστού επί του εισοδήματος.

Υπενθυμίζεται πως αθωωτική ήταν η απόφαση του δικαστηρίου το 2020 και για 12 Καθηγητές του ΤΕΙ.