Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αθώα τα ηγετικά μέλη της σπείρας λαθραίων τσιγάρων της Αριστοτέλους

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο το φερόμενο ως κύκλωμα δρούσε από τις αρχές του 2016 έως τα μέσα του 2019 - Αθώα τα φερόμενα ηγετικά στελέχη.

Αθώους κήρυξε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης τρεις μετανάστες που κατηγορούνταν ως ηγετικά στελέχη κυκλώματος, το οποίο διακινούσε λαθραία τσιγάρα και καπνό στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Αριστοτέλους και την Αγορά Βλάλη.

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου στηρίχθηκε σε τυπικούς λόγους, καθώς, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των συνηγόρων τους -που τελικώς έγιναν δεκτοί- δεν προέκυψε η προέλευση των τσιγάρων και εάν τελικά αυτά ήταν προϊόντα λαθρεμπορίας. Με το σκεπτικό αυτό οι τρεις Πακιστανοί κατηγορούμενοι -που ήταν προφυλακισμένοι- απηλλάγησαν για την λαθρεμπορία, πράξη που παρέσυρε και την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης που τους βάρυνε.

Για την ίδια υπόθεση παραπέμφθηκαν να δικαστούν άλλα 51 άτομα, στην πλειονότητά τους πακιστανικής καταγωγής, που δεν είχαν όμως προφυλακιστεί, και κατηγορούνται ότι είχαν διάφορους ρόλους, όπως πωλητές, μεταφορείς, φύλακες αποθηκευτικών χώρων, εισπράκτορες χρημάτων κ.ά. Το δικαστήριο διαχώρισε τη δίκη ως προς αυτούς λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο το φερόμενο ως κύκλωμα δρούσε από τις αρχές του 2016 έως τα μέσα του 2019. Κατόπιν αστυνομικών επιχειρήσεων είχαν κατασχεθεί 94.171 πακέτα τσιγάρα και 1.788 συσκευασίες καπνού, που δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης του Ελληνικού Δημοσίου ενώ οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι υπολογίστηκαν σε 400.000 ευρώ.

Εκτός από τους τρεις παραπάνω που αθωώθηκαν, είχε συλληφθεί και τέταρτος συμπατριώτης τους με την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Κατόπιν αιτήματος του ιδίου είχε εμφανιστεί λίγες μέρες μετά τη σύλληψή του (το καλοκαίρι του 2019) στον εισαγγελέα Εφετών ζητώντας να ξεκινήσει η διαδικασία της ποινικής διαπραγμάτευσης, με βάση τις πρόσφατες, τότε, αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Η περίπτωση του μάλιστα υπήρξε η πρώτη στη Θεσσαλονίκη όπου βρήκε εφαρμογή η διαδικασία της ποινικής διαπραγμάτευσης. Αφού ομολόγησε τις πράξεις του είχε συμφωνήσει να τιμωρηθεί με ποινή κάθειρξης 6 ετών για την λαθρεμπορία και φυλάκισης 30 μηνών για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.