Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία αστυνομικών για την Υποδιεύθυνση Μεταγωγών - «Είναι άτυπη φυλακή»

Μέλη της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την υποδιεύθυνση Μεταγωγών-Δικαστηρίων
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το απόγευμα της Πέμπτης μέλη της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης έξω από την υποδιεύθυνση Μεταγωγών – Δικαστηρίων, που βρίσκεται στην περιοχή της Μενεμένης, στη Θεσσαλονίκη.

Οι αστυνομικοί -δύο ημέρες μετά το τραγικό περιστατικό της αυτοκτονίας του 37χρονου κρατούμενου στα κρατητήρια στο Μεταγωγών που οδήγησε στο να τεθούν σε διαθεσιμότητα τρεις αστυνομικοί- διαμαρτύρονται για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΑΥΘ, Θοδωρής Τσαϊρίδης καταγγέλει πως τα κρατητήρια έχουν μετατραπεί σε μία άτυπη φυλακή, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
 
«Την Τρίτη είχαμε ένα τραγικό περιστατικό με τη αυτοκτονία ενός κρατουμένου. Εκείνη την ημέρα υπήρχαν 103 άτομα, δύο εκ των βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοιό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να στηθεί μια ολόκληρη επιχείρηση για να μεταφερθούν σε νοσοκομειακό ίδρυμα και να γίνουν rapid test σε 25 κρατούμενους», ανέφερε ο ίδιος.

«Σήμερα η κατάσταση συνεχίζει να είναι εξίσου τραγική με 92 κρατούμενους σε κρατητήρια χωρητικότητας 54 ατόμων. Σαράντα εξ αυτών έπρεπε να βρίσκονται στις φυλακές Διαβατών, οι οποίοι επικαλούνται μονίμως πληρότητα και μεταφέρονται παρανόμως στο Μεταγωγών», ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως η υποδιεύθυνση έχει μετατραπεί σε μια άτυπη μικρή φυλακή παραβιάζοντας τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

«Οι συνάδελφοί μας είναι 8 ώρες κυριολεκτικά στα κόκκινα. Τρεις συνάδελφοι έχουν στην ευθύνη τους 100 κρατουμένους», τόνισε παράλληλα.

«Ζητάμε να ενισχυθεί το Μεταγωγών, να εφαρμόζεται το πλαφόν κρατουμένων που θα έπρεπε να υπάρχει, ειδικά εν μέσω πανδημίας», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε πως «δυο ημέρες μετά το τραγικό περιστατικό δεν έχουν επιδείξει την παραμικρή ευαισθησία, ώστε να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση».

Ο κ. Τσαϊρίδης σημείωσε πως «υπάρχει και έκθεση από τον συνήγορο του πολίτη από το 2017 που λέει ξεκάθαρα ότι οι χώροι κράτησης στην Υποδιεύθυνση Μεταγωγών είναι ακατάλληλοι τόσο για τους κρατούμενους όσο και για τους αστυνομικούς».