Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αποκαρδιωτική η εικόνα στις πληρότητες των ξενοδοχείων τον Αύγουστο

Τα Σαββατοκύριακα του Ιουλίου η πληρότητα άγγιξε έως και το 90%, ενώ η μέση πληρότητα του Αυγούστου κατακρημνίζεται, φτάνοντας μετά βίας το 35%.

Τα έστω και συγκρατημένα χαμόγελα αισιοδοξίας που διαγράφηκαν στα πρόσωπα των ξενοδόχων της Θεσσαλονίκης, αναφορικά με την τουριστική κίνηση του Ιουλίου φαίνεται να έχουν παγώσει καθώς ο Αύγουστος αλλά και οι επόμενοι μήνες δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό.

Μπορεί ο Ιούλιος να κινήθηκε ικανοποιητικά, όπως εξηγεί μιλώντας στη Voria.gr o πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος, με τη μέση πληρότητα των ξενοδοχείων της πόλης να κινείται στο 65% και τα Σαββατοκύριακα στο 80% με 90%, ωστόσο η εικόνα του Αυγούστου μοιάζει αποκαρδιωτική.

«Η πληρότητα του μήνα που διανύουμε είναι περίπου στο 30 με 35%. Δυστυχώς η τάση είναι καθοδική. Ο κόσμος γίνεται περισσότερο διστακτικός καθώς η χώρα μας κοκκινίζει σταδιακά αναφορικά με τα κρούσματα του κορωνοϊού», σημειώνει ο κ. Μανδρίνος υπογραμμίζοντας πως και ο παρατεταμένος καύσωνας αποτελεί έναν ακόμη ανασταλτικό παράγοντα για να ταξιδέψει κάποιος σε μία πόλη για διακοπές.   

Την ίδια ώρα προβληματισμό δημιουργεί η απόφαση του Ισραήλ, που αποτελεί και το φετινό καλοκαίρι έναν από τους καλούς "πελάτες" της Θεσσαλονίκης, να επιβάλει σε επταήμερη καραντίνα όλους τους ταξιδιώτες, εμβολιασμένους ή μη, από Ελλάδα, αλλά και η ένταξη της χώρας μας στην κατηγορία «4» από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ.

Τα δύο νέα μέτρα έρχονται λίγα μόνο 24ωρα μετά την ανακοίνωση της Ρουμανίας για επιβολή καραντίνας 14 ημερών σε ανεμβολίαστους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την Ελλάδα, με τους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου να εκτιμούν ότι θα υπάρξουν ακυρώσεις όχι μόνο από μεμονωμένους ταξιδιώτες, αλλά και από tour operators.

Ποιοι επιλέγουν τη Θεσσαλονίκη

Για μία ακόμη χρονιά τη Θεσσαλονίκη επιλέγουν και φέτος το καλοκαίρι τουρίστες όλων των ηλικιών, καθώς η πόλη είναι πολυσυλλεκτική, οικογένειες αλλά και ζευγάρια, προερχόμενα κυρίως από τα Βαλκάνια αλλά και από το Ισραήλ και τη Γερμανία.

Η πλειονότητα των επισκεπτών της Θεσσαλονίκης διανυκτερεύει για δύο βραδιές είτε επιστρέφοντας από διακοπές στη Χαλκιδική είτε πριν από αυτές, είτε την επισκέπτονται έχοντας την ως αφετηρία για κοντινές αποδράσεις.

Κρατήσεις την περίοδο της 85ης ΔΕΘ

Αναφορικά με την περίοδο της 85ης ΔΕΘ που θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 19 Σεπτεμβρίου, υπάρχουν ήδη κρατήσεις στα ξενοδοχεία της πόλης, όπως τονίζει ο κ. Μανδρίνος, για τα δύο Σαββατοκύριακα της διοργάνωσης, ωστόσο για το επόμενο διάστημα και τον Οκτώβριο οι κρατήσεις είναι… μηδενικές.