Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Χιονοστιβάδα από φέσια στα ενοίκια πνίγει την αγορά ακινήτων

Καθυστερούν να καταβάλουν τα ενοίκια καταστημάτων, αλλά και διαμερισμάτων - Σε απόγνωση οι ιδιοκτήτες, συχνά καταφεύγουν στα δικαστήρια

Σαν τα μανιτάρια ξεφυτρώνουν καθημερινά οι περιπτώσεις ενοικιαστών, κυρίως καταστημάτων, που καθυστερούν να καταβάλουν τα μισθώματα με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες των ακινήτων να βρίσκονται σε απόγνωση.

Καθ´ όλη τη διάρκεια της πανδημίας οι ιδιοκτήτες καταστημάτων, που επί μήνες βρέθηκαν λόγω του κορωνοϊού και των lockdown με κατεβασμένα τα ρολά, έβαλαν πλάτη λαμβάνοντας το 80% των ενοικίων από το κράτος, με τις όποιες καθυστερήσεις. Σήμερα βρίσκονται ξανά στριμωγμένοι καθώς οι ενοικιαστές τους, που πλέον δεν έχουν την κρατική ενίσχυση καθώς εμπόριο και εστίαση λειτουργούν κανονικά, καθυστερούν σημαντικά την καταβολή τους.

«Πληθαίνουν οι καταγγελίες ιδιοκτητών που δεν λαμβάνουν από τους ενοικιαστές τους τα μισθώματα μηνών. Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν συσσωρευμένα χρέη έξι μηνών. Μετά το εξάμηνο οι υποθέσεις ακολουθούν τη δικαστική οδό καθώς οι ιδιοκτήτες έχουν φτάσει στο αμήν» λέει ο δικηγόρος και πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης, Κώστας Χαϊδούτης, υπογραμμίζοντας πως μετά το πέρας της εξάμηνης καθυστέρησης και εφόσον έχει εξαντληθεί κάθε καλή διάθεση επιβάλλεται η επιλογή της δικαστικής οδού.

Οι καθυστερήσεις αφορούν όλο το εύρος των μισθωμάτων. Αρκετοί μάλιστα ενοικιαστές επεδίωξαν μειώσεις μισθωμάτων, εν μέσω κορωνοϊού, που σε κάποιες περιπτώσεις επιτεύχθηκαν, αν και εφόσον ο ενοικιαστής ήταν συνεπής το προηγούμενο διάστημα.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως σε κάποιες περιπτώσεις μισθώσεων αρκετοί ιδιοκτήτες είχαν προχωρήσει κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης σε «κούρεμα» ενοικίων μετά από αιτήματα ενοικιαστών τους.

Καθυστερήσεις ενοικίων και σε διαμερίσματα

Στο μεταξύ, αναστάτωση έχει δημιουργηθεί, εσχάτως, στις μισθώσεις κατοικιών καθώς πληθαίνουν οι περιπτώσεις ενοικιαστών που προχώρησαν σε μίσθωση διαμερίσματος, εντός του 2021, γνωρίζοντας την υγειονομική κατάσταση και αναμφίβολα τις οικονομικές τους δυνατότητες και σήμερα βρίσκονται να οφείλουν ενοίκια μηνών.

Το χειρότερο όλων είναι πως εκτός των μισθωμάτων που καθυστερούν έχουν δημιουργήσει και οφειλές σε κοινόχρηστα και λογαριασμούς κοινής ωφέλειας. Λογαριασμούς που σε κάποιες περιπτώσεις καλείται ο ιδιοκτήτης να καλύψει αν και εφόσον ο μισθωτής φύγει… νύχτα από το διαμέρισμα αφήνοντας φέσια.