Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Χωρίς προβλήματα η είσοδος στα Δικαστήρια με πιστοποιητικό Covid

Χωρίς πρόβληματα η είσοδος στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης κατά την πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων μέτρων - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο,

Με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή βεβαίωση αρνητικού rapid test πραγματοποιείτα από σήμερα Πέμπτη η είσοδος στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Η διαδικασία κινείται ομαλά, χωρίς καθυστερήσεις, με τους προσερχόμενους να επιδεικνύουν τα σχετικά πιστοποιητικά στους ανθρώπους ασφαλείας του Δικαστικού Μεγάρου, όπου πραγματοποιούν τον σχετικό έλεγχο γνησιότητας μέσω εφαρμογής.



Παράλληλα, στον προαύλιο χώρο των Δικαστηρίων υπάρχει μονάδα για πραγματοποίηση δωρεάν rapid test σε όσους το επιθυμούν.



Όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Δικαιοσύνης, «για την ασφαλή πρόσβαση στο χώρο της Δικαιοσύνης και για την απρόσκοπτη είσοδο στα δικαστήρια, τις εισαγγελίες, τα στρατιωτικά δικαστήρια, τα έμμισθα και άμισθα υποθηκοφυλακεία, καθώς και στα κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα του φορέα ”Ελληνικό Κτηματολόγιο” και στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, δικαστικοί λειτουργοί, δικαστικοί υπάλληλοι, δικηγόροι, εργαζόμενοι, πολίτες, υποχρεούνται να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19».

Οι υποχρεώσεις αυτές, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, «καταλαμβάνουν και ανηλίκους άνω των 12 ετών, ενώ οι ανήλικοι από 4 έως 11 ετών, δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) τελευταίου 24ωρου, στην οποία προβαίνει είτε οιοσδήποτε γονέας, ακόμα και μη έχων την επιμέλεια, είτε κηδεμόνας. Δεν απαιτείται φυσική παρουσία του γονέα ή κηδεμόνα».

Όμως, κατ’ εξαίρεση, αρκεί η επίδειξη δήλωσης αποτελέσματος self-test για αυτοδιαγνωστικό έλεγχο που έχει διενεργηθεί σε χρονικό διάστημα 24 ωρών πριν από την είσοδο των φυσικών προσώπων στις ως άνω υπηρεσίες, στις εξής περιπτώσεις:

-Κατάθεση στα αστικά ή στα διοικητικά δικαστήρια, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εξαιρετικά επείγοντα χαρακτήρα:

 α) αίτησης προσωρινής δικαστικής προστασίας (ασφαλιστικά μέτρα, αίτηση αναστολής κλπ) με αίτημα προσωρινής διαταγής ή

β) αίτησης εκούσιας δικαιοδοσίας με αίτημα προσωρινής διαταγής ή

γ) αυτοτελούς αιτήματος προσωρινής διαταγής.

-Συζήτηση προσωρινής διαταγής

-Κατάθεση και συζήτηση αγωγών του άρθρου 22 του ν. 1264/1982

-Παράσταση πληρεξουσίων δικηγόρων, κατηγορουμένων και μαρτύρων ενώπιον εισαγγελέα ή και ανακριτή σε ποινικές υποθέσεις διαδικασίας αυτοφώρου, πλημμελημάτων και κακουργημάτων.