Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Χρησιμοποιώντας Η/Υ με το βλέμμα και τη σκέψη (φωτο+vid)

Ερευνητική ομάδα του ΕΚΕΤΑ εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη εφαρμογών για χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή χωρίς... χέρια: μόνο με τα μάτια και το μυαλό!

Ένα βλέμμα καμιά φορά είναι από μόνο του αρκετό για να πετύχει πολλά πράγματα. Θα μπορούσε όμως κάποιος με το βλέμμα να χρησιμοποιήσει έναν υπολογιστή και να πλοηγηθεί με άνεση στο διαδίκτυο ή ακόμα και να παίξει το κλασικό παιχνίδι “Tetris”;

Την θετική απάντηση δίνει η ομάδα MKLab του ΕΚΕΤΑ, παρουσιάζοντας τις εφαρμογές της στη Βραδιά του Ερευνητή που διοργανώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. «Ερευνητές» κάθε ηλικίας κάθισαν στην καρέκλα μπροστά από τον ειδικά εξοπλισμένο Η/Υ και μπόρεσαν να πληκτρολογήσουν κοιτάζοντας απλά το γράμμα που θέλουν, σε ένα εικονικό πληκτρολόγιο.

Τα «μαγικά» αυτά προσφέρει η τεχνολογία “Eyetracker”. Μια συσκευή που είναι τοποθετημένη στο κάτω μέρος της οθόνης ενός Η/Υ, μπορεί να παρακολουθεί πού ακριβώς κοιτάει η κόρη του ματιού. «Σε κατάλληλα περιβάλλοντα, ο χρήστης μπορεί εύκολα να κάνει τις ίδιες λειτουργίες που κάνει με το ποντίκι ή το πληκτρολόγιο», εξηγεί στη Voria.gr ο Σπύρος Νικολόπουλος, μέλος του MKLab. Ακόμη, οι χρήστες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους στο Tetris με τα μάτια. Η εμπειρία γίνεται ακόμη καλύτερη όταν συνδυάζεται με την συσκευή EEG (ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος). Με το βλέμμα ο χρήστης ορίζει πού θέλει να πάει το τουβλάκι και με το μυαλό ορίζει την περιστροφή του. Συγκεκριμένα, για να περιστραφεί το τουβλάκι, ο χρήστης χρειάζεται να σκεφτεί πως θέλει να κουνήσει το χέρι του. Η πρόθεση για κίνηση δημιουργεί ηλεκτρική αγωγιμότητα, διαχωρίσιμη από την κατάσταση ηρεμίας, η οποία ανιχνεύεται από τη συσκευή ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος.

«Η πρόκληση στην περίπτωση του Eyetracker και του EEG είναι να μπορέσουμε να επιτρέψουμε σε ανθρώπους που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν πληκτρολόγιο, να έχουν πρόσβαση στον υπολογιστή. Άνθρωποι που είναι σε κατάκοιτοι ή σε καροτσάκι, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον Η/Υ με τα μάτια ή με το μυαλό», αναφέρει ο κ. Νικολόπουλος.

Η ομάδα MKLab του ΕΚΕΤΑ, μετρά δυόμιση χρόνια λειτουργίας και αποτελείται από περίπου δέκα ερευνητές που εργάζονται στη Θεσσαλονίκη κάνοντας πράξη τις καινοτόμες ιδέες τους. Πέρα από τις δύο παραπάνω εφαρμογές, η ομάδα παρουσίασε επίσης την εφαρμογή DigiArt. Για το DigiArt, οι ερευνητές έχουν ψηφιοποιήσει χρησιμοποιώντας ειδικά drones, κάποιους χώρους πολιτισμού, όπως το παλάτι του Φιλίππου στη Βεργίνα αλλά και το σπήλαιο του Γκογιέ στο Βέλγιο. Φορώντας γυαλιά εικονικής πραγματικότητας, ο χρήστης μπορεί να περιηγηθεί σε αυτούς τους χώρους, να πιάσει τα αντικείμενα και να τα περιεργαστεί, αλλά και να τα μεταποιήσει. Κατόπιν, μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο αντικείμενο, στο περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας και να το εκτυπώσει σε 3D Printer. Στη Βραδιά του Ερευνητή, οι χρήστες εκτύπωσαν προτομές αρχαιοελληνικών προσώπων αλλά και οστά μέσα από το σπήλαιο Γκογιέ.

Τα ερευνητικά προγράμματα του ΕΚΕΤΑ στηρίζονται από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και έχουν να επιδείξουν ένα ιδιαίτερα αξιόλογο επίπεδο έρευνας για τα ευρωπαϊκά δρώμενα, που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα επιστημών, όπως είναι η Πληροφορική, η Βιοτεχνολογία και οι κλάδοι της Χημείας και της Ενέργειας.