Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Βγαίνουν προς πώληση χιλιάδες ακίνητα - Ορόσημο για την κτηματαγορά το 2022

Ποιοι παράγοντες θα οδηγήσουν χιλιάδες ακίνητα προς πώληση - Τι εκτιμούν για την πορεία των τιμών εκπρόσωποι της κτηματαγοράς

Ανοδική έως και… ιπτάμενη, εκτιμάται ότι θα παραμείνει η κτηματαγορά και το 2022 μέσω των χιλιάδων ακινήτων που αναμένεται να βγουν προς πώληση στη Θεσσαλονίκη τη χρονιά που διανύουμε.

Μια σειρά παραγόντων θα αποτελέσουν τo... κλειδί για να δημιουργηθεί στην κτηματαγορά ένα απόθεμα ακινήτων, τα οποία αναμένεται να δώσουν πολλές και διαφορετικές επιλογές στους εν δυνάμει αγοραστές που εκτιμάται πως θα κάνουν χρήση τις αυξημένες χρηματοδοτήσεις, μέσω τραπεζικών δανείων.

Η αύξηση της στεγαστικής πίστης ήδη καταγράφεται από τις τράπεζες, οι οποίες μάλιστα έχουν ενισχύσει εσχάτως και τις διαφημιστικές τους καμπάνιες, υποστηρίζοντας ότι πλέον, έτσι όπως διαμορφώνονται η αγορά ακινήτων και οι τιμές, καθίσταται εκ νέου, μετά από χρόνια, πιο συμφέρουσα η απόκτηση στέγης με τραπεζικό δανεισμό έναντι της ενοικίασης. Σήμερα, συνολικά στην αγορά οι εγκρίσεις στεγαστικών αφορούν 7 στα 10 δάνεια, με απαραίτητη τη συμμετοχή του δανειολήπτη τουλάχιστον στο 20%-25% κατά μέσο όρο της αξίας του ακινήτου.

Νεόδμητα ακίνητα

Έντονη κινητικότητα από κατασκευαστικές εταιρείες για αγορά οικοπέδων εντοπίζεται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή πάνω από την οδό Αγίου Δημητρίου, με το Τσινάρι να πρωταγωνιστεί, δεδομένου πως υπάρχουν οικόπεδα και παλιές κατοικίες που είναι προς πώληση, ενώ στα ανατολικά ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι οι περιοχές της Καλαμαριάς, Χαριλάου, Βούλγαρη, Νέας Ελβετίας. Στα δυτικά το ενδιαφέρον εστιάζεται στον Εύοσμο και στη Νέα Πολιτεία.

Η έκρηξη της οικοδομικής δραστηριότητας καταγράφεται και στα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που αφορούν το Σεπτέμβριο του 2021 όποτε, πανελλαδικά, υπήρξε αύξηση κατά 95,5% στον όγκο έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2020.

Συγκεκριμένα, τον εν λόγω μήνα εκδόθηκαν 1.973 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 709,1 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 2.963,9 χιλιάδες m3 όγκου. Με αποτέλεσμα, να καταγραφεί αύξηση κατά 11,5% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 82,2% στην επιφάνεια και κατά 95,5% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

Άκρως θετική είναι η εικόνα για την Κεντρική Μακεδονία. Συγκεκριμένα αύξηση κατά 33,8% παρουσιάζεται στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 96,2% στην επιφάνεια και κατά 132,4% στον όγκο, σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2020.

Χρονιά πλειστηριασμών το 2022

«Ποδαρικό» με περισσότερα από 4.000 σφυριά, πανελλαδικά,  κάνει το 2022 μόνο για τους δύο πρώτους μήνες του. «Προϊδεάζοντας» έτσι ότι αυτή η χρονιά, θα είναι και χρονιά των πλειστηριασμών, δεδομένης και της εφαρμογής των νέων διαδικασιών με στόχο τον περιορισμό της γραφειοκρατίας. Στο σύνολο της χρονιάς αναμένονται 35.000 πλειστηριασμοί με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers να βγάζουν στο σφυρί ακίνητα δανειοληπτών που κρύβονται πίσω από τον… μανδύα του ευάλωτου. Κατά συνέπεια ένας σημαντικός αριθμός ακινήτων, νεότερων, μεταχειρισμένων, μικρότερων, μεγαλύτερων αναφορικά με τα τμ. θα βγουν στην αγορά, δίνοντας στους ενδιαφερόμενους αγοραστές τη δυνατότητα περισσότερων επιλογών.

Διευρύνονται οι επιλογές

«Χρονιά επιλογών» χαρακτηρίζει το 2022 μιλώντας στη Voria.gr ο συνιδρυτής της Parthenon Real Estate, πιστοποιημένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας Κώστας Γεωργάκος. «Τα ακίνητα που είναι προς πώληση έχουν περιοριστεί, σε αρκετές περιπτώσεις δεν καλύπτουν τις ανάγκες των εν δυνάμει αγοραστών.  Με τα ακίνητα που θα βγουν στην αγορά οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα επιλογών» σημειώνει ο κ. Γεωργάκος υπογραμμίζοντας πως αναμένεται να ισορροπήσουν και οι τιμές των ενοικίων καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι οι ιδιοκτήτες που ζητούν ιδιαίτερα υψηλά μισθώματα. Πλέον με τη μεγαλύτερη γκάμα αλλά και τον αριθμό ακινήτων που θα βγουν προς πώληση, η ζυγαριά, σύμφωνα με τον κ. Γεωργάκο, θα γέρνει προς την αγορά.