Skip to main content

Ο πρώτος «Μαραθώνιος Πόλης» έρχεται στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνο συνεργασίας υπογράφηκε στην έδρα του Ολυμπιακού Μουσείου παρουσία της υπουργού Πολιτισμού για τη νέα αθλητική διοργάνωση.

Τη συνεργασία τους για τη συνδιοργάνωση μίας νέας μεγάλης αθλητικής διοργάνωσης, του Thessaloniki City Marathon, επισφράγισαν σήμερα ο δήμος Θεσσαλονίκης και το Ολυμπιακό Μουσείο της πόλης, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη.

Το σύμφωνο συνεργασίας υπογράφηκε στην έδρα του Ολυμπιακού Μουσείου από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα και τον αντιδήμαρχο Αθλητισμού Νεολαίας και Εθελοντισμού, Αλέξανδρο Μπαρμπουνάκη και από τον αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Στέλιο Αγγελούδη και τη διευθύντρια του Ολυμπιακού Μουσείου Κυριακή Ουδατζή. Το σύμφωνο, το οποίο συνυπέγραψε συμβολικά και η υπουργός, αφορά στην από κοινού διοργάνωση του πρώτου «Μαραθωνίου Πόλης» της χώρας, ο οποίος θα αναδείξει την ιστορία, αλλά και την πολιτιστική και αθλητική δυναμική της πόλης σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Με πολλή χαρά είμαι εδώ, γιατί χθες ήταν η ημέρα της ολυμπιακής οικογένειας και των Ολυμπιακών Αγώνων, οπότε η σημερινή μου επίσκεψη έχει ένα είδος φόρου τιμής σε όλη αυτήν την τεράστια οικογένεια που τόσα πολλά έχει προσφέρει όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά και στον πολιτισμό. Το ολυμπιακό ιδεώδες αφορά και τους δύο αυτούς τομείς», τόνισε στις δηλώσεις της η κ. Μενδώνη και πρόσθεσε: «Είμαι εδώ για να αποδείξω το ενδιαφέρον του υπουργείου Πολιτισμού και της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο μουσείο. Όπως όλα τα μουσεία επλήγη και αυτό από την πανδημία και αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα κυρίως οικονομικά, καθώς οι δραστηριότητες και οι εκδηλώσεις του για σχεδόν έναν χρόνο ήταν ανύπαρκτες, εξαιτίας των μέτρων που ελήφθησαν για την πανδημία».

Από την πλευρά του, ο κ. Αγγελούδης σημείωσε ότι το Ολυμπιακό Μουσείο ανοίγει και μάλιστα με ασφάλεια. «Με χαρά την πρώτη μέρα της λειτουργίας του υποδεχόμαστε την υπουργό Πολιτισμού, την κ. Λίνα Μενδώνη αλλά και τον δήμαρχο της πόλης μας τον κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα. Επανερχόμαστε στην κανονικότητα και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε δυναμικά για την επόμενη χρονιά», δήλωσε, ενώ χαρακτήρισε μεγάλη θεσμική πρωτοβουλία τη διοργάνωση που θα φιλοξενηθεί στις 25 Σεπτεμβρίου

Στην προσφορά του Ολυμπιακού Μουσείου στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε ο δήμαρχος. «Μάλλον λησμονούμε ότι η Θεσσαλονίκη έχει ένα εξαιρετικό προνόμιο από το 2004, το Ολυμπιακό Μουσείο. Πέρα από τα εκθέματά του, πέρα από τις δραστηριότητες του, είναι πραγματικά μια πηγή όχι μόνο αθλητικού πλούτου αλλά ουσιαστικά και μια εξαιρετική δυνατότητα εξωστρέφειας της πόλης μας στο τόσο σημαντικό κύμα ολυμπισμού. Το μνημόνιο που υπογράφουμε σήμερα, αφού πήραμε την ομόφωνη έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο ουσιαστικά αποσκοπεί στην ανάδειξη του ολυμπισμού που θα συμβάλει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης, στην προβολή και την ανάπτυξή της», δήλωσε.

«Έχοντας και τα τη χαρά να έχουμε τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του Olympic Day Run εγκαινιάζουμε σήμερα και ανακοινώνουμε έναν νέο θεσμό όχι μόνο για την πόλη, αλλά καινοτόμο και για τη χώρα. Είναι άλλη μία πρωτιά για το Ολυμπιακό Μουσείο», επισήμανε η κ. Ουδατζή.

Λίγο πριν από την υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας η υπουργός ξεναγήθηκε στην πλήρως ανακαινισμένη και με νέα μουσειακή προσέγγιση έκθεση του Ολυμπιακού Μουσείου «Ολυμπιακοί Αγώνες», η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων προσωπικά αντικείμενα Ελλήνων ολυμπιονικών. Στην ξενάγηση συμμετείχε και ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης.