Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Δεύτερος χειρότερος μήνας της πανδημίας ο φετινός Μάρτιος (πίνακας)

Ο Μάρτιος ήταν ο δεύτερος χειρότερος μήνας της πανδημίας, τουλάχιστον όσον αφορά τον αριθμό κρουσμάτων, τόσο πανελλαδικά όσο και για τη Θεσσαλονίκη

Το «Μάρτης γδάρτης», εκτός από τις κλιματολογικές συνθήκες οι οποίες φέτος ήταν οι χειρότερες των τελευταίων περίπου 35 ετών, ίσχυσε δυστυχώς και ως προς την πανδημία. Με βάση τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας ο Μάρτιος ήταν ο δεύτερος χειρότερος μήνας της πανδημίας, τουλάχιστον όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, τόσο πανελλαδικά όσο και για τη Θεσσαλονίκη. Ευτυχώς, ο χαρακτηρισμός αυτός δεν αφορά τον σκληρότερο και απεχθέστερο όλων των πανδημικών δεικτών, δηλαδή τον αριθμό των θανάτων εξ αιτίας της Covid-19 ο οποίος, παρά την αύξηση των κρουσμάτων, σημείωσε ικανοποιητική υποχώρηση.

Το δεύτερο ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι, παρά τη σημαντική άνοδο των κρουσμάτων, η οποία κατά το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα, οδήγησε και σε αύξηση του αριθμού των εισαγωγών στα νοσοκομεία, μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται κάποια αισθητή αύξηση στον αριθμό των ασθενών οι οποίοι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Αυτό επιβεβαιώνει και στέλεχος ενός μεγάλου νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης ο οποίος ανέφερε στη Voria.gr ότι «πράγματι εδώ και μερικές ημέρες έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες λόγω Covid-19, αλλά δεν βλέπουμε αντίστοιχη αύξηση στις νοσηλείες σε ΜΕΘ, όπως τουλάχιστον ήταν τους προηγούμενους μήνες». Ο ίδιος σημειώνει, επίσης, ότι οι ημέρες της νοσηλείας είναι λιγότερες, σε σχέση με πριν.

Ο Μάρτιος μπήκε σχετικά καλά, καθώς κατά την πρώτη εβδομάδα συνεχίστηκε η πτωτική πορεία την οποία ακολουθούσε η πανδημία τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, από τις 8 Μαρτίου, ξεκίνησε εκ νέου αντίστροφη πορεία ανόδου η οποία συνεχίστηκε έως και τις 29 του μήνα, καθώς τις δύο τελευταίες ημέρες φάνηκε να υπάρχει κάποια σταθεροποίηση. Είναι ενδεικτικό ότι από 1 έως 7 Μαρτίου τα κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης ήταν 10.363 και τα πανελλαδικά 95.155. Στο διάστημα αυτό σημειώθηκαν και οι καλύτερες ημερήσιες επιδόσεις, με 996 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη (στις 6 Μαρτίου) και 8.369 πανελλαδικά (στις 7 του μήνα). Όμως την επόμενη εβδομάδα, 8 έως 14 Μαρτίου, οι αντίστοιχοι αριθμό ήταν 14.128 (αύξηση 36,33%) για τη Θεσσαλονίκη και 141.080 (αύξηση 48,26%) πανελλαδικά.

Στο σύνολο του μήνα, στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 62.457 κρούσματα έναντι 54.178 τον Φεβρουάριο, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 15,26% (ποσοστό το οποίο με αναγωγή, καθώς ο Φεβρουάριος είχε 28 μέρες, πέφτει στο 4,13%). Σε πανελλαδικό επίπεδο η αύξηση ήταν ακόμη μεγαλύτερη καθώς από τα 478.540 κρούσματα του Φεβρουαρίου φτάσαμε στα 608.284, αυξημένα κατά 27,11% (με αναγωγή στο 15,15%). Η χειρότερη μέρα του Μαρτίου ήταν για τη Θεσσαλονίκη η 15η του μήνα με 2.840 κρούσματα, ενώ πανελλαδικά η χειρότερη επίδοση με 28.933 κρούσματα σημειώθηκε στις 29 του μήνα.

Όσον αφορά τον χειρότερο όλων των δεικτών, τους θανάτους από covid-19, τον Μάρτιο σημειώθηκε ικανοποιητική υποχώρηση καθώς οι θάνατοι ανήλθαν σε 1.630 έναντι 2.271 τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας μείωση κατά 28,22% που με αναγωγή (καθώς ο Φεβρουάριος είχε 28 μέρες) ανεβαίνει στο 35,16%.

Τέλος, όσον αφορά την εικόνα στις ΜΕΘ, κατά το πρώτο 20ήμερο σημειώθηκε σταδιακή αποκλιμάκωση, από τους 408 διασωληνωμένους την 1η Μαρτίου, φτάσαμε στους 337 στις 21 του μήνα, αλλά έκτοτε υπήρξε μία ήπια άνοδος η οποία οδήγησε στους 355 νοσηλευόμενους χθες, τελευταία ημέρα του μήνα.

Ο Μάρτιος παρέδωσε τη σκυτάλη από σήμερα στον Απρίλιο, με το επιδημιολογικό φορτίο να βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αυτό προκύπτει και από τη συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα λύματα της Θεσσαλονίκης, με βάση την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με τις μετρήσεις των τελευταίων ημερών, όπως αποτυπώνονται στα σχετικά διαγράμματα, το ιικό φορτίο βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών και προσεγγίζει τις ανώτατες τιμές της πανδημίας, οι οποίες καταγράφηκαν το πρώτο δεκαήμερο του φετινού Ιανουαρίου. Στις μετρήσεις του τελευταίου διημέρου διαφαίνεται πάντως μία τάση επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης του ιικού φορτίου.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα τα οποία λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 28/03/2022 και της Τρίτης 29/03/2022 είναι:

-Σταθερή (+2%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων του Σαββάτου 26/03/2022 και της Κυριακής 27/03/2022.

-Οριακά αυξημένη (+21%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 21/03/2022 και Τρίτης 22/03/2022.