Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Δεκάδες ξενοίκιαστα καταστήματα στα αζήτητα

Ενοίκιο 5.000 ευρώ για ακίνητο 40 τμ στην Τσιμισκή – Διαφορετική η εικόνα σε άλλους δρόμους στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.

Μπορεί η βασίλισσα των εμπορικών δρόμων της Θεσσαλονίκης, η οδός Τσιμισκή, να διατηρεί αδιαφιλονίκητα τον θρόνο της, δίνοντας το σύνθημα, εξαιτίας της ζήτησης που καταγράφεται, πως η αγορά γνωρίζει άνθιση, εντούτοις η εικόνα είναι διαφορετική.

Όπως λένε γνώστες της αγοράς παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να δημιουργηθεί η εικόνα πως η οικονομία πάει καλά, κάτι τέτοιο δεν αντανακλάται στην καθημερινότητα της πλειονότητας των καταναλωτών, με αποτέλεσμα, πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε κεντρικά σημεία της πόλης να βάζουν λουκέτο, αφήνοντας άδεια καταστήματα, που παλιότερα έσφυζαν από ζωή.  

Δημοφιλείς δρόμοι του κέντρου της Θεσσαλονίκης όπως η Μητροπόλεως, η Καρόλου Ντηλ, η Παλαιών Πατρών Γερμανού, η Βενιζέλου, η Ερμού και η Βασιλέως Ηρακλείου διαθέτουν ένα απόθεμα ξενοίκαστων καταστημάτων, κάποιων μάλιστα αρκετών δεκάδων τμ, που παραμένουν στα αζήτητα επί μακρόν.

Την ίδια ώρα δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων που «θαμπωμένοι» από την αίγλη που έχει αποκτήσει ξανά η οδός Τσιμισκή, λόγω  των πρόσφατων ελεύσεων πολυεθνικών και την ενίσχυση της παρουσίας άλλων που ήδη είχαν παρουσία στο δρόμο, ζητούν αέρα αλλά και υπέρογκα ποσά.

Όταν πρόκειται για πολυεθνικές εταιρίες ενδυμάτων, που αναζητούν κατάστημα, οι τιμές των ενοικίων στη οδό Τσιμισκή, σίγουρα τρομάζουν τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Κατάστημα περίπου 100 τμ, πρόσφατα νοικιάστηκε σε δημοφιλή αλυσίδα αντί του ποσού των 17.000 ευρώ το μήνα. Όταν μάλιστα πρόκειται για ολόκληρα κτήρια που φιλοξενούν πολυεθνικές τότε οι τιμές ζαλίζουν.

Το σημείο διαμορφώνει την τιμή



Τα απαιτούμενα ενοίκια διαμορφώνονται ανάλογα με το σημείο που βρίσκονται τα καταστήματα. Η κατώτερη τιμή ενοικίασης του τμ αγγίζει τα 100 ευρώ, ενώ η μέση τοποθετείται στα 150. Τα μικρότερα ποσά αφορούν, κατά κύριο λόγο, καταστήματα στην αρχή και στο τέλος της Τσιμισκή.

Χαρακτηριστική περίπτωση καταστήματος στην οδό Τσιμισκή, 40 τμ που ο ιδιοκτήτης του ζητά περί τις 5.000 ευρώ το μήνα. Βέβαια όσο μεγαλύτερο είναι το κατάστημα τόσο το απαιτούμενο ποσό μειώνεται. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα καταστήματος στην Αγία Σοφίας, 315 τμ,  για το οποίο ζητείται ενοίκιο 6.000 ευρώ.

Στον αντίποδα μπορεί να βρεθεί κατάστημα 40 τμ, για παράδειγμα στη Δελφών, που εδώ και χρόνια μαραζώνει με συνέπεια κατά μήκος της οδού μεγάλος αριθμός καταστημάτων να είναι αδιάθετος, το οποίο νοικιάζεται προς 130 ευρώ το μήνα(!).

Ο χάρτης των ξενοίκιαστων



Κάνοντας μία βόλτα στην καρδιά της Θεσσαλονίκης η εικόνα είναι αποκαλυπτική. Στην Βασιλέως Ηρακλείου, μόνο στο κομμάτι από την οδό Αριστοτέλους μέχρι την οδό Κομνηνών, τέσσερα ξενοίκιαστα καταστήματα περιμένουν τον νέο τους… κάτοικο.

Κατάστημα επί της οδού Μητροπόλεως, δίπλα στο ξενοδοχείο Tourist, που πριν λίγες ημέρες, όπως είχε γράψει η Voria.gr, κατέβασε ρολά, παραμένει ξενοίκιαστο επί μακρόν, ενώ κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το κατάστημα που βρίσκεται κάτω από το ξενοδοχείο, που στο παρελθόν φιλοξενούσε εταιρεία τηλεφωνίας.

Διαβάστε ακόμη: Θεσσαλονίκη: Κλειστό από 1η Μαρτίου το ξενοδοχείο Tourist Hotel (φωτο)

Στην απέναντι πλευρά του δρόμου σε ένα μόλις οικοδομικό τετράγωνο, από την Αριστοτέλους έως τη Δημοσθένους, υπάρχουν άλλα τρία ξενοίκιαστα καταστήματα, εκ των οποίων το ένα πολλών τμ.

Στην Παλαιών Πατρών Γερμανού στο ύψος της Τσιμισκή εδώ και λίγο καιρό παραμένει κενό κατάστημα που φιλοξενούσε επιχείρηση υποδημάτων.

Στην οδό Βενιζέλου εντοπίζονται καταστήματα στα οποία φιγουράρουν ενοικιαστήρια και μάλιστα στο κομμάτι μεταξύ των οδών Τσιμισκή και Μητροπόλεως.

Αλλά και στην Καρόλου Ντήλ και την Ερμού καταγράφονται ξενοίκιαστα καταστήματα. Η λίστα δε σταματά εδώ… όσο πιο ανατολικά οδεύουμε τόσο τα ξενοίκιαστα καταστήματα αυξάνονται.

Ο «αέρας»



Στο μεταξύ, σε άσσο στο μανίκι των ιδιοκτητών, εξελίσσεται ο απαιτούμενος «αέρας». Ωστόσο, αφορά αποκλειστικά τους κατόχους  καταστημάτων στην οδό Τσιμισκή, οι οποίοι είναι και οι μόνοι που μπορούν να διεκδικούν με αξιώσεις.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα απαιτούμενου αέρα 80.000 ευρώ για κατάστημα 100 τμ και μηνιαίο μίσθωμα τις 15.000 ευρώ.

Τώρα το αν τελικά θα κατορθώσει ο ιδιοκτήτης να πιάσει αυτά που ζητάει, διερευνάται.

Τα παραπάνω αφορούν το λεγόμενο φιλέτο της Τσιμισκή, δηλαδή το κομμάτι από την οδό Γούναρη μέχρι την Ι.Δραγούμη και πλέον ο αέρας δεν φτάνει στα προ κρίσης ποσά που άγγιζαν κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Στο παρελθόν, μάλιστα, δεν ήταν μόνο οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην οδό Τσιμισκή που ζητούσαν αέρα και μάλιστα υψηλό, αλλά και όσοι ήταν κάτοχοι προνομιακών χώρων σε άλλους κεντρικούς δρόμους της πόλης.