Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Δεν επιστρέφουμε στο εργοστάσιο, λένε οι εργαζόμενοι στη Μαλαματίνα

Οι εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν ότι θα συνεχίσουν τον απεργιακό τους αγώνα εάν δεν προσληφθούν εκ νέου οι 15 συνάδελφοί τους που απολύθηκαν.

Αμετακίνητοι για όσο χρειαστεί έξω από την πύλη του εργοστασίου της εταιρείας Μαλαματίνα στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης δηλώνουν ότι θα μείνουν τα μέλη του Σωματείου και εργαζόμενοι που βρίσκονται σε κυλιόμενες 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Διαβάστε - Θεσσαλονίκη: Μπλόκο του σωματείου σε εργαζόμενους στη Μαλαματίνα (vid)

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν το πρωί της Δευτέρας έξω από το εργοστάσιο, οι εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν ότι δεν θα επιστρέψουν στο εργοστάσιο και θα συνεχίσουν τον απεργιακό τους αγώνα εάν δεν προσληφθούν εκ νέου οι 15 συνάδελφοί τους που απολύθηκαν και εάν δεν υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του εργοστασιακού Σωματείου Μαλαματίνα και πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας εργαζομένων στα εμφιαλωμένα ποτά, Ιωάννης Φραγγίδης, η εταιρεία έχει ιστορία πάνω από 125 χρόνια και «βασίζεται κυρίως στο προϊόν που παράγεται, το οποίο απευθύνεται στον λαϊκό κόσμο» κι ότι το «σωματείο υπάρχει εδώ και 30 χρόνια και έχουμε υπογραφή συλλογικών συμβάσεων».

Η εταιρεία όπως ανέφερε «ήταν και είναι βιώσιμη και κερδοφόρα και σήμερα μπορεί να έχει έναν κύκλο εργασιών 11 εκατ. ευρώ, ενώ τα έξοδά της όλα μαζί δεν υπερβαίνουν τα 10 εκατ. ευρώ».

Ο κ. Φραγγίδης έκανε αναφορά στην προηγούμενη διοίκηση και μίλησε για κακοδιαχείριση και για λήψη δανείων που δεν έπεσαν στην εταιρεία για να γίνουν επενδύσεις πάρα τα χρήματα των δανείων κι όπως είπε χαρακτηριστικά «εκλάπησαν» και ξοδεύτηκαν από τα μέλη της προηγούμενης διοίκησης για τρυφηλή ζωή.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους νέους ιδιοκτήτες που παρέλαβαν την εταιρεία, αλλά και στο σχέδιο εξυγίανσης αυτής λέγοντας ότι το «σωματείο έκανε στο δικαστήριο παράσταση υπέρ της πρότασης της νέας εταιρείας για εξυγίανση βάζοντας ως προϋπόθεση ότι δεν θίγονται θέσεις εργασίας». Η συγκεκριμένη προϋπόθεση όπως είπε ήταν και δικαστική απόφαση.

Τόνισε ότι οι εργαζόμενοι είχαν υπογράψει με την προηγούμενη διοίκηση περικοπή μισθού 20% και ότι με το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπονται οι θέσεις εργασίας τους. Μετά το πέρας της σύμβασης και το διάστημα της 3μηνης παράτασης η νέα διοίκηση, όπως είπε, παρότι ήταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για νέα συλλογικής σύμβαση, προχώρησε σε απολύσεις, σε υπογραφή ατομικών συμβάσεων και στην καταχρηστική όπως την χαρακτήρισε πρόσληψη ατόμων στις θέσεις των απολυθέντων.

Ο κ. Φραγγίδης είπε ότι από τους 56 εργαζόμενους υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις 11 άτομα κι όχι 52 όπως λέει η εταιρεία.

«Δεν έχουν υπογράψει 47 άτομα που είναι δικοί μας. 30 που υπέγραψαν είναι πωλητές, οδηγοί, διευθυντικά στελέχη, Προϊστάμενοι, ένας οδηγός αυτοκινήτου διοίκησης που δεν είναι μέλος μας κι ένας μηχανολόγος αυτοματισμού, ο οποίος βάσει της ειδικότητάς του καθώς και 8-9 άτομα που είναι στον Φάρο (σ.σ. άλλες εγκαταστάσεις της εταιρείας) οι οποίοι δεν είναι μέλη μας. Έτσι λοιπόν η εταιρεία δεν αναφέρει τον ακριβή αριθμό. Βάζουν τον αριθμό 86 ως εργαζόμενους γιατί στο σχέδιο εξυγίανσης είναι κατατεθειμένο. Δεν λένε την αλήθεια. 47 εργαζόμενοι δεν έχουν υπογράψει ατομική σύμβαση», τόνισε.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκεται η ΓΣΕΕ, το ΕΚΘ καθώς και μέλη άλλων σωματείων της Θεσσαλονίκης.