Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Δεν έρχεται για λόγους υγείας για το βραβείο Θεοφανώ ο Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ

Ο διεθνούς φήμης μαέστρος που διαγνώστηκε με σοβαρή νευρολογική πάθηση δεν θα παραστεί στην εκδήλωση της Τρίτης για το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ».

Με σοβαρή νευρολογική πάθηση διαγνώστηκε ο διεθνούς φήμης Αργεντινο-Ισραηλινός πιανίστας και μαέστρος, Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ και δήλωσε πως αποσύρεται από τη μουσική σκηνή για λόγους υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria, o Μπαρενμπόιμ δεν θα παραστεί στην εκδήλωση της Τρίτης για την απονομή του βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», το οποίο και θα παραλάβει κάποιος συνεργάτης του για λογαριασμό του.

«Είναι τιμή για μένα να λαμβάνω αυτό το βραβείο εκ μέρους των μουσικών της West-Eastern Divan Orchestra, καθώς είναι αυτοί που -μέσω της συμμετοχής τους στην ορχήστρα- έδωσαν το παράδειγμα της εξωστρέφειας, του διαλόγου και της ισχυρής θέλησης να ακούσουν το αφήγημα του ‘άλλου’[…] Οι μουσικοί της Divan επιδεικνύουν εξαιρετικό θάρρος και όραμα καθώς συνεργάζονται κάθε χρόνο για να απευθύνουν ακούραστα ένα κάλεσμα για διάλογο και αμοιβαία κατανόηση. Σε αυτό το πλαίσιο, είμαι προσωπικά πολύ ευγνώμων για την αναγνώριση της δουλειάς μας μέσω ενός συμβολικού βραβείου όπως το βραβείο Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», δήλωσε για την εκδήλωση ο Μπαρενμπόιμ, ενώ η οκταμελής ορχήστρα του θα πάρει κανονικά μέρος στο μουσικό κομμάτι της εκδήλωσης.

Είναι η τρίτη απονομή του βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», το οποίο εστιάζει στην Τέχνη και φέτος απονέμεται στον Μπαρεμπόιμ μια από τις πιο επιδραστικές μορφές της διεθνούς μουσικής σκηνής, που έχει διακριθεί όχι μόνο για το μουσικό του έργο, αλλά και για τις πρωτοβουλίες του σε θέματα ειρήνευσης και κατανόησης των λαών.

Η τελετή απονομής του βραβείου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022 στη Θεσσαλονίκη στο μνημείο της Ροτόντας, ένα σύμβολο της πολυπολιτισμικότητας και της διασταύρωσης των λαών.

Την εκδήλωση αναμένεται να τιμήσουν με την παρουσία τους η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διανύοντας πλέον επτά δεκαετίες μυθικής καλλιτεχνικής πορείας, η δράση του Μπαρενμπόιμ έχει συνδεθεί με πρωτοποριακά projects για την ειρήνη, την τέχνη και τη στήριξη νέων καλλιτεχνών: κορυφαία πρωτοβουλία όλων είναι η δημιουργία της West-Eastern Divan Orchestra, μιας ορχήστρας κλασικής μουσικής που την απαρτίζουν Ισραηλίτες και Παλαιστίνιοι, γνωστή σε παγκόσμιο επίπεδο, για την οποία ο ίδιος έχει λάβει από τα Ηνωμένα Έθνη τον τίτλο του Messenger of Peace.

Τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα ο μαέστρος επιδεινώθηκαν και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian ο ίδιος δήλωσε «πρέπει τώρα να επικεντρωθώ όσο το δυνατόν περισσότερο στη σωματική μου ευεξία».

Και συνέχισε: «Η μουσική ήταν πάντα και συνεχίζει να είναι ένα ουσιαστικό κομμάτι της ζωής μου. Έχω ζήσει όλη μου τη ζωή μέσα από τη μουσική και θα συνεχίσω να το κάνω όσο μου το επιτρέπει η υγεία μου. Κοιτάζοντας πίσω αλλά και μπροστά, είμαι όχι μόνο ικανοποιημένος αλλά και βαθιά γεμάτος», δήλωσε ο σπουδαίος αρχιμουσικός.