Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Δεν θα γίνει φέτος το Greenwave Festival, πυρά οικολόγων κατά δήμου

Τον δήμο Θεσσαλονίκης καθιστά υπαίτιο η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης για τη μη πραγματοποίηση, για δεύτερη χρονιά, του οικολογικού φεστιβάλ

Δεν θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά το Greenwave, το οικολογικό φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή της η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, «δεν είναι μόνο οι συνθήκες του covid-19 που μας θέτουν σαφή διλήμματα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα κτλ αλλά και η ουσιαστική υπόσκαψη από τον Δήμο Θεσσαλονίκης της δυνατότητας να υλοποιηθεί όπως αξίζει σε ένα φεστιβάλ 11 χρόνων».

«Παρόλο που η αίτηση εκ μέρους της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης κατατέθηκε στον Δήμο στις 30 Ιουνίου, η ολιγωρία εκ μέρους της αρμόδιας αντιδημαρχίας Οικονομικών (!) και οι όροι που έθεσε μόλις χθες 15.9, λειτουργούν απαγορευτικά για την πραγματοποίηση αυτής της ωραίας γιορτής της πόλης, που περιμένουν με χαρά χιλιάδες πολίτες», αναφέρει χαρακτηριστικά η Κίνηση και προσθέτει:

«Ο Δήμος με μια δήθεν "άδεια" υπονομεύει και ουσιαστικά απαγορεύει την εγκατάσταση περιπτέρων των οργανώσεων της πόλης, βάζει σιγαστήρα στις συναυλίες των δημιουργών που έρχονται εθελοντικά χρόνια τώρα, απαγορεύει τη λειτουργία καντίνας με vegan προϊόντα και αντιμετωπίζει εχθρικά τους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων, που απλώνονταν στον χώρο του παλιού ζωολογικού κήπου. Με τις απαγορεύσεις αυτές δεν θα ήταν πια το ίδιο φεστιβάλ».

Συμπληρώνει, δε, ότι το Greenwave είναι ένα ανοιχτό φεστιβάλ, που συγκεντρώνει δεκάδες οργανώσεις, συλλογικότητες, παραγωγούς, εκθέτες οικολογικών προϊόντων, καλλιτέχνες και για την υλοποίηση του χρειάζονται δεκάδες εθελοντές και εθελόντριες. «Είναι ένα δημιουργικό και μη εμπορευματοποιημένο φεστιβάλ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο Δημοτικό Πάρκο ΧΑΝΘ, με χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Δυστυχώς το φετινό Greenwave ακυρώνεται λόγω της στάσης της διοίκησης του Δήμου και της δυσκολίας να σταθούμε ανάμεσα σε διλήμματα για το πόσα άτομα, με τι δικαιολογητικά θα συμμετέχουν, ποια θραύσματα του φεστιβάλ θα λειτουργήσουν και ποια όχι. Είναι ένα ελεύθερο φεστιβάλ, που δεν θα θέλαμε σε καμία περίπτωση να υποχρεωθούμε να κάνουμε ελέγχους, δεδομένης της έκτακτης κατάστασης, τόσο στους συμμετέχοντες αλλά και στους επισκέπτες για το αν έχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Θα ήταν δύσκολο να επιλέξουμε λόγω της αναγκαστικής συρρίκνωσης του ποιοι εκθέτες και ποιες οργανώσεις θα συμμετείχαν», επισημαίνει.

Και συνεχίζει: «Από το 2020 ξεκινήσαμε το Greenwave Forum το οποίο γίνεται διαδικτυακά και καλύπτει ένα κομμάτι των εκδηλώσεων, δίνοντας τη δυνατότητα παρακολουθήσει κανείς συζητήσεις για επίκαιρα οικολογικά ζητήματα με ανθρώπους από την πόλη, την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό. Αυτό θα κάνουμε και φέτος.

» Επίσης, οι άνθρωποι του Greenwave, της Οικολογικής Κίνησης και του Οικόπολις θα στηρίξουν κάθε άλλη εναλλακτική διοργάνωση, όπως η διαμαρτυρία για την κλιματική κρίση στις 24.9, η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας στις 24 με 26/09/2021 στον χώρο SUBURBAN CREW της ΒΙΟΜΕ και το Pride.

» «Και τι δεν κάνατε για να με θάψετε, όμως ξεχάσατε πως ήμουν σπόρος»!

» Οι πράσινες αξίες, οι ιδέες της οικολογίας δεν θα «φυτρώσουν» φέτος στο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, στο greenwave festival -καταλαβαίνουμε ότι οι ιδέες και οι αξίες αυτές ενοχλούν όσους κατέχουν την εξουσία. Αλλά θα συνεχίσουμε να τους ενοχλούμε!».