Skip to main content

Thessaloniki Design Week: Ανα-Δημιουργώντας σε κάθε γωνιά της πόλης

Γκράφιτι, βραβεία, εκθέσεις, δράσεις γειτονιάς και workshops θα πραγματοποιηθούν σε διάφορα μέρη της Θεσσαλονίκης στο 1ο Thessaloniki Design Week.

Μια γιορτή αφιερωμένη στο design θα στηθεί από άκρη σε άκρη της Θεσσαλονίκης στo 1ο Thessaloniki Design Week που διοργανώνεται στην πόλη από τις 5 έως τις 12 Μαΐου.

Το Design Week είναι ένας θεσμός που πραγματοποιείται σε πολλές μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο και έχει ως στόχο να αναδείξει διάφορες εκφάνσεις της τέχνης του design. Το ίδιο ακριβώς θα γίνει και στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, η οποία επιλέχθηκε να φιλοξενήσει αυτόν τον θεσμό καθώς διαθέτει ένα μεγάλο και ταλαντούχο δυναμικό καλλιτεχνών που ασχολούνται με το αντικείμενο αυτό. Όπως υπογραμμίστηκε στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα το απόγευμα, για την πραγματοποίηση του Thessaloniki Deisgn Week συνέπραξε ένα πλήθος φορέων, δημόσιων και ιδιωτικών, που είχαν ως κοινό σκοπό την ενδυνάμωση και ανάδειξη της δημιουργικής κοινότητας της πόλης.

Πλούσιο πρόγραμμα δράσεων

Στη διάρκεια της εβδομάδας με τίτλο «Ανα-Δημιουργία / Re-Creation» θα πραγματοποιηθούν εκθέσεις, συνέδρια, ημερίδες, workshops, παρουσιάσεις, ξεναγήσεις και άλλες παράλληλες δράσεις-εκδηλώσεις με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Μια κοινή έκθεση Τούρκων και Ελλήνων για το νερό, η δημιουργία ενός μεγάλου γκράφιτι με θέμα τα τρένα, μια τετραήμερη δράση στη γειτονιά γύρω από τα Παλιά Σφαγεία, ένα workshop που θα χρησιμοποιήσει το design ως μέσο για να πεισθούν οι τουρίστες να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα στο κέντρο της πόλης και b2b συναντήσεις μεταξύ παραγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων και deisgners θα είναι κάποια μόνα από τα ενδιαφέροντα events που θα πραγματοποιηθούν τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής. Παράλληλα, το περίπτερο 10 της ΔΕΘ θα φιλοξενεί όλες τις δράσεις αλλά και τις ομάδες που ασχολούνται και καινοτομούν γύρω από το digital design και τις ψηφιακές τεχνολογίες. Στο πλαίσιο μάλιστα της Εβδομάδας Deisgn, τα Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής & Εικονογράφησης (ΕΒΓΕ) θα ανέβουν για δεύτερη φορά στην ιστορία τους από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη σε μια λαμπερή τελετή απονομής που θα γίνει την Κυριακή 5 Μαΐου, στις 8 μ.μ., το Μέγαρο Μουσικής. Ακόμα το Σαββατοκύριακο, θα οργανωθούν ξεναγήσεις σε δημιουργικούς χώρους αλλά και τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα το Φεστιβάλ Κινηματογράφου θα προβάλει τρεις ταινίες σχετικές με την τέχνη του design. 

«Η Θεσσαλονίκη διαθέτει μεγάλα ταλέντα στο design»

«Το Thessaloniki Deisgn Week θα είναι για τη Θεσσαλονίκη θα είναι ένα ταξίδι μοναδικό», σημείωσε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Έλλη Χρυσίδου αναφερόμενη σε όλα τα παραπάνω κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Η ίδια επανέλαβε μάλιστα τη θέση της ότι αν η Θεσσαλονίκη θέλει να έχει μέλλον πρέπει να στηριχθεί στον πολιτισμό της. Στο ίδιο κλίμα, ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, υποστήριξε πως αυτή η εβδομάδα δίνει την ευκαιρία σε νέα ταλέντα να βγουν στην επιφάνεια αλλά και στα μέλη της δημιουργικής κοινότητας να αναδείξουν τη δουλειά τους και να ορθοποδήσουν. «Η Θεσσαλονίκη έχει μεγάλα ταλέντα στο design»‘, υπογράμμισε φέρνοντας ως παράδειγμα τη βραβευμένη ομάδα γραφιστών Beetroot Design.
Από πλευράς του ο Γιώτης Ιωαννίδης, εκ μέρους της ΑΜΚΕ Philartia, από τους βασικούς ιδρυτές της πρωτοβουλίας αυτής, τόνισε την ανάγκη η εκδήλωση αυτή να γίνει θεσμός ενώ πρόσθεσε πως η δημιουργική βιομηχανία, ειδικά μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας, μπορεί να αποτελέσει ένα αντίβαρο για την πόλη η οποία έζησε την αποβιομηχανοποίηση. Πρόσθεσε ακόμα ότι αν το Thessaloniki Design Week πετύχει, τότε ο επόμενος στόχος θα είναι η ίδρυση ενός Μουσείου Design Θεσσαλονίκης. Ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς, Παυσανίας Παπαγωργίου, δήλωσε αναφερόμενος στη συμμετοχή της γραμματείας στον θεσμό ότι η δημιουργία και το design είναι συνυφασμένα με τη νεολαία. Τέλος ο Νικήτας Μυλόπουλος, πρόεδρος του ΔΣ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, το οποίο επίσης συμμετέχει στη διοργάνωση τόνισε πως η θεματική της εβδομάδας «Ανα-Δημιουργία» συνάδει πλήρως με την πολιτιστική ζωή της πόλης η οποία μετά από μια περίοδο παρακμής έχει αρχίσει να διανύει μια φάση αναδημιουργίας.

Δείτε όλο το πρόγραμμα εδώ