Skip to main content

Θεσσαλονίκη: ΔΕΘ και σχολεία δεν έφεραν έξαρση σε κρούσματα και νοσηλείες

Οι ανησυχίες για ενδεχόμενη έκρηξη κρουσμάτων και νοσηλειών δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται. Τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στους 14 δήμους

Εικόνα Δεκεμβρίου 2020 εμφανίζει η Θεσσαλονίκη αναφορικά με τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού. Ωστόσο υπάρχει μια σημαντική διαφοροποίηση με τον προηγούμενο Δεκέμβριο: οι νοσηλείες είναι περιορισμένες και δεν παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις σε κανέναν από τους 14 δήμους.

Κι αυτή η ειδοποιός διαφορά είναι και το πιο κρίσιμο στοιχείο στην παρακολούθηση της πορείας της πανδημίας στον νομό Θεσσαλονίκης. Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων (οι επιδημιολογικοί δείκτες της πανδημίας για τους οποίους ενημερώνει εβδομαδιαίως ο ΕΟΔΥ τους δήμους είναι των ενεργών κρουσμάτων και των νοσηλειών) εμφανίζει διακυμάνσεις ανάμεσα στους 14 δήμους, με τους ορισμένους να παρουσιάζουν άνοδο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (όχι εκρηκτική), χωρίς να λείπουν ορισμένοι που είναι σε σταθερό αριθμό κρουσμάτων και κάποιοι που εμφανίζουν μείωση (και μάλιστα σημαντική).

Οι δήμαρχοι τόνισαν στη Voria.gr ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δεν μπορεί πλέον να είναι ενδεικτικός της πορείας της πανδημίας, καθώς δεν μπορεί να συγκριθεί με τις μετρήσεις του παρελθόντος. Αιτία είναι το γεγονός, όπως επισημαίνουν, ότι γίνονται πολλαπλάσια τεστ και εντοπίζονται πλέον πολλοί περισσότεροι ασυμπτωματικοί, που στο παρελθόν δεν καταμετρούνταν στα ενεργά κρούσματα. Οι ασυμπτωματικοί περιορίζονται στο σπίτι μέχρι να ξεπεράσουν τον κορωνοϊό, όμως καταγράφονται πια στα στοιχεία του ΕΟΔΥ άμεσα, με αποτέλεσμα ο Σεπτέμβριος στη Θεσσαλονίκη να μοιάζει με τον Δεκέμβριο, χωρίς όμως να προκαλεί την ίδια ανησυχία.

Και μπορεί το ποσοστό των εμβολιασμών να είναι χαμηλό, ωστόσο φαίνεται ότι το εμβόλιο λειτουργεί ευεργετικά για την εξέλιξη της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη, αφού τα συμπτώματα είναι πιο ήπια στον πληθυσμό. Ωστόσο, σύμφωνα με υγειονομικούς, οι ανεμβολίαστοι που νοσούν σε αξιοσημείωτο ποσοστό διασωληνώνονται ή χρήζουν νοσηλείας σε μονάδα εντατικής θεραπείας, κάτι που επιβαρύνει το σύστημα και θα έπρεπε να βελτιωθεί με όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες να πείθονται να εμβολιαστούν. Αν αυτό συνέβαινε, τονίζουν, τότε τα πράγματα θα ήταν ακόμη καλύτερα για τη Θεσσαλονίκη και δεν θα υπήρχε η απειλή να ξαναζήσουμε τον περσινό εφιάλτη του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση οι φόβοι για ενδεχόμενη έκρηξη των κρουσμάτων και των νοσηλειών από το δεκαήμερο της ΔΕΘ κι από το άνοιγμα των σχολείων, φαίνεται να μην επιβεβαιώνονται, γεγονός που αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Μάλιστα, ο κεντρικός δήμος που καθορίζει εν πολλοίς και τη συνολική εικόνα του νομού λόγω μεγέθους παρουσιάζει καλύτερη εικόνα αυτή τη Δευτέρα από την προηγούμενη σε ό,τι αφορά στα κρούσματα και σταθερή σε ό,τι αφορά στις νοσηλείες.

Η εικόνα της πανδημίας στους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ, είναι η εξής:

Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Μερική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων, που έφτασαν στα 53 από 41 την προηγούμενη εβδομάδα και των νοσηλειών που από έξι είναι πλέον εννέα. Στον δήμο όμως έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα πάρα πολλά τεστ.

Βόλβης

Αύξηση των ενεργών κρουσμάτων όχι όμως μεγάλη. Έφτασαν στα 39, όταν την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 29 και μια εβδομάδα πριν 32. Μόλις τρεις οι νοσηλείες.

Δέλτα

Σταθερά και μάλιστα με μικρή μείωση τα ενεργά κρούσματα αυτή την εβδομάδα. Μειώθηκαν στα 88, από 92 την προηγούμενη εβδομάδα. Οι νοσηλείες παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά, καθώς είναι μόλις δύο.

Θερμαϊκού

Σημαντική μείωση των ενεργών κρουσμάτων, που έπεσαν στα 65 από 109 την προηγούμενη εβδομάδα, παρά τις πολλές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου στον δήμο. Επίσης, ο δήμος δεν έχει κρούσματα στα σχολεία του και οι νοσηλείες παρέμειναν για δεύτερη εβδομάδα σταθερές στις δώδεκα.

Θέρμης

Σταθερή η εικόνα των ενεργών κρουσμάτων, που είναι πλέον 64 (από 65) και μόλις ένα άτομο σε νοσοκομείο, από τρία που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα. Ο δήμος εμφανίζει μάλιστα για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα σταθερούς επιδημιολογικούς δείκτες, με τις νοσηλείες πολύ χαμηλά και τα ενεργά κρούσματα κοντά στα 60.

Θεσσαλονίκης

Μειωμένος ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στον κεντρικό δήμο σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα κατά περίπου 100. Τα ενεργά κρούσματα περιορίστηκαν στα 1.606, από 1.710 την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι νοσηλείες παρέμειναν σχεδόν σταθερές, αφού από 164 πλέον έφτασαν στις 171.

Καλαμαριάς

Σταθερή η εικόνα στην Καλαμαριά με τα ενεργά κρούσματα να είναι στα 75 (από 70 την προηγούμενη εβδομάδα) και τις νοσηλείες να είναι στις επτά (από έξι).

Κορδελιού – Ευόσμου

Αυξήθηκαν –λόγω και του μεγάλου αριθμού των τεστ- τα ενεργά κρούσματα στα 169, από 123 την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι νοσηλείες είναι πέντε από τρεις.

Λαγκαδά

Σημαντική αύξηση, επίσης λόγω μεγάλου αριθμού τεστ, στα ενεργά κρούσματα. Αυτή την εβδομάδα είναι 160, από 103 την προηγούμενη και 120 δυο εβδομάδες πριν. Οι νοσηλείες από δέκα την προηγούμενη εβδομάδα είναι δώδεκα.

Νεάπολης – Συκεών

Αυξήθηκαν τα ενεργά κρούσματα σε 132, από 71. Ο αριθμός των τεστ στον δήμο ήταν από τους μεγαλύτερους αν όχι ο μεγαλύτερος που έχει γίνει. Οι νοσηλείες για δεύτερη εβδομάδα είναι σταθερές στις εννέα.

Παύλου Μελά

Μικρή αύξηση των ενεργών κρουσμάτων στα 115, από 97 την προηγούμενη εβδομάδα και 79 δυο εβδομάδες πριν. Και στον συγκεκριμένο δήμο τα τεστ ήταν πολλαπλάσια του παρελθόντος. Οι νοσηλείες από εννέα έγιναν δέκα.

Πυλαίας – Χορτιάτη

Αυξημένα τα ενεργά κρούσματα και τα τεστ που πραγματοποιήθηκαν στον δήμο. Τα ενεργά κρούσματα αυτή την εβδομάδα ανέβηκαν στα 90, από 79 την προηγούμενη και 59 δυο εβδομάδες πριν. Οι νοσηλείες παραμένουν χαμηλά στις έξι (την προηγούμενη εβδομάδα ήταν επτά).

Χαλκηδόνας

Μείωση ενεργών κρουσμάτων στα 58, από 68 την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και των νοσηλειών που από έξι είναι μόλις τρεις. Η εικόνα στον δήμο βελτιώνεται διαρκώς το τελευταίο διάστημα.

Ωραιοκάστρου

Σημαντική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων, λόγω και των πολλών τεστ που γίνονται. Πλέον έφτασαν στα 104, από 69 την προηγούμενη εβδομάδα και από 55 δυο εβδομάδες πριν. Οι νοσηλείες κρατούνται χαμηλά και είναι μόλις έξι.