Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Έστησαν... καπνοβιομηχανία με 1,7 εκατ. λαθραία πακέτα!

Πολυμελής εγκληματική οργάνωση διακίνησε πάνω από 1,7 εκατομμύρια λαθραία πακέτα τσιγάρα - Πάνω από 7,4 εκατ. ευρώ οι διαφυγόντες δασμοί

Άλλη μία εξιχνίαση παράνομης διακίνησης εκατοντάδων χιλιάδων λαθραίων καπνικών προϊόντων πέτυχαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, σε συνέχεια έρευνας έπειτα από την εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στο συγκεκριμένο λαθρεμπόριο.

Συγκεκριμένα, ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο όταν αστυνομικοί συνέλαβαν για διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων λαθραίων καπνικών προϊόντων στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές της Βορείου Ελλάδος συνολικά δώδεκα άτομα, μεταξύ των οποίων και 54χρονος ομογενής «εγκέφαλος» της οργάνωσης, ενώ διαπιστώθηκε η συμμετοχή επιπλέον 29 ατόμων.

Για την εγκληματική τους δράση χρησιμοποιούσαν τουλάχιστον δύο «επιχειρησιακά» αυτοκίνητα, εκ των οποίων το ένα λειτουργούσε ως προπομπός για την αποφυγή τυχόν αστυνομικού ελέγχου. Επίσης, προκειμένου να διατηρήσουν την ανωνυμία τους χρησιμοποιούσαν πλήθος κινητών τηλεφώνων, τα οποία ήταν καταχωρημένα με στοιχεία ανύπαρκτων αλλοδαπών. Τότε είχε αποκαλυφθεί ότι η οργάνωση είχε διακινήσει περισσότερα από 1.000.000 λαθραία πακέτα τσιγάρα και 9.600 συσκευασίες τυποποιημένου καπνού. Η δε ζημία για το δημόσιο από διαφυγόντες δασμούς εκτιμώταν ότι υπερέβαινε τα 4,2 εκατ. ευρώ, ενώ το το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν τα μέλη και οι συνεργοί της οργάνωσης ανερχόταν στο χρηματικό ποσό του 1,2 εκατ. ευρώ περίπου.

Ωστόσο, οι έρευνες δεν σταμάτησαν εκεί. Έπειτα από καταθέσεις, μαρτυρίες και, σύμφωνα με πληροφορίες, το «άνοιγμα» τηλεφώνων, αποκαλύφθηκε ότι ο διευθύνων και έξι ακόμη μέλη της οργάνωσης, από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2019, διακίνησαν ακόμη 724.500 πακέτα τσιγάρα και 8.400 συσκευασιών καπνού, τα οποία διέθεσαν σε 14 άτομα, με σκοπό την περαιτέρω πώλησή τους.

Οι διαφυγόντες δασμοί, σύμφωνα με τις Τελωνειακές Αρχές, ανέρχονται στο χρηματικό ποσό των 3.202.184,15 ευρώ!